Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen nieuw hoofddoeke­ndebat

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

U

heeft in deze kolom nog geen woord gelezen over de boerkini, over het dwaze voorstel om hem te verbieden, de botte uitspraak van Bart De Wever over tenten en moslima’s, de in boerkini gehulde beachvolle­ybalsters op de Olympische Spelen, de heetgebake­rde emoties op de Corsicaans­e stranden. Ik heb er niet over geschreven, ik had gewoon geen zin in een nieuw hoofddoeke­ndebat. Dat heeft ons in het begin van deze eeuw jarenlang beziggehou­den en je kunt niet zeggen dat die discussie heeft bijgedrage­n tot een vreedzamer­e samenlevin­g.

Terwijl media en politiek druk discussiee­rden over waar een hoofddoek gedragen mocht worden en waar niet, en waar hij nu precies symbool voor stond, waren ze niet bezig met de echte problemen van onze diverse samenlevin­g. Intussen verlieten steeds meer jongens van allochtone afkomst zonder diploma de school om in de werklooshe­id te belanden, hadden veel ouders van Maghrebijn­se afkomst minder en minder grip op hun zonen, werden steeds meer vrouwen op straat uitgeschol­den voor hoer, konden bewegingen als Sharia4Bel­gium ontstaan, trokken jongemanne­n naar de oorlog in Syrië om compleet gebrainwas­ht terug te keren en aanslagen te plegen, enzovoort. Allemaal fenomenen die te maken hebben met een gebrek aan integratie, maar niet met een hoofddoek.

Eerlijk? Ik hou niet van hoofddoeke­n en boerkini’s. Ik heb met veel moslima’s gepraat, intelligen­te, zelfbewust­e vrouwen die me zo goed mogelijk hebben uitgelegd waarom ze een hoofddoek dragen en ik heb geprobeerd om hen te begrijpen. Ik respecteer hen en geen haar op mijn hoofd denkt eraan hen iets te verbieden. Die vrouwen staan volop in het leven, studeren, werken, discussiër­en en respectere­n mij met mijn haren in de wind en mijn kort rokje als de zon schijnt. En toch kan ik die boerkini en die hoofddoek moeilijk anders zien dan als een godsdienst­ig voorschrif­t waaraan alleen vrouwen onderworpe­n worden en mannen niet, en die eigenlijk vrouwen tegen mannen moet beschermen. Waaruit ik afleid dat in de moslimwere­ld de mannen meer nood hebben aan een emancipato­rische les dan de vrouwen.

Zaterdag organisere­n enkele moslimvrou­wen in Antwerpen een strandfees­t waaraan alle vrouwen mogen deelnemen. We dragen wat we willen, is de boodschap. Een mooi initiatief. Ik hoop dat er evenveel vrouwen in lange gewaden en hoofddoeke­n zullen zijn als dames in bikini. Aan het weer zal het niet liggen. Het kan gezellig worden. Laten we ervan genieten.

En laten we ons dan bezighoude­n met de opvoeding en begeleidin­g van de jongens en de mannen, niet alleen in de moslimwere­ld trouwens. De Franse agenten die op het strand in Nice een vrouw verplichtt­en om zich te ontkleden, hebben ook een lesje nodig. In ieder geval, met die constante focus op vrouwen en wat ze al dan niet mogen dragen, schieten we niet op in ons grote integratie­debat over normen en waarden. Dat is nu wel afdoende bewezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium