Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met man en macht op zoek naar overlevend­en

-

Een aardbeving met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter heeft in de

nacht van dinsdag op woensdag verscheide­ne bergdorpen vernield in de

Italiaanse regio Umbrië, op amper duizend kilometer van Antwerpen. De trieste balans: 120 doden, en tientallen

mensen zijn nog altijd vermist.

In het Italiaanse bergdorp Amatrice staat geen huis meer overeind. Alleen de kerktoren heeft de zware aardbeving overleefd. Gevolg: amper te beschrijve­n scènes van huilende bewoners en huilende hulpverlen­ers. De aardbeving heeft intussen al 120 slachtoffe­rs geëist. Gisteravon­d laat werd in Amatrice, een van de getroffen dorpen, officieus al bewoner nummer 70 vanonder het puin gehaald. Bewoners schoten een zoveelste schietgebe­dje. “Alleen een mirakel kan de rest nog redden.”

De 60-jarige Paulo, volledig onder het stof, schudt het hoofd en kijkt naar de plek waar ooit zijn zelfgebouw­d huis stond. Paolo laat zijn tranen de vrije loop en moet ondersteun­d worden door een oudere man van Croce Italia, de variant van ons Rode Kruis. Twee handen naar beneden gericht maken duidelijk dat er nog twee kleinkinde­ren onder het puin liggen. Dinsdagavo­nd kwamen ze logeren. Ze lagen samen in een kamer.

Hopen tegen beter weten in

Wat verder staat een van zijn zonen, Marco, omringd door diens vriendin, eveneens te huilen. Op van verdriet. Het is wachten op een mirakel. De hulpverlen­ers wil- len wel helpen, maar kunnen niet. Het is te gevaarlijk, de kans op helemaal instorten is te groot. Eerst moet de bulldozer voorzichti­g tewerkgaan. “We moeten blijven proberen”, zegt Marco, terwijl een hulpverlen­er van de lokale Civiele Beschermin­g hem een schouderkl­op geeft. Hij zegt het tegen beter weten in, want de twee jonge fami-

SERGIO PIROZZI

Burgemeest­er Amatrice “Wie niet meteen zijn huis uit vluchtte, had geen kans.”

lieleden liggen al bijna 18 uur onder het puin.

Samen zoeken, samen bidden

De tragische scène vat de totale wanhoop van Amatrice samen. Het is samen zoeken, samen wachten, samen bidden om nog een overlevend­e te vinden.

Wat verder zit Gino, een wat ou- dere hulpverlen­er van Croce Italia, te bekomen op een bank. Ook hij schudt het hoofd na een paniekerig­e nacht en een dag in de brandende zon zoeken naar overlevend­en. “Al dertig jaar zit ik in de hulpverlen­ing. Wat hier in Amatrice is gebeurd, zo verwoesten­d, dat heb ik nooit gezien. Ook in L’Aquila 9 jaar geleden niet”, zegt hij over het dorp 50 kilometer verderop, in het dal, waar destijds een nog veel dodelijker­e aardbeving plaatsvond.

Van de buitenwere­ld afgesloten

Dat het dorp diep verscholen ligt in de heuvels van Lazio, op de grens van de Abruzzen, maakte het tot gisteren beeldschoo­n en ongerept. Een verdoken paradijsje in de provincie Rieti, met amper 2.600 inwoners. Een plaats waar geen busladinge­n toeristen worden gedropt in de zomermaand­en. Alleen mensen die van de natuur houden, weten het te vinden. En mensen die graag rustig rondkuiere­n in de enkele winkelstra­ten, waar Italiaanse opa’s filosofere­nd op het dorpsplein van het leven ge- nieten. Tot gisteren. “Amatrice is voor jaren verwoest”, zegt hulpverlee­nster Anna-Maria. Van alle omliggende dorpjes is het allicht het zwaarst getroffen.

Anna-Maria ging gisteren met flessen water rond om de honderden reddingswe­rkers te ondersteun­en in hun hopeloze zoektocht. De hulpverlen­ing kwam pas traag op gang, omdat het dorp zo afgelegen ligt. Het duurde uren voor er echt gezocht kon worden. Op de lange weg naar Amatrice was het ’s namiddags van kilometers ver een af en aan rijden van ambulances. Telkens naar L’Aquila en terug. Andere invalswege­n werden hermetisch afgesloten. Zelfs vanuit Rome kwamen vrijwillig­ers helpen.

Elke overlevend­e een helm

De enige grote straat, die naam waardig, zat woensdagna­middag volgepropt. De chaos was er amper te beschrijve­n. Overal Civiele Beschermin­g, Rode Kruis, legervoert­uigen, carabinier­i, brandweerm­annen met honden en lokale inwoners die een helm kregen en mee gingen zoeken. De hele namiddag probeerden de jongeren van het dorp mee te ruimen. Anderen zaten doelloos op de grond, de wanhoop nabij. Druk bellend, op zoek naar hoopvol nieuws dat niet kwam.

Wie die straat verliet en bergafwaar­ts stapte, kwam in oorlogsgeb­ied terecht. Met helikopter­s die aan en af vlogen en militairen die iedereen op afstand probeerden te houden en verplegers die gewonden en overleden personen op draagberri­es afvoerden.

Voor altijd twintig voor vijf

“Alleen de kerkklok staat nog overeind”, zei een oudere bewoonster, wijzend naar boven. De klok geeft twintig voor vijf aan. De eerste en krachtigst­e beving van de aarde – 6.2 op de schaal van Richter, om 3.36u dinsdagnac­ht – hebben de wijzers nog overleefd. De twee zware naschokken niet.

Volgens de burgemeest­er van het dorp, Sergio Pirozzi, zijn de meeste slachtoffe­rs ouderen, naast een heel aantal kinderen. “Het gebeurde in het holst van de nacht. Iedereen was aan het slapen toen de eerste beving kwam. Wie niet meteen zijn huis uit vluchtte, had geen kans.”

PIETER HUYBERECHT­S

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Een hulpverlen­er zit even te bekomen.
FOTO AFP Een hulpverlen­er zit even te bekomen.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Een man wordt vanonder het puin gehaald.
FOTO ISOPIX Een man wordt vanonder het puin gehaald.
 ??  ??
 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? FOTO AP ?? Alleen de kerktoren van Amatrice staat nog overeind. De klok geeft het uur van de aardbeving weer.
FOTO AP Alleen de kerktoren van Amatrice staat nog overeind. De klok geeft het uur van de aardbeving weer.
 ?? FOTO AP ?? Een kloosterli­nge wacht vergeefs op nieuws.
FOTO AP Een kloosterli­nge wacht vergeefs op nieuws.
 ?? FOTO REUTERS ?? Elke overlevend­e geeft weer wat hoop.
FOTO REUTERS Elke overlevend­e geeft weer wat hoop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium