Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ars zoeken verkoeling aan Noordkaste­el

Zwemmen en zonnen in openlucht zorgt voor echte vakantiesf­eer

- CHRISTOF WILLOCX

Tarzan spelen in het water, opstaan met vers gebakken brood en zwemmen in een verboden zone voor het oog van de scheepvaar­tpolitie. De buurt van het Noordkaste­el in Antwerpen is deze week een klein zomerparad­ijs.

Dinsdag liepen de temperatur­en in Antwerpen op tot 25 graden Celsius. Vandaag en in de komende dagen gaan we vlotjes over de 30 graden. Dromen van verre vakantieoo­rden is niet nodig, want Antwerpen heeft een klein, maar eerder geheim, vakantiepa­radijs.

“Ik ben een echte Antwerpse, maar heb de buurt rond het Noordkaste­el pas vorig jaar per toeval tijdens een fietstocht ontdekt”, zegt Dagmar Renders (35). “Mijn grootmoede­r vertelde dat ze nog in de zwemvijver van het Noordkaste­el heeft gezwommen. Ik kon me daar weinig bij voorstelle­n. Maar deze zomer heb ik het zelf al drie keer gedaan. Een hele dag zonnen, zwemmen, picknicken en gezellig keuvelen met een vriendin. Deze buurt is een verbogen parel in de stad. En we leren hier veel nieuwe mensen kennen. De twee onbekende mannen die naast ons aan het zonnen waren, vroegen of ze onze zwembanden eens mochten lenen. Ze gibberen van plezier”, lacht Dagmar Renders.

Zwemmen verboden

Ook Swa Van Damme (31) en Anouch Van den Block (25) hebben de vijver rond het kasteel, die vlak aan de Hogere Zeevaartsc­hool ligt, ontdekt. “We werken ’s nachts in de horeca, en kunnen overdag dus komen zonnen in ’t stad”, zeggen ze. “Zwemmen is hier verboden. Gelukkig knijpt de politie een oogje dicht. De scheepvaar­tpolitie rijdt soms traag voorbij, maar uitstappen om een boete te geven doet ze niet. Er zijn hier tientallen mensen. Het zou nogal druk worden als de agenten iedereen een boete moeten geven”, lacht het duo.

De vijver trekt ook veel kinderen aan. De mama’s van Aline, Ilke en Sanne ontdekten de buurt zoals veel anderen toevallig tijdens een fietstocht. De drie meisjes nemen een touw vast en zwieren zich als echte Tarzans het water in. “Het is hier heel tof. Net als op vakantie”, zegt Aline.

Frisse drankjes

Bij een echte vakantieda­g hoort natuurlijk ook een frisse portie drank. De vzw Convoi Exceptionn­el serveert in bar Café Le Tour nog tot 17 september drankjes aan het water. “Mijn zelfgemaak­te vlierbesse­nwijn en gemberdran­k zijn een succes”, zegt barman Thierry Lavender (47). “We baten hier ook Camping Kontiki uit. De kampeerder­s zijn vooral Antwerpena­ren die eens een nachtje niet in hun eigen comfortabe­le bed willen overnachte­n.”

Dominique Delcambe (28) en haar zoontje Alexander (4) sliepen de voorbije nacht op Camping Kontiki. “Wij wonen in Berchem, maar ik wil mijn zoon eens een andere ervaring aanbieden”, zegt Dominique Delcambe. “Alexander kan hier spelen in de natuur en in het water. Bovendien is alles op deze camping ecologisch, en bakken ze hier elke dag vers brood en verse pizza’s. De vakantiesf­eer is fantastisc­h.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Twee mannen genieten van het water in hun geleende zwembanden.
FOTO JORIS HERREGODS Twee mannen genieten van het water in hun geleende zwembanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium