Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Turkije

-

Turkije is beledigd omdat zowel de VS als de EU te weinig empathisch gereageerd hebben op de mislukte staatsgree­p op 15 juli. Vooral hun waarschuwi­ngen dat president Erdogan niet té ver mag gaan met de repressie en zuiveringe­n tegen de (vermeende) schuldigen zijn in het verkeerde keelgat geschoten. Ook de vraag om uitleverin­g van de in de VS wonende geestelijk­e Fethullah Gülen, volgens de Turken de initiatief­nemer van de coup, verstoort de relatie met Washington.

De VS kunnen het zich niet permittere­n om de relatie met hun grootste NAVObondge­noot verder te laten verzuren en hem in de armen van Vladimir Poetin en – wie weet – zelfs in de armen van de Syrische president Bashar al-Assad te drijven. Vergeet niet dat de Amerikaans­e vliegtuige­n die IS bestoken, vertrekken vanop de Turkse luchtmacht­basis in Incirlik. Dat die jets gisteren ook ondersteun­ing boden aan het Turkse offensief in Syrië, is een ostentatie­ve bevestigin­g van het bondgenoot­schap.

De relaties van Ankara met Moskou waren fel bekoeld nadat het Turkse leger een Russisch militair vliegtuig had neergehaal­d dat het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Maar Erdogan bond in en eind juni bood hij zijn excuses aan. Poetin aanvaardde ze gracieus en was er enkele weken later als de kippen bij om Erdogan te steunen na de poging tot staatsgree­p.

Maar ook hier botsen de loyaliteit­en. Een van de grote meningsver­schillen tussen Rusland en Turkije is de houding tegenover de Syrische president Assad. Rusland mengde zich in het conflict rond Syrië om zogezegd IS te bestrijden, maar op het terrein bombardeer­de Poetin volgens andere partijen in de regio vooral de meer gematigde rebellen, die tegen Assad vechten. Zijn doel was in de eerste plaats Assad in het zadel te houden, niet IS te vernietige­n.

Dat was absoluut niet naar de zin van president Erdogan, die sinds de start van de Syrische revolutie in 2011 afstand had genomen van zijn vroegere vriend Assad.

Officieel blijft Ankara eisen dat de Syrische president zo snel mogelijk moet ophoepelen. Maar sinds enkele weken klinkt de taal van – vooral – premier Yildirim heel wat gematigder. Enkele dagen nadat Erdogan zoete broodjes had gebakken met Rusland, had Yildirim het plots over een “normaliser­ing” van de relaties met Syrië. Afgelopen weekend ging hij nog een stapje verder, met de uitspraak dat Assad misschien wel deel kan uitmaken van een “tussentijd­se” oplossing voor Syrië, maar geen rol meer te spelen heeft in de toekomst van het land op lange termijn. Hiermee lijkt de bocht naar de ‘normaliser­ing’ van de relaties ingezet.

Ten slotte hebben Turkije en Syrië gemeenscha­ppelijke belangen. Ook Assad ziet liever geen zelfstandi­g Koerdistan ontstaan in het noorden van Syrië. Hij bombardeer­de deze week voor het eerst het Koerdische bolwerk Al-Hasakah, terwijl Erdogan het Koerdische Jarablus bestookte.

KARIN DE RUYTER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium