Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT Wachtlijst­en zijn een symptoom

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be

Ondanks zware inspanning­en van de overheid, staan er elke dag meer mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Het is een illusie te denken dat we die wachtlijst­en ooit kunnen wegwerken, maar ze moeten wel op veel fronten tegelijk worden bestreden.

23.000 extra sociale woningen zijn in aanbouw of gepland in Vlaanderen. De Vlaamse regering heeft de beslissing daarover vorig jaar genomen en ze is volop in uitvoering. De regering bewijst hiermee dat het haar menens is met de aanpak van de sociale woningbouw, maar het is ook duidelijk dat we het probleem niet kunnen oplossen met alleen maar bouwen. Als die 23.000 extra woningen in gebruik genomen zijn, blijven er nog 80.000 mensen zonder woning over.

Minister van Huisvestin­g Liesbeth Homans is zich daarvan bewust. Daarom heeft ze ook andere maatregele­n genomen, zoals de invoering van tijdelijke contracten en premies voor verhuurder­s op de private markt als ze willen verhuren aan mensen met een beperkt inkomen. Björn Mallants van de Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen stelt voor om beter samen te werken met privé-investeerd­ers. Bij nieuwbouwp­rojecten zou een bepaald percentage van de woongelege­nheid naar sociale huisvestin­g moeten gaan.

Het zijn allemaal zeer waardevoll­e maatregele­n en we kunnen alleen maar blij zijn dat ze genomen worden, maar eigenlijk bestrijden ze een symptoom. Dat almaar meer mensen op eigen kracht geen huisvestin­g kunnen betalen, bewijst dat er almaar meer mensen in armoede leven of op zijn minst op de grens van de armoede. Pas als we die armoede aanpakken, zullen de lijsten korter worden. En blijven.

En die armoede heeft vele oorzaken: de financiële crisis heeft veel gezinnen in de problemen gebracht, steeds meer alleenstaa­nden zijn op zoek naar een woning, we slagen er in niet om de taalachter­stand van kinderen van buitenland­se origine weg te werken waardoor ze minder kansen hebben op de arbeidsmar­kt, er zijn te veel schoolverl­aters die zonder diploma in de werklooshe­id belanden, steeds meer asielzoeke­rs zijn op zoek naar een woning... We raken pas van die wachtlijst­en af als we de achterligg­ende problemen aanpakken. Integratie en armoedebes­trijding zijn daarbij de sleutels, en daar is niet alleen Liesbeth Homans verantwoor­delijk voor. Elke minister moet in zijn departemen­t de armoede bestrijden. En snel. Hoe langer we deze problemen laten aanslepen, hoe groter ze worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium