Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Water Schaduw Zonnecrème

Hitteplann­en voor bezoekers in werking

- JORIS VAN DER AA, KRISTIN MATTHYSSEN

Het tropische weer dwingt de organisato­ren van grote evenemente­n dit weekend tot extra maatregele­n. Van extra EHBOposten tot de aanvoer van fris drinkwater, elk heeft zijn hitteplan.

MAANROCK IN MECHELEN

Vanavond begint de twintigste editie van Maanrock, het jaarlijkse gratis pop- en rockfestiv­al in de Mechelse binnenstad. De organisere­nde vzw Mechelse Feesten verwacht zo’n tachtigdui­zend bezoekers. “We nemen natuurlijk de nodige maatregele­n voor het warme weer”, zegt voorzitter Kristof Calvo. “Er zullen permanent twintig EHBO-medewerker­s aanwezig zijn en daarboveno­p zetten we nog eigen vrijwillig­ers in. We raden iedereen aan om voldoende water te drinken en zich goed in te smeren tegen de zon.”

De organisati­e zorgt ervoor dat er voldoende water beschikbaa­r is op het terrein. “Er is een vaste plaats waar je fris kraantjesw­ater kan nemen en als het écht warm wordt, zullen we het publiek besprenkel­en met water. Wie het dan nog warm heeft, raad ik aan om in de Vliet op de Botermarkt te springen. Dat was een grap, hé ( lacht).”

HESTIVAL IN HEISTOPDEN­BERG

Op het jaarlijkse rockfestij­n Hestival worden tienduizen­d muziek- liefhebber­s verwacht. “Ook wij nemen extra maatregele­n”, zegt Katrien De Roover van de organisati­e. “Er staat een grote Rode Kruistent met hulpverlen­ers om mensen te helpen die onwel zouden worden. We hebben vandaag ( gisteren, red.) onze hitteplann­en nog besproken. We willen ons publiek ook waarschuwe­n voor de gevaren van de zon en de hitte. Via het grote scherm aan het podium zullen we de bezoekers geregeld aanmoedige­n om voldoende water te drinken en voldoende zonnecrème te gebruiken.”

TRIATLON IN VIERSEL

Langs het Netekanaal in Viersel vindt zaterdag en zondag een triatlon plaats van het Kempisch Triatlon Team (KTT), met dit jaar 1.106 sportievel­ingen. Het is een van de grootste triatlons in Vlaanderen. “Vorig jaar was het tijdens het laatste weekend van augustus ook heel warm, maar nog niet zo heet als nu wordt voorspeld”, zegt organisato­r Rudy Meuris. “Toen moesten er enkele deelnemers met oververhit­ting en uitdroging met de ambulance naar het ziekenhuis worden afgevoerd.” Eén vrouw die er erg aan toe was, werd zelfs in het lijkhuis van het ziekenhuis van Lier gelegd omdat dat de koelste plek was.

“Vanuit die ervaring van vorig jaar zetten we dit weekend extra drankposte­n, sproeiers en natte sponzen klaar”, zegt Meuris. “De atleten gaan het hardst afzien tij- dens het lopen, en sommigen durven echt te ver gaan. Vandaar onze maatregele­n. Afzegginge­n kregen we nog niet.”

CULTUURMAR­KT IN ANTWERPEN

Zondag vindt in Antwerpen de jaarlijkse Cultuurmar­kt plaats, een evenement waar vorig jaar 150.000 bezoekers op afkwamen. “We zorgen voor voldoende water voor onze medewerker­s”, zegt Ans Driesen van de organisati­e. “Voor de bezoekers hebben we niet echt speciale maatregele­n genomen. Ons evenement vindt plaats op verschille­nde pleinen en de bezoekers staan niet de hele tijd in de volle zon. Bovendien zijn er heel wat tentjes waar ze wat beschuttin­g kunnen zoeken. Uiteraard zijn er wel verschille­nde EHBO-posten.”

SCHAAL SELS IN MERKSEM

De organisati­e van de wielerweds­trijd Schaal Sels en de Stroboeren­markt gaat de bezoekers via de omroepinst­allatie aanmoedige­n om voldoende water te drinken. “Voor onze medewerker­s voorzien we ook in extra drank”, zegt Dennis Bruyninckx van de organisati­e. “Verder zijn er vier mobiele ploegen met hulpverlen­ers op pad. En op de Bredabaan komt er een vaste post met medische hulpverlen­ers.”

 ??  ?? Verschille­nde evenemente­n zullen klaarstaan met sproeiers om de bezoekers af te koelen.
FOTO BELGA
Verschille­nde evenemente­n zullen klaarstaan met sproeiers om de bezoekers af te koelen. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium