Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huisje-tuintje alweer enkele procenten duurder

-

De huizenprij­zen blijven maar stijgen in ons land. Voor een doorsnee huis – niet eens een villa of landhuis – heb je in Vlaanderen tegenwoord­ig al 224.566 euro nodig, alweer net geen 3 procent erbij in één jaar tijd. Toch lijkt de vastgoedma­rkt stilaan af te koelen.

Wie het voorbije halfjaar een huis of appartemen­t kocht, moest alweer dieper in de portemonne­e tasten dan een jaar geleden. In heel België werden huizen zo’n 3,9% duurder, villa’s en landhuizen 2,8% en appartemen­ten 1,4%, dat blijkt uit de nieuwste statistiek­en van de FOD Economie.

Toch lijkt het vet wat van de soep. Zeker in Vlaanderen, waar de groeiperce­ntages duidelijk gas hebben teruggenom­en. Eigenlijk werden het voorbije halfjaar enkel gewone woonhuizen nog duurder: 2,9% (meteen flink minder dan de +3,7 procent een jaar eerder). Villa’s, bungalows en landhuizen, die vorig jaar nog 5% duurder werden, laten nu een statusquo optekenen (+0,2 procent). En flats en studio’s werden na een +6,6% vorig jaar nu zelfs 0,5% goedkoper. “Die groeivertr­aging zat eraan te komen”, zegt Julien Manceaux, de vastgoedsp­ecialist van ING. “Zeker in Vlaanderen, waar het wegvallen van de woonbonus de fiscale kaarten door elkaar heeft geschud. Kopers zijn voorzichti­ger geworden. Voeg daar nog aan toe dat de rentes gestabilis­eerd zijn op een laag niveau en dat de banken strenger zijn geworden en je be- grijpt meteen waarom die groeicijfe­rs van vorig jaar niet konden blijven duren.”

Al neemt dat niet weg dat de vastgoedpr­ijzen intussen wel op een recordnive­au staan na jaren van prijsstijg­ingen. “En dat is een probleem voor een groeiende groep van mensen die uit de boot dreigt te vallen: jongeren, alleenstaa­nden, startende zelfstandi­gen...”, zegt Isabelle Vermeir van Century 21.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium