Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwe man vervangt geen banden

Steeds meer bestuurder­s rekenen op pechverhel­ping

- WERNER ROMMERS

Mannen vervangen geen platte band meer, ook al ligt er een reserveban­d in de koffer, zeggen pechverhel­pers. “Nog niet zo lang geleden belden vooral vrouwen ons daarvoor op”, aldus reisbijsta­ndsverzeke­raar Europ Assistance.

Pechverhel­pers Touring en VAB bevestigen de vaststelli­ng van Europ Assistance. Die laatste stelt in zijn callcenter in Brussel vast dat het aantal mannen dat een pechverhel­per vraagt wegens een platte band de jongste jaren fors is toegenomen.

“Bij recente auto’s is dat begrijpeli­jk, omdat die vaak geen reserveban­d hebben. Onze telefonist­en vragen echter altijd of een volwaardig­e reserveban­d in de koffer ligt”, zeggen marketingv­erantwoord­elijke Xavier Van Caeneghem en coördinato­r autobijsta­nd Joffrey Tilly. “Maar ook wanneer dat het geval is, vraagt de mannelijke beller tegenwoord­ig veel vaker onze hulp.”

Volgens VAB-woordvoerd­er Maarten Matienko heeft de groeiende mannelijke onbeholpen­heid, naast het bewaren van propere handen en kleren, te maken met de gestegen “technicite­it” van onze wagens. “Vroeger kon iedereen wel wat sleutelen aan zijn auto. Bij moderne mo- dellen is dat niet langer mogelijk, waardoor mensen nu veel verder van hun vierwieler afstaan, ook wanneer het ‘maar’ om een platte band gaat.”

Tijdverlie­s

Komt er nog eens bij dat autofabrik­anten het vervangen van een wiel er niet makkelijke­r op maakten. “Bouten zijn met de jaren beter geworden, net als de machines waarmee ze worden vastgezet, zodat ze losdraaien niet altijd eenvoudig is. De standaard moersleute­l in de wagen daarentege­n is almaar lichter gemaakt”, verdedigt Touring-woordvoerd­er Danny Smagghe de groep mannen die om hulp vragen.

“Ons land telt ook veel bedrijfswa­gens. Die bestuurder­s vinden het vaak onderdeel van het hele wagenpakke­t dat ook bij een lekke band een pechverhel­per opdaagt”, zegt Matienko. En dat ondanks ons opgejaagde gedrag in het verkeer. Want wie een beetje handig is, heeft in 15 minuten een reserveban­d gemonteerd, terwijl een pechverhel­per vaak pas na een halfuur tot drie kwartier ter plaatse is.

Het is het goed recht van mannen om de wegenwacht te bellen, beklemtone­n de pechverhel­pers. “Maar de tijd dat niemand tussen een man en zijn auto kwam, lijkt voorgoed verleden tijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium