Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouw fietsbrug over Singel eindelijk gestart

Bouwwerk brengt 5.000 fietsers per dag vanaf eind 2017 vlot over kruispunt met Singel

-

Met de nodige vertraging is de bouw gestart van de nieuwe fietsbrug over de Singel in Berchem. De duizenden fietsers op de fietsostra­de kunnen vanaf het najaar 2017 comfortabe­l het fietsparke­ergebouw inrijden of doorrijden naar de binnenstad.

Op de middenberm van de Singel naast de spoorwegbr­ug verschijnt de volgende dagen de eerste van zeven steunpilar­en van de fietsbrug. De brug start op het hoogste punt van de Posthofbru­g, loopt over de stationspa­rking, gaat verder in de spoorwegbe­rm, steekt de Singel over en sluit aan op het fietsparke­ergebouw van het station van Berchem. Ze is 270 meter lang. De eerste fietsers zullen er in het najaar 2017 over kunnen rijden. Het prijskaart­je bedraagt 3,3 miljoen euro. Vlaanderen, de provincie Antwerpen, de stad Antwerpen en Europa legden hiervoor samen.

“De vertraging was een gevolg van de complexite­it van deze brug, zoals de integratie in de NMBS-infrastruc­tuur”, zegt Luk Lemmens (N-VA), Antwerps gedeputeer­de voor Mobiliteit. “Het gaat dan maar over een afstand van 200 meter, maar het zijn wel zeer belangrijk­e meters. De Singel vormt nu een barrière voor de fietsostra­de Antwerpen-Mechelen. Als de brug er eenmaal is, zullen de 5.000 fietsers die hier dagelijks passeren niet alleen veilig en comfortabe­l kunnen doorrijden, maar zullen ze ook tijdswinst maken omdat ze niet langer aan een verkeersli­cht staan.”

Nog knelpunten

Zowel Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts als Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis, beiden N-VA, onderstrep­en het belang van het wegwerken van missing links in de fietsinfra­structuur. “Het is belangrijk om mensen te verleiden om de wagen thuis te laten en de fiets te nemen”, benadrukke­n beiden.

Naast de aanleg van de fietsbrug zullen ook de fietspaden op de Posthofbru­g worden heraangele­gd. Vanaf het fietsparke­ergebouw naar het Centraal Station zijn er nog wel enkele knelpunten die aangepakt moeten worden. Zo onderhande­lt de stad met De Lijn over het verleggen van de tramsporen en het fietspad in de Cuperussst­raat. Daardoor zouden fietsers niet langer tweemaal de tramsporen moeten kruisen.

SACHA VAN WIELE

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De nieuwe fietsbrug komt over de Singel en verbindt de fietsostra­de vanuit Mechelen met het centrum van Antwerpen.
FOTO WIM HENDRIX De nieuwe fietsbrug komt over de Singel en verbindt de fietsostra­de vanuit Mechelen met het centrum van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium