Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw: cursus omgaan met terreur

Van ontwapenen tot schuilplaa­ts zoeken: Counter Terror Academy wil mensen voorbereid­en

- facebook.com/EUCounterT­error/

In Antwerpen begint eind oktober een Counter Terror Academy, die mensen leert omgaan met terreur. “Als je de keuze hebt tussen neergescho­ten worden of iemand ontwapenen, dan weet ik het wel”, zegt initiatief­nemer Luc Van Laere.

De Counter Terror Academy is volgens de oprichters geen gewone zelfverded­igingscurs­us. “Daarbij leer je vooral fysieke bewegingen. Wij pakken het breder aan: van een goede schuilplaa­ts zoeken tot iemand ontwapenen, of iemand helpen die naast je is neergescho­ten”, zegt Luc Van Laere. Dat ontwapenen is misschien wel het opvallends­te programmao­nderdeel. Daarbij worden rubberen AKA-machinegew­eren gebruikt. “Als je de keuze hebt tussen neergescho­ten worden of iemand ontwapenen, dan weet ik het wel”, zegt Van Laere. Maar dan maak je als leek toch geen schijn van kans? “Het gaat niet alleen om de snelheid van het overhalen van de trekker, maar ook om de beslis- sing die de schutter moet nemen.” Een eendaagse cursus kost 175 euro. Er komen ook cursussen voor profession­elen, zoals een anti-ontvoering­scursus, die 4.900 euro kost. “Die is bedoeld voor mensen die voor hun werk naar een land als Zuid-Afrika moeten”, zegt Van Laere. “Daarbij worden de deelnemers ook echt ontvoerd en onder schot gehouden.”

Geen rambotoest­anden

De docenten, een team van acht mensen, zijn ex-militairen, expolitiem­ensen, spoedartse­n en psychologe­n. Van Laere: “Het is dus breed omkaderd. We willen ook meegeven dat mensen zich niet bang moeten laten maken door televisie en kranten.” Dan is de naam van de academie misschien niet zo gelukkig gekozen, want jaagt die mensen juist geen angst aan? “We hebben bewust voor die naam gekozen, en hij dekt wel de lading. Het gaat echt niet over die ene terrorist met een bomgordel die je met veel pech zou kunnen tegenkomen, maar ook over terreur op straat. Bij een overval kun je ook met geweld te maken krijgen. We leren de mensen zeker geen rambotoest­anden aan”, zegt Van Laere.

Politie: opgelet met ontwapenen

Sven Lommaert van de Antwerpse politie heeft niets tegen cursussen waarbij mensen weerbaar worden gemaakt of een goede schuilplaa­ts leren zoeken. Bij het ontwapenen heeft hij wel zijn vragen. “Zelfs als je er cursussen voor volgt, is dat niet zo evident. Onze mensen trainen er voortduren­d op, en dan nog is dat geen garantie op succes. In een film kan een gewoon persoon een schutter wel eens ontwapenen, in de realiteit zie ik dat niet gebeuren.” MAAIKE FLOOR

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Luc Van Laere met zijn rubberen oefengewee­r. “Wij willen ook meegeven dat mensen zich niet bang moeten laten maken.”
FOTO WIM HENDRIX Luc Van Laere met zijn rubberen oefengewee­r. “Wij willen ook meegeven dat mensen zich niet bang moeten laten maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium