Gazet van Antwerpen Stad en Rand

105.370 mensen wachten op een sociale woning

Aanvragen in Vlaanderen stijgen met 30% in 4 jaar

- SACHA VAN WIELE

In Vlaanderen wachten 105.370 mensen op een sociale woning. Dat is een stijging met 13% in vergelijki­ng met 2013 en met 30% ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit het recente rapport van de Vlaamse Maatschapp­ij voor Sociaal Wonen over 2015.

De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning bedraagt 2 tot 5 jaar. De stijging na 2013 is voor een deel te verklaren door het optrekken van de inkomensgr­ens voor een sociale woning. Sindsdien komen meer mensen in aanmerking.

“Daarnaast zijn er de maatschapp­elijke evoluties, zoals de toename aan mensen die alleen wonen door echtscheid­ingen en de instroom aan armoede door de vluchtelin­gencrisis”, zegt Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen. “De kans dat we de wachtlijst ooit hele- maal kunnen wegwerken, is heel klein.”

Volgens Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen, is de voorbije jaren fors geïnvestee­rd in de bouw van sociale woningen. “Dat moeten we blijven doen, want er is vooral een toename van kandidaten met zeer lage inkomens. De financiële crisis heeft veel slachtoffe­rs gemaakt. Het aantal alleenstaa­nden onder de sociale huurders explodeert. Meestal gaat het om mensen met een zeer zwak sociaaleco­nomisch profiel.”

Ondanks forse investerin­gen wordt de wachtlijst voor sociale woningen langer. Met 1,3 miljard euro aan investerin­gen was 2015 een recordjaar, goed voor 23.000 bijkomende sociale woningen in Vlaanderen. Toch groeide de wachtlijst de voorbije 2 jaar met 13%.

Eind vorig jaar waren er 105.370 kandidaat-huurders voor een sociale woning. Dat is een stijging van 13% tegenover 2013 en 30% tegenover 2011. Toen waren er 80.736 kandidaath­uurders. Dubbeltell­ingen zijn uit deze cijfers uitgefilte­rd.

Grote gezinnen wachten langer

Het aantal nieuwe dossiers bedroeg in 2011 iets meer dan 34.000. Vorig jaar is het aantal nieuwe aanvragen voor een sociale woning gestegen tot 43.351. Gemiddeld moet iemand 2 tot 5 jaar wachten op een sociale woning. Veel hangt af van de omvang van het gezin en het type woning. Studio’s zijn meestal sneller beschikbaa­r dan woningen voor grote gezinnen. Dat blijkt uit het recente rapport van de Vlaamse Maatschapp­ij voor Sociaal Wonen.

De verhoging van de inkomensgr­ens voor een sociale woning in 2013 verklaart gedeelteli­jk de stijging van de voorbije 2 jaar. Daar- door komen meer eer mensen in aanmerking voor zo’n o’n woning.

“Daarnaast zijnijn er de maatschapp­elijke evoluties, voluties, zoals de toename van het aantal mensen dat alleen woont, ont, bijvoorbee­ld door echtscheid­ing,iding, en de instroom aan armoedermo­ede door de vluchtelin­gencrisis”, risis”, zegt Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen.onen. “De kans dat we de wachtlijst htlijst ooit helemaal kunnen afbouwen, is klein, maar we gaan altijd de volgorde van an inschrijvi­ng respectere­n.”n.”

Eerstestee­nlegginggi­ng

In Vlaanderen staan er nog heel wat nieuwewe sociale woningen op stapel. apel. Van de 23.000 geplande de sociale woningen wordt de helft momenteel al gebouwd ouwd of zit de eerstestee­nlegging ging er binnenkort aan te komen. Daarnaast mogen socialecia­le huisvestin­gsmaatscha­ppijen ppijen meer lenen. Dat zou de bouw en renovatie vann sociale woningen moe-oeten versnellen.

“Het aantal sociale huurwoning­enuurwonin­gen zal hierdoor de komende omende jaren stijgen van 150.923 tot bijna 174.000”, 4.000”, zegt Liesbeth Homans. “Dat zorgt niet alleen voor een groter aan- an-

LIESBETH HOMANS Vlaams minister Wonen ‘10% van de sociale huurders heeft een inkomen dat boven de inkomensgr­ens ligt voor een sociale woning.”

bod, het verbetert ook de woonkwalit­eit.” “Nog te vaak betalen huurders hoge energiekos­ten omdat de woning verouderd is”, zegt de minister. “Door bij te bouwen en verder te renoveren, pakken we ook dit probleem aan. We zien dat de al geleverde financiële inspanning – vorig jaar een recordinve­stering van 1,3 miljard euro en dit jaar 200 miljoen euro extra – ervoor zorgt dat bijkomende woningen versneld gerealisee­rd worden. Op deze manier werken we op een structurel­e manier aan het verruimen van het aanbod aan sociale woningen.”

Huurcontra­cten

Door te werken met tijdelijke huurcontra­cten in de sociale woningbouw, hoopt de minister op een grotere doorstromi­ng naar de private woningmark­t.

“10% van de so- ciale huurders heeft een inkomen dat boven de inkomensgr­ens voor een sociale woning ligt”, zegt de minister. “Dat gaat al snel om 15.000 woningen. Als deze huurders zouden doorstrome­n naar de private huurmarkt, dan komen er een pak woningen bij voor wie nu op de wachtlijst staat. Maar met die sociale woningen alleen gaan we de wachtlijst niet vermindere­n of oplossen. We moeten daarom ook de private woningmark­t versterken, wat in het verleden niet is gebeurd. Wie een laag inkomen heeft, maar net te veel inkomen heeft voor een sociale woning, kan in de toekomst een beroep doen op ‘geconventi­oneerd wonen’. Dankzij een tussenkoms­t van de overheid aan de verhuurder kan de huurder dan betaal

baar wonen.”

Verhuurkan­toor

Daarnaast wordt er elk jaar 10 miljoen euro extra geïnvestee­rd in de sociale verhuurkan­toren. Dat zijn private woningen die aan een sociale huurprijs worden verhuurd.

 ??  ??
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ??
FOTO OLIVIER MATTHYS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium