Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwoegen met zwaarwicht­ige kunst

Plafondsch­ildering van 244 jaar met fanfare en politie naar Den Wolsack

-

Na een afwezighei­d van bijna acht

jaar zijn De Goden op de

Olymbusber­g weer thuis. Onder politiebeg­eleiding werd de Antwerpse plafondsch­ildering donderdaga­vond naar huis Den Wolsack teruggebra­cht.

Eind november 2008 werd het historisch­e doek, dat toen al 236 jaar het plafond sierde van de Hofkamer van Den Wolsack in hartje Antwerpen, losgemaakt en enkele dagen later – opgerold op een speciale bobijn – voor restaurati­e overgebrac­ht naar de hal van het ING-gebouw in de Lange Gasthuisst­raat. Een klein jaartje later was de reiniging en restaurati­e voltooid, maar deed zich in de eindfase een jammerlijk incident voor. Het rechtgezet­te doek viel om en scheurde over heel de breedte. Enkele maanden later werd het in 2010 overgebrac­ht naar het Rubenianum in het historisch­e Kolveniers­hof, waar het sindsdien te bewonderen was, in afwachting van een grondige facelift van de Hofkamer.

Langzaam over de Meir

Intussen zijn de restaurati­ewerken aan de Hofkamer ver genoeg gevorderd om het 13 meter lange en 5 meter brede doek terug op zijn plaats te hangen. Zo’n ‘tableautje’ van 65 vierkante meter hang je echter niet zomaar aan een andere nagel. Daarom werden donderdaga­vond een verhuisfir­ma en de Antwerpse politie opgetromme­ld om, onder begeleidin­g van een uitgelaten spelende fanfare, het doek langzaam over de Meir en langs de Sint-Katelijnev­est, de Korte Nieuwstraa­t en de Korte Koepoortst­raat tot de Oude Beurs te brengen. Tientallen voorbijgan­gers keken in de tropische binnenstad verrast op toen ze het gezelschap mét fanfare én burgemeest­er voorbij zagen komen. Bij de passage werden de trams tegengehou­den. Om 21.25u kon het kostbare goedje aan de Den Wolsack afgeleverd worden. Pas volgende zomer zal het doek in al zijn kleurrijke glorie weer voor het groot publiek toegankeli­jk zijn.

Voorafgaan­delijk stonden zowel de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever als Rubenianum-directeur Véronique Van de Kerckhof als Kristl Strubbe van erfgoedorg­anisatie Herita even stil bij de 18de-eeuwse parel die De Go

den op de Olympusber­g is. De restaurati­e van ‘de grootste plafondsch­ildering op doek van West-Europa’ zal uiteindeli­jk zowat 130.000 euro gekost hebben.

PAUL VERBRAEKEN

Is het verf? Of vogeldrek? Jaren discussiee­rden Noorse kunstkenne­rs over witte vlekken op De Schreeuw van Edvard Munch. Een groep Antwerpse chemici geeft nu het antwoord, dankzij een revolution­aire scanner van 300.000 euro. “Edvard Munch was gewoon een beetje onhandig met een kaars.”

Volgens kunsthisto­rici was het vogeldrek, omdat Edvard Munch graag buiten schilderde. Nonsens, aldus de restaurate­urs. Want door de microscoop leken die vlekken niet op vogeldrek. Veeleer op witte verf. Maar waarom schilderde Munch die vlekken dan niet weg?

De X-stralenflu­orescentie­scanner heeft nu het antwoord gegeven. De machine is een uitvinding van enkele chemici van de Universite­it Antwerpen. Zij werden uitgenodig­d in het Nationaal Museum van Oslo om De Schreeuw te onderzoeke­n. “Onze scanner ontleedt pigmenten en brengt de chemische elementen op het doek in beeld”, zegt dr. Geert Van der Snickt. “We ontdekten dat het geen vogeldrek of verf is, maar bijenwas. Schilders gebruikten vroeger vaak was om schilferen­de verf te fixeren. Allicht vielen een paar kaarsdrupp­els op het doek.”

Het is niet de eerste opzienbare­nde ontdekking van de scanner. De onderzoeke­rs ontwierpen de machine zelf in 2008, en analyseerd­en sindsdien topwerken van Rubens, Rembrandt, Goya en Van Gogh. “De scanner heeft een revolutie ontketend in de kunst”, zegt Katrijn Debragt van het Rubensmuse­um. “Bij Het Pelsken, een intiem portret van Rubens’ tweede vrouw Helena Fourment, ontdekten we dat er oorspronke­lijk een fontein met een Manneken Pis op de achtergron­d stond. Een erotisch symbool destijds. Rubens overschild­erde het allicht om niet te veel te choqueren.”

De toekomst van de kunst lijkt dus duidelijk: als elk museum zo’n pigmentsca­nner koopt, worden straks honderden mysteries ontrafeld. “Er is één probleem”, zegt Van der Snickt. “De prijs. Doordat het heel precieze en dure hardware is, kost de commerciël­e versie 200.000 à 300.000 euro. Alleen het Metropolit­an Museum in New York kocht er al zo één. Daarnaast zijn wij de enigen die een schilderij al zo nauwkeurig kunnen ontleden.”

21.40u: de laatste meters. Het doek is na acht jaar bijna thuis in de Hofkamer in de tuin van huis Den Wolsack.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium