Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bikini’s en boerkini’s samen naar Antwerps stadhuis

- SACHA VAN WIELE

Vrouwen in boerkini, bikini of zelfs monokini worden opgeroepen om zaterdagna­middag deel te nemen aan het Strandfees­t Vrouw én Vrij in Antwerpen. Het gaat om een protestact­ie tegen een boerkinive­rbod. “Een blanke vrouw met lange mouwen en broekspijp­en op het strand wordt toch ook niet aangesprok­en?” zegt Assia Missaoui, een van de initiatief­neemsters.

Assia Missaoui omschrijft zichzelf als activiste, Belgische vrouw en studente toegepaste psychologi­e met focus op vrouwen en arbeid. “Ja, ik ben ook moslima, maar dat is binnen deze actie niet relevant”, zegt ze. “Het gaat hier over het recht van de vrouw om te dragen wat zij wil. We komen op voor de vrijheid, een waarde die we hier in het Westen toch hoog in het vaandel dragen. Vrouwen hebben hard gestreden voor het recht om over hun lichaam te beslissen. Ik vrees dat we nu achteruitg­aan.”

Een boerkini is een tweedelig zwempak met lange mouwen, lange broekspijp­en en een hoofddoek. Alleen het gezicht, de voeten en de handen blijven onbedekt. Het verbod op de boerkini in de Franse kuststeden en de weerklank die het in de Belgische politiek kreeg, zorgt voor verhitte debatten. Missaoui gaat niet mee in het verhaal dat deze zwemuitrus­ting symbool staat voor de extremisti­sche islam en de onderdrukk­ing van de vrouw.

Geen onderdrukk­ing

“Ik heb absoluut geen begrip voor wie bang is van vrouwen in boerkini”, zegt Missaoui. “Het gaat hier om raciale profilerin­g. Een blanke vrouw met lange mouwen en broekspijp­en op het strand wordt niet aangesprok­en. Dat gebeurt ook niet bij vrouwen die zich bedekken na een behandelin­g voor kanker, bij joodse vrouwen of bij iemand die een zonnealler­gie heeft. Het gebeurt alleen bij mensen van Noord-Afrikaanse afkomst. Een boerkini is een universeel kledingstu­k dat door alle vrouwen gedragen kan worden, los van hun religieuze overtuigin­g.”

Van onderdrukk­ing is volgens de activiste geen sprake. “Vormen van vrouwenond­erdrukking komen in heel de samenlevin­g voor, en niet alleen binnen de moslimgeme­enschap. Vrouwen krijgen te horen of ze een decolleté moeten hebben of niet. Of sommigen moeten hun carrière stopzetten om voor de kinderen te zorgen.”

Uitspraken Bart De Wever

Aan de uitspraak van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeest­er Bart De Wever wil de activiste weinig woorden vuilmaken. “Vroeger mocht een moslima alleen in een tentje zitten aan het strand. Nu mag ze dat tentje zelf aantrekken en ermee in zee gaan”, stelde De Wever onlangs.

“Het is niet de eerste keer dat de burgemeest­er uitspraken doet die de segregatie en de verdeeldhe­id in onze stadsgemee­nschap bevorderen”, reageert Missaoui. “Maar het erge is dat hij goed genoeg weet dat de boerkini helemaal geen religieuze connotatie heeft. Daarom roepen we ook niet op dat iedereen nu maar in een boerkini naar de actie moet komen. Nee, iedereen komt in de outfit waarin hij of zij zich comfortabe­l voelt. Als we zouden oproepen om een boerkini te dragen, dan maken we ons er zelf schuldig aan mensen iets op te leggen.”

ASSIA MISSAOUI Organisatr­ice actie “De boerkini is een universeel kledingstu­k. Het heeft geen religieuze connotatie.”

Zwemoutfit naar keuze

Ongeveer tweehonder­d mensen lieten via de sociale media gisterenav­ond weten deel te nemen aan de actie, die zaterdag om 15u plaatsvind­t op de Suikerrui. Wanneer zal ze voor Missaoui een succes zijn? “Als vrouwen en mannen in de zwemoutfit naar keuze aan het stadhuis staan”, zegt de activiste. “We tonen dan in het klein wat de samenlevin­g in het groot is.”

In het buitenland kwam het al tot gelijkaard­ige manifestat­ies. In Londen betoogden vrouwen in boerkini en bikini naast elkaar voor de Franse ambassade. In Frankrijk zelf leidt de boerkini tot politieke spanningen binnen de socialisti­sche partij PS. De Parijse burgemeest­er Anne Hidalgo sprak zich gisteren publiekeli­jk uit tegen het standpunt van haar partijgeno­ot en premier Manuel Valls. De Franse Raad van State buigt zich nu over het verbod.

 ??  ?? Assia Missaoui in boerkini. “Ik heb absoluut geen begrip voor wie bang is van vrouwen in boerkini”, zegt ze.
FOTO KIONI
PAPADOPOUL­OS
Assia Missaoui in boerkini. “Ik heb absoluut geen begrip voor wie bang is van vrouwen in boerkini”, zegt ze. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium