Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marokkaans­e koning roept diaspora-moslims op tot vrede

- HASNA ANKAL

De Marokkaans­e koning Mohammed VI wil een front vormen tegen terreur en extremisme en roept de diaspora in Europa op om op te komen voor vrede. “Zijn boodschap is positief, maar de strijd tegen radicalise­ring moet hier gebeuren.”

“Een priester doden gaat in tegen onze religie. Een priester doden in zijn kerk is onvergeefl­ijke waanzin. Wie zich in naam van de islam inlaat met terrorisme, is geen moslim.”

Met die woorden veroordeel­de de Marokkaans­e koning Mohammed VI de moord door IS-terroriste­n op een priester in zijn kerk in Frankrijk eind juli. Verwijzend naar religieuze teksten keurde hij in een televisiet­oespraak naar aanleiding van zijn 53ste verjaardag terrorisme en extremisme in Europa ten strengste af.

Moslims, katholieke­n en joden moeten daartegen een front vormen, aldus Mohammed VI, die ook de religieuze leider van de Marokkanen is. Zijn uitspraken zijn een vervolg op het beleid dat Marokko al jaren voert tegen radicalise­ring en terrorisme.

De koning, die vooral onder jonge Marokkanen populair is, had ook een speciale boodschap voor de diaspora, die wereldwijd meer dan 5 miljoen mensen telt. Leden van de Marokkaans­e diaspora moeten in tijden van islamofobi­e en terreur, waarvan ze ook slachtoffe­r worden, vasthouden aan hun religie en tradities. Maar ze moeten in het land waar ze wonen ook verdediger­s zijn van vrede, harmonie, samenhorig­heid en de tolerante waarden van de islam.

Ook verwees hij naar jonge moslims die een gebrekkige kennis hebben van het Arabisch en de “echte islam”, en zich aansluiten bij terreurorg­anisaties. “Zij worden misbruikt door terroriste­n, vooral in Europa”, zei hij. Verschille­nde aanslagple­gers in Brussel en Parijs waren van Marokkaans­e afkomst.

“Zo belangrijk”

“Zo belangrijk”, tweette staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de uitspraken van de Marokkaans­e koning. De vraag is of zijn “verzoenend­e boodschap” enige invloed kan hebben op Syriëstrij­ders in Europa?

“Onder tieners en twintigers geniet Mohammed VI enig gezag. Maar jongeren die van plan zijn om te vertrekken, luisteren zelfs niet naar hun ouders”, zegt Abderrahim Lahlali, advocaat van een tiental Syriëstrij­ders en CD&V’er. “Waarom zouden ze dan naar de Marokkaans­e koning luisteren? We moeten niet naïef zijn, maar alle beetjes helpen natuurlijk.”

“Europese islam”

Lahlali benadrukt dat de strijd tegen radicalise­ring hier moet gebeuren: door de beleidsmak­ers en in samenspraa­k en in samenwerki­ng met de moslimgeme­enschappen. “En dat gebeurt nog niet genoeg.” Hij vindt dat moslimjong­eren nog te weinig kansen krijgen in het onderwijs en op de arbeidsmar­kt.

Yamila Idrissi zegt “blij” te zijn met de boodschap van de Marokkaans­e koning. Idrissi, zelf van Marokkaans­e afkomst en Vlaams parlements­lid voor sp.a, ziet er vooral een uitnodigin­g in om een nieuwe weg van de “Europese islam” in te slaan.

“Mohammed VI zegt zeer duidelijk dat de diaspora een islam moet beleven die er geen mag zijn van de gruwelen die we hebben gezien in Frankrijk en Brussel.”

ABDERRAHIM LAHLALI

Advocaat Syriëstrij­ders ‘‘Onder tieners en twintigers geniet Mohammed VI enig gezag. Maar jongeren die van plan zijn om te vertrekken, luisteren zelfs niet naar hun ouders. We moeten niet naïef zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium