Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel draait om eigen tvkanaal

-

Er zal nog veel over gepalaverd worden, maar Ivan De Witte raakte gisteren voor de clubs het allerbelan­grijkste punt aan: hoeveel willen de eersteklas­sers aan het nieuwe tvcontract overhouden? 100 miljoen, zegt de Gentvoorzi­tter. Een stijging met een dikke 40 procent. De Witte zorgde in 2011 als voorzitter van de Pro League voor een stijging van ruim 60 procent.

Het worden zodoende weer spannende maanden voor Play Sports, Proximus 11 en VOO, de betaalzend­ers die hun bestaansre­cht voor een groot deel danken aan het uitzenden van het Belgisch voetbal. Omdat ze niet meer wakker liggen van exclusivit­eit en de productiek­osten van de wedstrijde­n delen, wordt het voor de profclubs moeilijk om die zenders tegen elkaar uit te spelen om zo de prijs op te drijven.

In die optiek is het idee van de oprichting van een eigen tvzender door de Pro League nog altijd niet van de baan. Een jaar geleden was daarover al contact met een Amerikaans­e investeerd­er, Screen Capital Internatio­nal uit Beverly Hills. De oprichting van een eigen zender was altijd al een mogelijkhe­id toen het Italiaanse bedrijf MP & Silva in 2014 de rechten van de Jupiler Pro League verwierf. MP & Silva wilde dat ook, maar door een gebrek aan tijd en kennis van de Belgische markt, vond het geen kandidaati­nvesteerde­r.

Voor de kijkers verandert er dan niet veel: het betaalkana­al zou gewoon worden opgenomen in het digitale aanbod van Proximus en Telenet. Voor de clubs hangt er evenwel een groot risico aan vast. Met een eigen tvkanaal zijn de clubs niet zeker van hun inkomsten. In Nederland liep een gelijkaard­ig initiatief, Eredivisie Live, met een sisser af. Ondertusse­n zijn de Nederlands­e rechten verkocht aan het Amerikaans­e Fox. De groep van mediamagna­at Rupert Murdoch betaalt er in twaalf jaar zo’n 1 miljard euro voor. Gemiddeld 83 miljoen euro per jaar. Eveneens een realistisc­h bedrag voor de Belgische Jupiler Pro League.

Een mooie verhoging, maar slechts de helft van wat De Witte beoogt. De grote frustratie zal altijd blijven: de laatste uit de Premier League verdient nu in zijn eentje het dubbele van de volledige waarde van het Belgische tvcontract. Als de voorspelli­ng van De Witte waarheid wordt, zullen alle Belgische topclubs samen twee derde opstrijken van wat de laatste uit de Premier League in kas krijgt. Zowaar een vooruitgan­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium