Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Obesitas leidt tot meer kankers dan gedacht

Zwaarlijvi­gheid kan niet alleen leiden tot hartaandoe­ningen. Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) zou overgewich­t – en zeker obesitas – gelinkt kunnen worden aan dertien in plaats van vijf kankertype­s, zoals tot nu toe werd

- (jom)

Nieuw rapport van Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie

De experts van het WHO-kankercent­rum vonden voldoende bewijzen om een verband te leggen tussen ‘overtollig vet’ en een veel breder palet van kankers dan bij een vorige studie in 2002 werd gedacht. Toen werden vijf kankertype­s aan obesitas gelinkt: endeldarm en dikke darm, slokdarm, baarmoeder­slijmvlies, niercelkan­ker en borstkanke­r na de menopauze. Nu zijn daar acht kankertype­s aan toegevoegd: maag, lever, galblaas, pancreas, eierstokke­n, schildklie­r, hersenvlie­zen en beenmerg. Opvallend is ook dat de risico’s even groot blijken te zijn voor mannen en vrouwen.

De WHO wil geen paniek zaaien, maar hoopt wel dat een en ander zal aanzetten om gezonder te gaan leven. “In vergelijki­ng met roken, dat de kans op longkanker met 200 tot 300% vergroot, gaat het bij obesitas grotendeel­s om kleinere percentage­s”, zegt Matthijs Goossens, arts bij de Stichting Tegen Kanker. “Maar daar staat dan weer tegenover dat heel veel mensen met overgewich­t kampen.”

Volgens recente schattinge­n houdt 9% van alle kankergeva­llen bij vrouwen in de VS, Europa en het Midden-Oosten verband met overgewich­t.

Er hangt Marc Coucke en de andere aandeelhou­ders van Omega Pharma een claim van 250 miljoen euro boven het hoofd. Omega Pharma zou jaren de verkoopcij­fers opgesmukt hebben door onverkocht­e producten mee op te nemen in de boekhoudin­g.

Overnemer Perrigo schuwt geen inspanning om bij Omega Pharma fraude te bewijzen. Speurders ondervrage­n het personeel en kijken hun computers in. Een Nederlands­e rechter is gevraagd om Waterland, de mede-aandeelhou­der van Coucke in Omega Pharma, te dwingen 75 miljoen euro klaar te houden om die te betalen bij een eventuele schadeclai­m. In totaal zou Perrigo een claim van 250 miljoen euro willen indienen tegen Omega Pharma.

Het gaat onder meer om een regeling die het bedrijf had voor niet verkochte producten. Apothekers konden daarbij alles terugsture­n wat ze hadden afgenomen, maar Omega Pharma boekte de hele levering als een vaststaand inkomen. Vraag is wie ervan wist. In de omgeving van Omega Pharma is te horen dat het bedrijf zijn boekhoudin­g al vele jaren met die methode voerde, maar volgens een insider nam het belang ervan jaar na jaar toe.

Volgens een specialist vormt de regeling een inbreuk op de boekhoudre­gels, en dat is ook de overtuigin­g van Perrigo. De overnemer ziet dit als de reden waarom het veel te veel heeft betaald voor Couckes bedrijf, en wil zo een stuk recuperere­n. De kans is groot dat het tot een reeks jarenlange procedures­lagen voor de rechtbank komt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium