Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Put van failliete bank al groter dan honderd miljoen

Optima-topman heeft nog week voor redding vastgoedpo­ot

- BART MOERMAN, PASCAL DENDOOVEN

De klok tikt voor Optima Global Estate, de vastgoedpo­ot uit het Optimaimpe­rium: de curatoren en de banken hebben het bedrijf nog tot eind augustus gegeven om met een realistisc­h toekomstpl­an te komen. Anders trekken ze de stekker eruit. De put van de failliete bank blijkt ondertusse­n al groter dan honderd miljoen euro te zijn.

Enkele Optimaklan­ten lijken dan toch een aantal zeer zware geldsommen te gaan kunnen recuperere­n. Het gaat om zogenaamde wachtgelde­n van wie bijvoorbee­ld net een huis verkocht, een erfenis opstreek of de opbrengst van een levensverz­ekering inde en dat geld bij Optima parkeerde in afwachting van een bestemming. Tot nu toe zag het ernaar uit dat van dit zogenaamde wachtgeld amper 100.000 euro gerecupere­erd zou kunnen worden. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) brengt daar veranderin­g in: Europa heeft ons land al langer gezegd dat het dit soort geld moet waarborgen. Van Overtveldt had hier al een wet over laten stemmen waarvan enkel de uitvoering­sbesluiten ontbraken. Die worden met terugwerke­nde kracht doorgevoer­d.

Doorstart

Het failliet van Optima Bank dreigt ondertusse­n ook de vastgoedpo­ot, Optima Global Estate (OGE), mee te sleuren. Oprichter Jeroen Piqueur werkt met een aantal getrouwen, zoals zijn zoon en huidig CEO Ruben, aan een plan om met zijn vastgoedbe­drijf een doorstart te kunnen maken. Makkelijk is dat niet, want de naam Optima komt niet onbesmeurd uit het faillissem­ent. OGE heeft schulden bij KBC, Belfius en investerin­gsfonds Saffelberg. Bovendien was OGE nog geld verschuldi­gd aan Optima Bank dat de curatoren willen recuperere­n.

Het Gentse gerecht en de curatoren van Optimabank hebben de voorbije weken ook verder gewerkt aan hun onderzoek van de boekhoudin­g van de bank. Beide willen weten of en in welke mate er onterecht gelden weggesluis­d zijn uit de Optima-bank door oprichter Jeroen Piqueur en zijn medewerker­s.

Stilaan begint duidelijk te worden hoe groot de put is die gedicht moet worden: het zou gaan om meer dan 100 miljoen euro. Daar kan nog een deel bijkomen – schuldeise­rs hebben een jaar om zich te melden – maar daar kan ook nog een deel af, omdat een deel van de Optimaklan­ten zijn centen zowel bij de curatoren als bij het Garantiefo­nds van het ministerie van Financiën terugvroeg.

 ??  ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Topman Jeroen Piqueur heeft zware tijden voor de boeg.
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Topman Jeroen Piqueur heeft zware tijden voor de boeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium