Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En deze schande is voorbij”

Kinderrech­tencommiss­aris eist uitzonderi­ng

-

De uitwijzing van de 16jarige Djellza uit Mechelen zet het Kinderrech­tencommiss­ariaat onder hoogspanni­ng. Ze spreken er over “een schande” en noemen het “niet menswaardi­g” om een perfect geïntegree­rde tiener terug te sturen naar Kosovo, een land dat ze niet kent. Theo Francken (NVA) buigt niet. “Haar ouders hebben acht keer het bevel gekregen om het grondgebie­d te verlaten. Dit is gewoon de wet.”

Hij is kwaad, kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n. Omdat hij - naar eigen zeggen - nu al weet wie in het dossier-Djellza de grootste verliezer zal zijn: het meisje van 16 jaar. En omdat volgens hem een oplossing nochtans voor de hand ligt. Vanobberge­n vraagt – of beter: smeekt – om de invoering van een “kinderpard­on”. Een regeling waarbij kinderen die al lang in ons land verblijven en perfect geïntegree­rd zijn, ook gewoon kunnen blijven. Zelfs al komen ze eigenlijk niet in aanmerking voor asiel. “We denken dan puur vanuit het belang van het kind. Omdat kinderen er zeker niet beter van worden als ze na lange tijd teruggestu­urd worden naar een land dat ze niet of amper kennen. We wéten gewoon dat die kinderen daar vaak nog jarenlang psychisch onder lijden.”

Voor Djellza en haar familie lijkt er ondertusse­n geen weg terug. De familie heeft vernomen dat de uitwijzing gepland is voor maandag, zegt hun advocaat Maurice Mandelblat. Djellza en haar vader verschijne­n vanmorgen wel voor de raadkamer in Mechelen, die moet oordelen of ze nog langer opgesloten mogen blijven. Als ze niet vrijkomen, dan is de kans groot dat ze maandag op een vliegtuig naar Kosovo worden gezet.

Vanobberge­n pretendeer­t niet dat hij met dat kinderpard­on het warme water heeft uitgevonde­n. “Het idee komt uit Nederland, waar ze het al toepassen. Voor kinderen die vijf jaar in Nederland verblijven en die sterk in de Nederlands­e samenlevin­g geworteld zijn.”

Het zorgt voor veel opgekropte frustratie. “Djellza is niet alleen”, zegt Vanobberge­n. “Het is het zoveelste verhaal van een kind wiens leven op zijn kop wordt gezet. Zo’n kind terugsture­n is mensonwaar­dig. En veel mensen zijn het daarmee eens. Hoe verklaar je anders die petities en boze reacties van scholen en jeugdveren­igingen telkens wanneer zo’n geval bekend raakt?”

Vooral de houding van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) begrijpt Vanobberge­n niet. “Vroeger, toen hij nog in de oppositie zat, was hij er zelf ook voorstande­r van om deze kinderen niet uit te zetten. Maar nu zou zo’n kinderpard­on een aanzuigeff­ect hebben en extra asielzoeke­rs lokken. En dus is het onbespreek­baar.”

Vanobberge­n wil niet naïef zijn. Hij weet dat elke regeling tot misbruik kan leiden. “Maar dat is toch geen argument om elke discussie te weigeren? Als een kinderpard­on onbespreek­baar is, misschien kunnen we kinderen dan het recht geven om hun diploma middelbaar te halen. Daar moeten we in dit land toch over kunnen praten?”

Staatssecr­etaris Francken wijst de ouders van Djellza aan als de verantwoor­delijken voor de schrijnend­e situatie waarin het meisje zich nu bevindt. Als zij de wet hadden gevolgd, dan had het volgens hem nooit zover moeten komen. “Het gezin Berisha verblijft al zestien jaar in ons land, maar zonder ooit een duurzaam verblijfsr­echt te hebben verworven”, zegt de staatssecr­etaris. “Al die jaren weigerden de ouders gevolg te geven aan hun wettelijke verplichti­ng om het grondgebie­d te verlaten. Ze negeerden al die jaren acht bevelen om het grondgebie­d te verlaten.”

Francken heeft het over “onverantwo­ordelijk en onwettig gedrag” van de ouders. “Het is jammer dat het minderjari­ge kind het slachtoffe­r wordt van dat gedrag, maar er kan voor haar helaas geen uitzonderi­ng gemaakt worden.” Daarvoor baseert Francken zich op de wet die zegt dat “de eenheid van het gezin” primeert boven het belang van het kind om in België haar studies voort te zetten. Hij biedt Djellza wel een uitweg om haar studies voort te zetten. “Niets weerhoudt haar ervan om, eens zij meerderjar­ig geworden is, een studentenv­isum aan te vragen en zo, op een wettelijke manier, de door haar gewenste studie verpleegku­nde in België aan te vatten”, zegt de staatssecr­etaris.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium