Gazet van Antwerpen Stad en Rand

25 Turkse Lucernalee­rlingen vluchten naar Atheneum

Plotse toevloed is gevolg van conflict in Turkije

- DIRK HENDRIKX

Aan de deur van het Koninklijk Atheneum stonden gisteren op de eerste dag van de inschrijvi­ngen meteen al 25 Turkse leerlingen aan te schuiven die van het Lucernacol­lege komen. In Houthalen en Gent liggen de aantallen vertrekker­s nog een stuk hoger.

Vorige week raakte bekend dat sommige Turkse ouders hun kinderen weghalen uit de vier Lucernacol­leges in ons land. Deze scholen worden gelinkt aan de Gülenbeweg­ing, die volgens de Turkse president Erdogan een terreurorg­anisatie is.

De ouders handelen uit schrik om als landverrad­er bestempeld te worden. “Ze zijn ook bang dat ze niet meer naar hun familie in Turkije zullen kunnen reizen”, zegt Ibrahim Anaz van de aan Gülen gelinkte ondernemer­sverenigin­g Betiad. “Er zijn blijkbaar lijsten in Turkije en wie een kind heeft in een Lucernasch­ool komt er niet in of krijgt moeilijkhe­den.”

Voor precieze cijfers over hoeveel leerlingen weggaan, is het afwachten tot het begin van het schooljaar. Een indicatie kwam er gisterenmo­rgen in Antwerpen toen de inschrijvi­ngen van start gingen in het atheneum.

“Het was wel schrikken, die lange wachtrij”, zegt directeur Karin Heremans. “De nieuwe leerlingen en hun ouders zeggen zelf dat ze niet onder druk handelen, maar geheel uit eigen wil. Ze willen duidelijk met het Turkse conflict niets te maken hebben en de ouders zijn alleen maar bezorgd over de schoolloop­baan van hun kinderen.”

Nog geen cijfers

Directeur Fatih Hasbal van het Lucernacol­lege schat dat hij enkele tientallen leerlingen zal verliezen dit jaar. “Ik heb nog geen cijfers. De ouders komen het mij niet vertellen als ze vertrekken en de nieuwe scholen moeten de dossiers nog opvragen. Maar ik denk dat we op een 340 tot 350 leerlingen gaan uitkomen in plaats van de 380 waar we uitzicht op hadden.”

Fatih Hasbal hoorde ook de geruchten over gezinnen die onder druk worden gezet. “Pas op, maar 40 procent van onze leerlingen zijn van Turkse afkomst. De overige hebben 25 verschille­nde nationalit­eiten.”

Dat verklaart misschien waarom de aantallen vertrekker­s een stuk hoger liggen in Houthalen en Gent. Dat laatste zegt Ibrahim Anaz. “Maar ik kan er nog geen cijfers op plakken.” Ibrahim Anaz vreest dat we in een stilte voor de storm zitten in de Turkse gemeenscha­p in Vlaanderen. “De meer radicale Turken komen nu terug van vakantie. Ze hebben ginds dag na dag van Erdogan te horen gekregen dat iedereen uit de Gülen-beweging moet gediscrimi­neerd en gestraft worden. Ik hou mijn hart vast.”

De Antwerpse politie zal in het begin van het schooljaar een extra oogje in het zeil houden aan het Lucernacol­lege.

De Lucernasch­olen hebben net als de Turkse koepelorga­nisatie Fedactio een advocaat in de arm genomen tegen de bedreiging­en en intimidati­es. Hun advocaat zegt dat er duidelijk sprake is van een georganise­erde campagne en dat hij zo mogelijk nog voor 1 september concrete juridische stappen neemt.

IBRAHIM ANAZ

woordvoerd­er Betiad “Ze zijn bang dat ze niet meer naar hun familie in Turkije zullen kunnen reizen als ze op ‘de lijst’ staan van Lucernalee­rlingen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ibrahim Anaz.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ibrahim Anaz.
 ?? FOTO BELGA ?? Fatih Hasbal.
FOTO BELGA Fatih Hasbal.
 ?? FOTO BELGA ?? Karin Hermans.
FOTO BELGA Karin Hermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium