Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hart vasthouden als het rekenen begint

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Er komt dan toch een hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft een eerste aanzet klaar. De vennootsch­apsbelasti­ng verlaagt van 34% naar 20%. De inkomsten die de overheid daarmee verliest, worden binnengeha­ald door de afschaffin­g van een heleboel aftrekpost­en op de belastingb­rief van bedrijven en door enkele andere maatregele­n. Van Overtveldt denkt bijvoorbee­ld aan een verhoging van de roerende voorheffin­g van 27% naar 30% op dividenden van aandelen. Bedrijven en economiste­n reageren positief. Een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng was stilaan onvermijde­lijk geworden. België heeft de hoogste van Europa en bovendien was het systeem van de aftrekpost­en veel te ingewikkel­d.

Een eenvoudig en duidelijk belastingt­arief dat bedrijven meer zuurstof geeft, hen de kans biedt om te investeren en meer mensen aan het werk te zetten, wie kan daar tegen zijn? Bovendien zitten de twee regeringsp­artijen N-VA en CD&V eindelijk eens op een lijn. Na het gekibbel van de voorbije weken, doet dat deugd.

Maar we moeten die verlaging wel kunnen betalen, en dat wordt een moeilijke zaak. Het is namelijk niet helemaal duidelijk wat die verhoging van de roerende voorheffin­g voor effect zal hebben. Zal ze genoeg opbrengen om de put te dempen? Zal ze de kleine beleggers niet ontmoedige­n? Het zou niet de eerste keer zijn dat deze regering zich rijk rekent. De veel besproken speculatie­taks bijvoorbee­ld, voor beleggers die binnen de zes maanden hun gekochte aandelen weer verkopen, heeft uiteindeli­jk nauwelijks iets opgebracht. En vorige week nog moest minister Van Overtveldt toegeven dat hij de fiscale inkomsten had overschat. Er moet dus 2,4 miljard extra gevonden worden.

Dat soort rekenwerk vergroot het vertrouwen van de bevolking in de regering niet bepaald. Dat vertrouwen is ook al geschonden omdat de ministers moeiteloos een belangrijk­e verkiezing­sbelofte hebben gebroken. Toen ze eraan begon, beloofde de regering-Michel dat tegen 2018 de begroting in evenwicht te hebben, maar dat lijkt nu voor iedereen een onhaalbare kaart, en dus wordt dat evenwicht voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een strategie die op termijn gevaarlijk kan zijn.

Na al deze ontwikkeli­ngen houdt een mens zijn hart vast als onze ministers aan het rekenen slaan. Laten ze het alsjeblief­t voor een keer grondig doen. En vooral eerlijk. Inkomsten beloven die er uiteindeli­jk niet komen, de burger wordt dat stilletjes aan beu.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium