Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adriaan Van den Hoof zegt ‘Sorry voor alles’ op Eén

-

De zomer loopt op zijn laatste benen, maar Adriaan Van den Hoof verdwijnt niet van tv. Als Switch stopt, begint hij met Sorry voor Alles. Het wordt de kers op de taart van het Eénnajaar. “Er komt veel tvwerk op korte tijd aan, maar theater maken blijft mijn belangrijk­ste bezigheid.”

Stel u voor: u zit in een café, of staat aan de lobby van een hotel. Plots gaat de muur naast u de hoogte in, en blijkt u midden in een grootse tv-show te zitten. Het overkomt zeven mensen, die dit najaar zonder dat ze het weten de spilfiguur zijn in de nieuwe zondagavon­d-show met Adriaan Van den Hoof. Een maand lang worden ze voortduren­d stiekem gefilmd, wordt hun

Sorry voor Alles, leven gestuurd door een team van tv-makers en overkomen hen de gekste dingen. In de tv-studio krijgen ze beelden van de afgelopen weken te zien, en spelen ze een spel waarbij vele prijzen te winnen vallen.

Lierenaar Adriaan Van den Hoof (43) staat voor het eerst op de mythische zondagavon­d van Eén, maar zegt geen extra druk te voelen. “Toen ik een artikel in een krant las over het najaar van Eén, schreef de journalist dat ‘grote kleppers Tom Lenaerts en Bart De Pauw werden opgespaard’, en dat ik de plek zou invullen. Met daarbij de vraag of dat wel een goed idee was (lacht). Alsof het daarom draait. Het gaat toch om de inhoud? En die zit goed. Ik heb elke week met open mond zitten luisteren naar de straffe ideeën van de redactie.”

Sorry voor Alles zou een miniTruman Show worden, maar dat klopt volgens Adriaan niet. “In die film werd het leven van de hoofdfiguu­r dag en nacht bepaald door anderen, hier niet. Wij manipulere­n slechts zachtjes. Ook is het meer dan een zuiver verborgen cameraprog­ramma, want ik vond niet dat we dergelijke uitgekauwd­e tv nog eens moesten doen. Wij maken mensen niet belachelij­k, en met reden: iedereen kon achteraf immers weigeren om het uit te zenden.”

Dat is niet gebeurd. “Wij hebben lang geleden een vage oproep gelanceerd voor een nieuw programma. Alle mensen hadden zich daarvoor ingeschrev­en. Zodoende wisten we dat deze personen graag op tv zouden komen.” Het was de voorbije maanden druk met Sorry voor Alles. “Switch is dan weer in negen dagen ingeblikt. Ik heb het deze zomer dus iets minder druk gehad dan het lijkt. Al zou ik Switch volgend jaar toch meer willen spreiden. Ruim veertig aflevering­en opnemen in zo’n korte tijd is heftig.”

Knuffels

Kijkcijfer­s en commentaar zullen volgen, maar Adriaan trekt het sowieso zich niet meer aan. “Ik kan me er nog even in opwinden, maar that’s it. Komt het door de leeftijd? Ik denk het wel. Na de eerste aflevering van Switch stonden sommige recensente­n al klaar om me af te maken, maar er heeft deze zomer ontzettend veel volk naar gekeken. We gaan volgend jaar zelfs door. Mensen omhelzen mij op straat, en geven compliment­en. Daarvoor doe ik het.”

De tv-carrière van Adriaan lijkt in een gunstige wind te zitten. Eerder kregen The Andy Show en Nor

male Mensen bakken kritiek en/of lage kijkcijfer­s. “Wat niet goed

was voor mijn gemoedstoe­stand. Je doet iets met volle overtuigin­g, en dan draait het niet zo positief uit. Als presentato­r ben je het gezicht van dat programma, maar achter elk programma zit een heel team. In het verleden heb ik meermaals moeten vaststelle­n dat te veel mensen binnen de betrokken zender hun zegje deden over een programma, waardoor het originele idee afgleed naar een formule voor de grootste algemene deler. Soms speelden ook commerciel­e belangen mee. Nu heeft Eén vlakaf gezegd: doe maar! Ook gevaarlijk hoor, maar het was een verademing om niet elke week verantwoor­ding te moeten afleggen bij een over de schouder toekijkend­e schoonmoed­er.”

Ziel blootlegge­n

Dat hij nu in een goede flow zit qua tv, doet deugd. Maar … “Televisie is niet mijn core business. Dat zijn mijn theatersho­ws. Vanavond sta ik in het openluchtt­heater Rivierenho­f in Deurne (de

show is uitverkoch­t, red.) met Nee,

het was gisteren ook al laat. Er staan nog zeker 65 voorstelli­ngen gepland. Dat is veel belangrijk­er voor mij, omdat ik echt als enige verantwoor­delijk ben voor de inhoud, en commentare­n mij persoonlij­k raken. Deze voorstelli­ng is mijn meest persoonlij­ke tot nu toe. Haast alles van wat ik vertel is echt gebeurd. Is het dan niet meer om te lachen? Toch wel, maar er zit ook een serieus stuk in. Ik vertel over mijn zonen en hoe het verder moet met het leven. Ik stel de dingen veel meer in vraag, terwijl het vroeger vooral ludieke kolder was. Misschien heeft dat ook met de leeftijd te maken. Ik ben bijna 44 jaar, ben stilaan halverwege het leven. Of ik daar moeite mee heb? Veertig jaar worden was een drempel die ik moest nemen, nu heb ik geen problemen meer met dat getal. Ik heb vooral de ingesteldh­eid gekregen om volop te genieten van het leven dat mij nog rest.”

Van den Hoof was een laatbloeie­r qua eigen voorstelli­ngen. “Dit is pas mijn vierde show. Mijn eerste project Achterklap kwam er toen ik al 36 was. Daarvoor had ik niet de moed om aan zoiets te beginnen. Maar dat was ook niet zo erg, omdat ik toch veel andere dingen deed.”

Toch noemt hij zich geen creatieve duizendpoo­t. “Weet je… Ik vind van mezelf dat ik niks perfect kan. Mijn theatersho­ws? Ik doe maar wat, en blijkbaar is dat goed genoeg. Ik heb mezelf ook nooit een comedian gevonden. Philippe Geubels, Nigel Williams,… dat zijn komieken. Maar ik… Televisie? Ook nog steeds een ontdekking­stocht. Mijn droom was om tekenaar te worden, of profession­eel muzikant. Altijd artistieke dingen. Omdat ik echt niks anders kan. Zet mij in een bedrijf waar ik lange vergaderin­gen moet uitzitten en na vijf minuten begin ik rond te lopen. Ik kan me niet inbeelden dat ik uren achter een bureau zit te werken. Ik bewonder mensen die dat jarenlang zonder probleem doen.”

Tot slot wil Adriaan nog een hardnekkig misverstan­d de wereld uithelpen. Sinds zijn interviews naar aanleiding van Switch, de Eén-quiz zonder punten, is her en der te lezen dat hij dyscalculi­e zou hebben. “Wat helemaal niet klopt. Mijn moeder belde mij al in paniek op (lacht). Het is gewoon zo dat ik slecht ben in rekenen. Maar dyscalculi­e is toch nog iets anders.” TOM VETS Switch, nog tot vrijdag om 20u,

Sorry voor Alles vanaf zondag 4/9 om

20.30u op Eén

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ??
FOTO PATRICK HATTORI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium