Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als baby al in België, nu plots land uitgezet

-

Een 16jarig meisje uit Mechelen dat sinds haar vier maanden in ons land woont, naar school gaat en perfect geïntegree­rd is, wordt binnenkort onverbidde­lijk naar Kosovo – haar land van herkomst – uitgewezen. In een dagboek beschrijft het meisje hoe bang ze is voor haar repatriëri­ng. “Ik ben nog nooit in Kosovo geweest en ken de taal niet. Wat heb ik misdaan?”

Al sinds ze een baby was, woont Djellza B. met haar ouders en broer in ons land. Ze leerde lezen en schrijven op school in Mechelen. Ze bouwde hier haar vriendenkr­ing uit. Ze spreekt beter Nederlands dan haar Brusselse advocaat. En ze studeerde voor verpleegst­er om hopelijk ooit in een ziekenhuis aan de slag te kunnen. “Een plichtbewu­st, respectvol meisje dat zeer goed geïntegree­rd is”, omschrijft haar schooldire­cteur haar. “Een uitwijzing zou mensonwaar­dig zijn.”

Toch lijkt de toekomst voor Djellza B. plots helemaal anders uit te draaien. Op 8 augustus werd ze thuis door de politie opgepakt een meegenomen naar een instelling in Zulte, in afwachting dat ze naar Kosovo wordt uitgewezen. “Ik zat te ont- bijten en met de kat te spelen toen plots de politie voor de deur stond”, beschrijft Djellza in haar dagboek dat ze vanuit de instelling schrijft, bang voor haar repatriëri­ng. “Wij zijn van de politie, zeiden de agenten. We hebben het bevel gekregen van Dienst Vreemdelin­genzaken om jullie op te pakken. Deze zin maakte me zo bang. Ik vroeg me af wat ik verkeerd had gedaan.”

Djellza

beschrijft

in

haar

dag- boek uitvoerig hoe ze van de agenten nog snel wat ondergoed en persoonlij­ke spulletjes op haar slaapkamer mocht halen, om daarna tijdens een bange rit weggeleid te worden naar haar onzekere toekomst. Terug naar Kosovo, haar land van herkomst. Een land waar ze nooit eerder geweest is. “Tijdens die rit voelde ik een woede opkomen”, schrijft Djellza vol onbegrip. “Mijn ouders zijn gevlucht voor oorlog, geweld en armoede. Ik was vier maanden oud toen ik in België toekwam. Mijn ouders zijn correcte mensen, hebben altijd gewerkt en kregen nooit één boete. Waarom moet ik ‘terug’?”

Sinds Djellza en haar familieled­en zestien jaar geleden naar ons land verhuisden, beschikten ze nooit over geldige verblijfsp­apieren. Ze vroegen de voorbije jaren twee keer een humanitair­e regularisa­tie aan, maar dat werd telkens afgewezen. De Dienst Vreemdelin­genzaken bevestigt dat er een uitwijzing­sbevel tegen het gezin werd uitgeschre­ven. “Ze moeten het land verlaten wegens langdurig illegaal verblijf en veel negatieve procedures”, was het enige wat Freddy Roosemont, directeur Dienst Vreemdelin­gzaken over de zaak kwijt wilde.

Hij had het in een open brief op Facebook aangekondi­gd vlak na de geboorte van zijn dochter: Mark Zuckerberg CEO van Facebook, zou tijdens zijn leven 99% van zijn aandelen in de socialenet­werksite afstaan aan het goede doel. En daar heeft hij nu de eerste grote stap voor gezet. Zuckerberg verkocht 760.000 aandelen, goed voor zo’n 84 miljoen euro. Dat bedrag schenkt de Amerikaan aan een door hem en zijn vrouw opgericht liefdadigh­eidsfonds, dat zich vooral focust op gezondheid, wetenschap en onderwijs. Een mooi begin, maar de weg is nog lang naar de beloofde 40 miljard euro die hij zou doneren.

(foto),

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium