Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘1000 ZONNEN’ “Er bestaat geen pil die alles oplost”

-

EXPERIMENT

Ze dook in een ijsbad, probeerde zichzelf gezond te lachen en werd beste maatjes met bloedzuige­rs. Met de laatste aflevering van haar rubriek Nooit meer Moe voor

1000 Zonnen is de vraag aan Saartje Vandendrie­ssche (41) dan ook: ben je nog moe?

Ellenlange mails, mensen die haar aanklampen op straat: Saartje Vandendrie­ssche heeft naar eigen zeggen “de doos van Pandora geopend” met haar rubriek Nooit

meer Moe. Elke week haalde ze in het Eén-programma 1000 Zonnen een therapie uit de kast om een einde te maken aan de vermoeidhe­id waar ze last van heeft. En blijkbaar speelt die vermoeidhe­id ook veel Vlamingen parten. “Het is echt waanzinnig hoezeer dit leeft bij de mensen”, zegt Vandendrie­ssche. “Ik kreeg mails van mensen die me vertelden waarom de westerse geneeskund­e hen niet kon helpen, die raw food aanbevolen, die wilden weten waar ik die therapie met die bloedzuige­rs ben gaan volgen .... .”

Eén wijze les heeft Saartje sowieso geleerd. “Begin met de basis. Ik voel dat veel mensen graag van mij willen horen welke therapie of welk middel zaligmaken­d is. Dan zeg ik: je gaat het niet oplossen door maar één probleem aan te pakken. Alles moet in balans zijn: je voeding, je lichaam, je geest. Er bestaat geen pil waarmee alles beter gaat.”

Wat die balans betreft: Saartje was sowieso al veel bezig met gezonde voeding. En ze sport veel meer dan de gemiddelde Belg. Toch besefte ze dat ze één pijnpunt niet had aangepakt: haar hoofd. “Ik heb mezelf iets cadeau gedaan: vier dagen Ibiza, met een coach die zich alleen met mij moest bezighoude­n. Ik heb er veel aan gehad. Vroeger had ik het gevoel dat mijn hoofd helemaal vol zat. Nu kan ik mijn telefoon wegleggen en er niet meer naar kijken. Leven in het hier en nu. Dat klinkt zweverig, maar het helpt. Je hebt maar één leven. Trouwens: ik ben niet meer moe. Maar ook dát kost energie (lacht).” (tdl)

 ?? FOTO LIES WILLAERT ?? Saartje Vandendrie­ssche.
FOTO LIES WILLAERT Saartje Vandendrie­ssche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium