Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valverde blijft fenomeen

Eeuwig koersbeest staat alweer tweede

- HUGO COOREVITS

Alejandro Valverde blijft een fenomeen. De Spanjaard is aan zijn derde grote ronde van het seizoen toe en wil die – als het even kan – nog winnen ook. Hoe ouder ‘El Imbatido’ wordt, hoe meer hij koerst. In een tijd van hoogtestag­es en vormpieken is de 35jarige Murciaan de uitzonderi­ng op de regel.

In Viveiro begint de vader van vier kinderen aan koersdag 75 van het seizoen. Die ranglijst wordt aangevoerd door Thomas Voeckler, die gisteren in Poitou-Charentes koersdag 85 intikte.

Valverde maakt de natte droom van Oleg Tinkov waar. Die orakelde enkele aren geleden dat de grote renners in alle grote ronden strijd zouden moeten leveren. Met de Tour (derde) en de Vuelta (zevende) van vorig jaar erbij zit

Balaverde (zijn andere koosnaampj­e) al aan vijf grote ronden op rij. Nog peanuts in vergelijki­ng met zo’n Adam Hansen, die aan zijn zestiende(!) grote ronde op rij toe is. De manier waarop de ook al 35-jarige prof-zakenman van Lotto-Soudal zo’n grote ronde beleeft, is natuurlijk anders dan bij Valverde, die als kopman altijd bokst voor ritwinst of het eindpodium.

Valverde zal wel nooit au sérieux genomen worden als dé favoriet op een eindzege in een grote ronde, maar van de grote namen die in deze Vuelta aan de slag zijn, staat hij er na vier dagen het best voor. Laat de nieuwe leider Darwin Atapuma (de zoveelste Colombiaan, dit keer van BMC) een steekje vallen, dan zit de winnaar van 2009 opnieuw in de rode leiderstru­i. Amper 29 seconden scheiden hem van de polepositi­on.

De Vuelta is met zijn minder scherpe bergen dan in Giro en Tour de grote ronde die hem het best ligt. Zes keer stond hij op het eindpodium, de eerste keer als derde al in 2003. De finish van maandag op de Mirador de Ezaro was een aankomst die bij zijn profiel past, maar toch. Terwijl Nairo Quintana aangaf dat de “Tour nog ergens in de benen hing”, gaf Valverde geen krimp. Hij feliciteer­de ploegmaat en buur Rubén Fernández en stelde vast dat het goed gaat. “Hopelijk kan ik deze vorm drie weken vasthouden.”

Al 12.000 competitie­kilometers

De voorbije Tour had Valverde zijn woord gegeven aan Quintana, nadat hij zijn eigen kans was gegaan in de Giro. Bij Movistar lekt er nooit iets uit, maar binnenin ging het er niet vrolijk aan toe. Valverde voelde snel dat hij de voorbije Tour minstens even goed was als de Colombiaan, maar hij hield woord en zag lijdzaam hoe Quintana na een sterk voorjaar voor de tweede keer op rij plafonneer­de in de Tour.

Nu is nog niet duidelijk hoe de waardeverh­oudingen binnen Movistar liggen, maar na zaterdag met finish op La Camperona, een knoert die met de 1.600m flirt, weten we al iets meer. De uitleg over al die competitie­kilometers (dit jaar al 12.026) van Valverde is heel simpel: “Hoe ouder ik word, hoe liever ik het doe.” De nieuwe Valverde die in 2012 opnieuw begon, is nog gretiger dan de eerste versie die van 2006 tot 2010 de affaire Operación Puerto met zich meesleepte en er uiteindeli­jk nog anderhalf jaar voor geschorst werd. “Ach, ik koers altijd en overal om te winnen. Dat levert ook een pak ereplaatse­n ( dit seizoen alleen al een zestiental keer

in de top drie, red) op. Net als sommige collega’s win ik jaarlijks wel een kleine tien koersen, maar terwijl de anderen hun rust nemen en naar een andere wedstrijd pieken, koers ik maar verder. Omdat je voorin rijdt, vallen de fouten die je maakt ook meer op. Het is mijn zorg niet. Als het even kan, ga ik nog wat jaren door. En later, als ik gestopt ben, zal ik blijven rijden. Ik geniet nu eenmaal van het fietsen”, zei hij ons na de Waalse Pijl, die hij als enige voor de vierde keer won.

Kilometers vreten, het zit de Valverdes in het bloed. “Het was koersen of camioneur worden. Mijn vader had zijn eigen vrachtwage­n. Die camion heeft me altijd aangetrokk­en.” Ook in dat vak moet je kilometers malen.

Alejandro Valverde “Het was koersen of vrachtwage­nchauffeur worden, zoals mijn vader.”

 ?? FOTO EPA ?? Valverde (35): “Hou ouder ik word, hoe liever ik het doe.”
FOTO EPA Valverde (35): “Hou ouder ik word, hoe liever ik het doe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium