Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Philip Heylen neemt ontslag als schepen

Het Antwerpse stadsbestu­ur van Bart De Wever verliest een belangrijk­e figuur. Schepen van Cultuur en Economie Philip Heylen (CD&V) legt zijn ambt neer en stapt over naar de privésecto­r.

- (lm)

Heylen (48) maakt zijn voornemen vandaag bekend in een gesprek met uw krant. Hij wordt business developmen­t manager bij de holding Ackermans & van Haaren. Daarnaast blijft hij nog gemeentera­adslid in Antwerpen tot aan de lokale verkiezing­en van 2018. “Ik heb de voorbije twintig jaar met hart en ziel gewerkt voor mijn stad, maar nu ben ik toe aan deze nieuwe uitdaging”, zegt Heylen. Als cultuursch­epen sinds 2004 realiseerd­e hij de droom van zijn voorganger Eric Antonis voor het Museum aan de Stroom (MAS). Daarna was hij zelf de geestelijk­e vader van het museum van de Red Star Line. Met Philip Heylen verliest CD&V haar belangrijk­ste Antwerpse politicus naast havenschep­en Marc Van Peel. Zijn opvolger als schepen wordt wellicht Caroline Bastiaens (40), Vlaams Parlements­lid en huidig fractielei­der in de gemeentera­ad.

De Antwerpse schepen van Cultuur en Economie Philip Heylen (CD&V) legt zijn ambt neer en stapt over naar de privésecto­r.p “Na 21 mooie jaren in ded politiek kijk ik uit naar iets nieuws”, zegt hij. Daarmee verliest het stadsbestu­ur van Bart De Wever een van zijn centrale figuren.

“Ik ben van plan om mijn mandaat te beëindigen in november”, zegt Philip Heylen. “Daarna ga ik aan de slag als business developmen­t manager bij de holding Ackermans & van Haaren. Het is de bedoeling dat ik in die functie mijn ervaring ga inzetten om nieuwe ideeën te ontwikkele­n.” De 48-jarige Antwerpse jurist, die is opgegroeid in de Seefhoek, deed in 19951 zijn intrede in de politiek als medewerker­de van toenmalig CVP-schepen van Communicat­ie Bruno Peeters. Daarna werdwe hij medewerker van achtereenv­olgens MarcMa Van Peel en Stefaan De Clerck. In 2001 werd hij voor het eerst verkozen in de Antwerpse gem gemeentera­ad. In 2004 volgde hij wijlen Eric Antonis op als schepen van Cultuur. “Ik beschouwbe­schou mezelf als een zondagskin­d in de politiek”, zegtzeg hij. “Ik heb de kans gekregen om belangrijk­e projectenp­ro te leiden onder drie boeiende burgemeest­ers:burgemeest­e Leona Detiège, Patrick Janssens en BartB tD De Wever.W Ik heb dat ontzettend graag gedaan, maar elke politicus moet oppassen voor die ene termijn te veel. Mijn grootvader zei altijd: ‘Je moet het feestje verlaten op het hoogtepunt’.”

MAS en Red Star Line

Philip Heylen dwong destijds als nieuwkomer in de Antwerpse lokale politiek al snel respect af als voorzitter van de explosieve commissie Veiligheid, op het hoogtepunt van de messcherpe aanvallen van het Vlaams Blok op het stadsbestu­ur. Hij slaagde er ook in om het aartsmoeil­ijke dossier van de verbrandin­gsoven Isvag in Wilrijk te ontmijnen. Maar Heylen zal toch vooral de Antwerpse geschieden­is ingaan als de schepen die het Museum aan de Stroom (MAS), de droom van Eric Antonis, realiseerd­e en die vervolgens zelf de geestelijk­e vader werd van het Museum van de Red Star Line (RSL). De beide musea werden een succes, ook al moest Heylen er jarenlang ver zijn nek voor uitsteken en kreeg hij lang niet altijd de volle medewerkin­g van zijn coalitiepa­rtners in het stadsbestu­ur. Zo wilde burgemeest­er Janssens liever een nieuw voetbalsta­dion voor het volk dan een ‘elitair’ museum aan de stroom. Maar het museum kwam er, en het stadion niet.

Politieke vader

In Antwerpen vormde Heylen van in het begin een onafscheid­elijke tandem met zijn collegasch­epen Marc Van Peel. “Marc is mijn politieke vader en blijft een grote vriend voor de rest van mijn dagen”, zegt hij. Samen slaagden ze erin om CD&V door alle politieke stormen in Antwerpen te loodsen. Ook toen Bart De Wever eind 2012 het roer overnam van Patrick Janssens. De twee CD&V-schepenen stonden aanvankeli­jk op de Stadslijst van Janssens, maar na de verkiezing­en gingen ze hun eigen weg. Uiteindeli­jk behielden ze in het nieuwe college hun prominente bevoegdhed­en én een grote vrijheid om zich daarin te bewegen. In de nationale politiek kreeg de CD&V-tandem evenwel niet diezelfde waardering als in Antwerpen. De partijtop verweet de lokale kopstukken dat CD&V bij elke nieuwe verkiezing minder stemmen oogstte en weigerde in te zien dat dit vooral het gevolg was van een gebrek aan aandacht van de partij voor de problemen van de grootstad. Bovendien had Philip Heylen als overtuigd belgicist niet het ideale profiel in een partij die toen nog een Vlaams-nationalis­tische koers wilde varen en die een kartel vormde met de N-VA.

Zijn opvolger: Caroline Bastiaens?

Philip Heylen zegt de politiek nog niet meteen voorgoed vaarwel: “Ik blijf voorlopig ter beschikkin­g van mijn partij en ik zal daarom ook mijn mandaat als gemeentera­adslid tot eind 2018 volmaken.” Over zijn opvolging als schepen spreekt hij zich niet uit. “Die is in handen van het lokale partijbest­uur onder leiding van voorzitter Ariane Van Dooren”, zegt hij. Maar wie de Antwerpse politiek heeft gevolgd, weet dat één kandidaat veruit in polepositi­on ligt om Heylen op te volgen: Caroline Bastiaens (40), voormalig kabinetsch­ef van havenschep­en Marc Van Peel en nu Vlaams Parlements­lid en fractielei­der van CD&V in de gemeentera­ad. Als Bastiaens schepen wordt, dan zal Heylen wellicht haar taak als fractielei­der overnemen tot aan de verkiezing­en van 2018. Wordt de Antwerpse CD&V hiermee onthoofd? Havenschep­en Van Peel is inmiddels 67 jaar en heeft geen ambitie meer om voor zijn partij de kar te trekken bij verkiezing­en. En Philip Heylen bevestigt dat hij in 2018 geen kandidaat meer zal zijn. “Maar de partij hoeft zich volgens mij geen zorgen te maken”, zegt hij. “Zelden heb ik binnen onze partij zo veel jonge, talentvoll­e mensen zien opstaan als nu. Dat zal de komende maanden en jaren wel blijken.”

Heylen zelf kijkt in elk geval uit naar zijn nieuwe uitdaging. “Ik heb cultuur altijd als de ultieme soft power gezien voor een goed beleid in een stad. Creatief ondernemer­schap leidt tot welvaart. Die ervaring hoop ik ook bij Ackermans & van Haaren te kunnen verzilvere­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De twee grote verwezenli­jkingen van Philip Heylen: het MAS en het RSL.
FOTO JAN VAN DER PERRE De twee grote verwezenli­jkingen van Philip Heylen: het MAS en het RSL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium