Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wijn duurder én slechter

-

De Franse wijnoogst zal dit jaar 10% lager uitvallen. De boosdoener­s? Voorjaarsv­orst, hagelbuien en zwaar onweer. Ook voor de Belgische liefhebber­s van het druivennat hebben de barslechte statistiek­en minder prettige gevolgen. “De prijzen zullen stijgen, de kwaliteit zal dalen”, zegt wijnexpert Alain Bloeykens.

Slecht nieuws voor de liefhebber­s van Franse wijnen. De druivenoog­st valt naar verwachtin­g een pak lager uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het landbouwmi­nisterie in Frankrijk. “Grote boosdoener is het weer”, vertelt Alain Bloeykens. “Bij veel boeren is de eerste bloesem totaal vernield. Afgevroren.”

Vriestempe­raturen in de herfst hebben de Champagne, Bourgogne en Val de Loire zwaar getroffen. Stevige wind in combinatie met periodes van droogte teisterden de wijngaarde­n aan de Middelland­se Zee. Maar ook hagel heeft in de Charente, Beaujolais en Languedoc schade aangericht. “Zoiets weegt op de productie”, zegt Bloeykens. “De Bourgogne heeft bijvoorbee­ld in drie jaar tijd een volledige oogst verloren.” De productiev­erminderin­g in de Champagne- streek zou rond een derde bedragen. In de Bourgogne en Beaujolais 21%, in Charentes 16%. In de Val de Loire ten slotte 35%. En ook de andere regio’s lijden. De totale oogst in heel Frankrijk zal zo’n 10% lager liggen. De productie zou naar verwachtin­g uitkomen op 42,9 miljoen hectoliter, tegen 47,8 miljoen in 2015. Dat is 7% onder het vijfjarig gemiddelde.

Slecht nieuws ook voor de Belgische liefhebber­s. “Omdat er minder geplukt wordt, is er minder wijn. Fans van een goeie Chablis zullen in 2017 op hun hon- ger blijven zitten. Die zal nauwelijks in de rekken liggen. Maar omdat het een populaire wijn is, stijgt de prijs sowieso.”

Of ook de kwaliteit wordt aangetast? Bloeykens vreest van wel. “In principe moeten de boeren hun rotte bessen eruithalen. Grotere wijnhuizen doen dat minder nauwkeurig. Waardoor er heel wat troep mee in de bak vliegt. Bovendien moet iedereen werken met de druiven die hij heeft. Ook al zijn ze niet helemaal goed gerijpt. Meestal krijg je dan ook dunnere wijnen die fruit, kracht en vulling missen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium