Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De bondgenote­n en vijanden

-

De vijand van mijn vijand is mijn vriend, zegt men weleens. Maar in het ingewikkel­de conflict rond Syrië is het voor Turkije soms moeilijk uit te maken wie nu de vrienden en wie de vijanden zijn.

Turkije lanceerde woensdag een groot offensief in Syrië, gericht tegen Islamitisc­he Staat (IS) en tegen de Koerdische milities van de PYD. Het was de eerste keer dat Turkse grondtroep­en een betekenisv­olle operatie uitvoerden in Syrië tegen IS.

Waarom komt Ankara nu (pas) met dit offensief? Het antwoord ligt allicht deels in de veranderen­de relaties en bondgenoot­schappen van Turkije met de andere betrokkene­n bij het conflict in Syrië.

Officieel strijdt Turkije al langer tegen IS, maar de facto deed het dat niet met veel overtuigin­g. Maar na de zelfmoorda­anslag op een Koerdisch huwelijk in de grensstad Gaziantep, vorig weekend, kondigde de Turkse premier Binali Yildirim aan dat Turkije actiever zou worden in Syrië, “om te voorkomen dat Syrië uiteenvalt in verschille­nde etnische delen”. De aanslag is toegeschre­ven aan (maar niet opgeëist door) IS.

De vraag blijft in hoeverre het Turkse offensief deze keer wel echt gericht is tegen IS, dat al sterk verzwakt is.

Dat IS-strijders en Syrische Koerden elkaar lange tijd bekampten in het noorden van Syrië, tegen de Turkse grens aan, kwam Ankara niet slecht uit. De jihadisten hielden de Koerden tegen. Maar nu IS veel terrein verloren heeft, dreigen de Koerden te slagen in hun opzet om een aaneenslui­tend Koerdisch gebied te creëren in het noorden van Syrië, dat de voorbode zou kunnen zijn van een autonome Koerdische staat – zoals Yildirim bedoelde met zijn ‘etnische’ opsplitsin­g van Syrië.

Voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die al af te rekenen heeft met de PKK in eigen land, is dat een nachtmerri­e. De Syrische Koerdische militie, de YPG, en haar politieke arm, de PYD, zijn volgens Turkije het Syrische verlengstu­k van de Turkse (en “terroristi­sche”) PKK. Als zij een autonome Koerdische staat zouden vestigen in Syrië, zou dat het onafhankel­ijkheidsst­reven van de PKK in het zuidoosten van Turkije aanwakkere­n.

Maar een offensief tegen de Koerden in Syrië komt niet te pas in het kraam van de Verenigde Staten. Zij gebruiken de YPG en de PYD als grondtroep­en in de strijd tegen IS in Syrië. Ze leiden hen op en leveren hen wapens.

Tussen de Navo-bondgenote­n Turkije en de VS zitten er wel meer haren in de boter.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium