Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schoonbroe­k wordt Tuinwijk moet nog

Geluidsmuu­r vermindert lawaai voor omwonenden met de helft

-

De wijk Schoonbroe­k op de grens van Antwerpen en Ekeren krijgt in 2017 een geluidsmuu­r van 715 meter. Het effect zal duidelijk merkbaar zijn, want voor het menselijke gehoor is er een halvering van het lawaai.

Het Antwerpse schepencol­lege beslist vandaag normaal over de verlenging van de geluidsmuu­r aan de A12. Het is een van de maatregele­n in het Antwerpse geluidsact­ieplan. “Geluidsmet­ingen tonen aan dat de bewoners van de wijk Schoonbroe­k blootgeste­ld staan aan te veel lawaai van de A12”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van Leefmilieu. “Een deel van de buurt leeft met geluid tussen 60 en 70 decibel. De geluidssch­ermen die er nu staan aan de A12 in Ekeren lopen onvoldoend­e door, zeker met de omvorming tot autosnelwe­g. Als deze geluidsmuu­r er staat, neemt het lawaai met 10 decibel af. De bewoners zullen dat ervaren als een halvering.”

De stad Antwerpen en Vlaanderen bereikten een akkoord over het verlengen van de geluidsmuu­r tot onder de Transconti­nentaalbru­g. Nu stopt de muur aan de Dragonders­straat. Het prijskaart­je bedraagt ruim 1 miljoen euro en wordt betaald door de stad en Vlaanderen. De plaatsing gebeurt in 2017 en zal twee tot drie maan- den duren. De muur is 715 meter lang en 4,5 meter hoog. Alleen aan de basis komt er wat beplanting. “Heel de muur beplanten zou het effect alleen vermindere­n”, zegt de schepen. “Het materiaal is voldoende geluidsabs­orberend.”

Ook de Tuinwijk in Borgerhout is een van de plekken met veel lawaaihind­er. Het geluidssch­erm daar voldoet al lang niet meer. “Het scherm aan de Tuinwijk is eigenlijk niet meer dan een veredeld tuinscherm”, zegt Ait Daoud. “We willen het nog deze legislatuu­r vervangen door het type van muur dat een beetje verder staat in Wommelgem.”

Een andere maatregel tegen lawaaihind­er in de stad is het aanleggen van stille asfalt. Er zijn momenteel twee proefstrok­en aangelegd in Wilrijk en in het Polderdist­rict. Het is een proef-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium