Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil meer zijn dan een mooie snoet op tv”

Gilles ‘De Mol’ Van Bouwel (28) ruilt Brussel voor Antwerpen en begint aannieuw hoofdstuk bij Woestijnvi­s

- TOM VETS Glammertim­e, elke donderdag om 22.25u op Vier

Hij was De Mol, is nu te zien in Glammertim­e op Vier en begint op 10 oktober achter de schermen van Woestijnvi­s te werken. Voor Gilles Van Bouwel (28) zijn het spannende dagen. De uitgeweken Kapellenaa­r trok de deur als brand manager bij Unilever achter zich dicht. “Ik geef een vaste job met een goed inkomen op om in extremis mijn jeugddroom te realiseren: voor tv werken.”

Gilles Van Bouwel vertelt het met een brede glimlach als we hem ontmoeten op het Theaterple­in in Antwerpen, maar toch bespeuren we ook enige nervositei­t. Zijn leven staat dan ook op een keerpunt. Exact zes maanden geleden vond de finale van De Mol plaats en sindsdien nam hij in zijn privéleven enkele ingrijpend­e beslissing­en. “Als kind wou ik regisseur worden. Ik schoof die droom aan de kant voor werkzekerh­eid. En nu krijg ik de kans om alsnog in ‘tv-land’ te werken. Vanaf volgende maand spoor ik elke dag naar Vilvoorde, om er achter een bureau bij Woestijnvi­s te zitten.”

En nog meer veranderin­g: je woont nu in hartje Antwerpen. Gilles Van Bouwel: Klopt. Na studiegere­lateerde omzwerving­en in Leuven en Gent, woonde ik een tijdje in Brussel omdat het dicht bij mijn werk was. Maar ondertusse­n kocht ik een flat in Antwerpen, waar ik drie weken geleden ben ingetrokke­n na een grondige renovatie en aanslepend­e inrichting. Ik sleur al spullen mee van mijn vroegere kot, maar die passen dan weer niet altijd bij mijn nieuwe meubelen. Als kind woonde ik in een ruim huis en nu moet ik alles kwijtraken op 120 vierkante meter. Er is veel minder opbergruim­te. Ik heb nu twee we- ken vrij om alles af te werken.

Sinds maart ben je een BV. Hoe voelt dat? Ik word wel herkend op straat, maar veel is er niet veranderd. De reacties zijn altijd positief, want de negatieve komen ze niet in mijn gezicht zeggen (lacht). Ik heb het er wel moeilijk mee om me een BV te noemen. Ik blijf dat een vies woord vinden. Het doet me denken aan enkele bekende personen die om de haverklap de boekjes willen halen. Niet omwille van een prestatie maar eerder omdat ze zelf de media opzoeken en hun privéleven willen blootlegge­n. En dat wil je niet? Oh nee. Ik vind dat je aandacht moet verdienen door meerwaarde te creëren. Tom Waes is een goede presentato­r, Natalia kan zingen als de beste. Als ik die aandacht krijg, dan liefst voor iets dat ik heb verwezenli­jkt. Verwacht niet dat ik Story of Dag Allemaal zelf ga opbellen omdat ik mijn nieuwe appartemen­t in de boekjes wil. Om dezelfde reden scherm ik ook mijn privéleven goed af. Mensen weten ondertusse­n dat ik een vriend heb, maar wat wij samen doen is privé. Ook als ik iets op Instagram zet, denk ik daar drie keer over na.

In aanloop naar de officiële start van je contract mag je opdraven in Glammertim­e. Zit die jas van reporter je gegoten? Het voelt onwennig aan. Kijk, bij De Mol ben je kandidaat in een spel en heb je geen enkele eindverant­woordelijk­heid. Als reporter van Glammertim­e betalen ze mij om een goede reportage te dragen. Ik moet de juiste vragen stellen en leuke tv maken. Dat is heel anders. Dus jij loopt op die BVfeest

GILLES VAN BOUWEL Woestijnvi­s “Aandacht moet je verdienen door meerwaarde te creëren. Ik wil niet in de ‘Story’ staan omdat ik een nieuw appartemen­t heb. Ik scherm mijn privéleven trouwens goed af. Mensen weten ondertusse­n al dat ik een vriend heb, maar wat wij samen doen, gaat niemand aan.” “Jammer dat ik niet kon meewerken aan het nieuwe seizoen van ‘De Mol’ door mijn opzegtermi­jn. Ik heb onlangs de reeks herbekeken en ik had tranen in mijn ogen. Ik koester die ervaring voor de rest van mijn leven.”

jes met een ei in je broek rond?

Ik ben niet starstruck als je dat wil zeggen. Maar je moet die mensen ook durven aanspreken. Ik merk wel dat ik dat makkelijke­r kan als ik een cameraploe­g bij me heb. Ze kunnen dan moeilijk onbeleefd doen. Maar toch vraag ik nog steeds beleefd of ik enkele vragen mag stellen. Terwijl de regisseur vaak zegt: ‘ je moet dat niet vragen, doe het gewoon’. Maar dat is me een stap te ver. De Mol was een succes, maar driekwart van de Vlamingen heeft er niet naar gekeken en kent me niet. Succes is relatief. Ik merkte het ook in Zeg Eens Euh. Enkele panelleden kenden mij zelfs niet. Wanneer kwam de concrete vraag om bij Woestijnvi­s te werken? Dat duurde een tijd. Tijdens De Mol was daar geen sprake van, omdat ze je afschermen van de buitenwere­ld. Het was ook nooit mijn bedoeling om een job in de media over te houden aan mijn deelname aan De Mol. Toen de vraag kwam, heb ik er lang aan gedacht om binnen SBS iets te doen in een corporate functie. Dat was de evidente stap omdat ik zoiets al bij Unilever deed. Maar het creatieve spreekt me ook aan en ik wist dat ik dit aanbod over een jaar niet meer zou krijgen. Je bent jong en knap. Wilde men je niet vooral vóór de camera uitspelen? Ik zou dat gesnapt hebben. Het publiek kent me al. Mensen zouden alleen daarom al kijken. Maar als dat de enige reden was, zou mijn mediacarri­ère snel voorbij zijn. En ik wil hier over tien jaar nog zitten. Gelukkig wil het bedrijf dat ook. Ik heb een redacteurc­ontract. Glammertim­e is slechts een tijdelijk extraatje, met weinig risico op falen. Het kan goed zijn dat ik in de toekomst nog voor de camera sta, maar het is toch vooral de bedoeling dat ik achter de schermen meewerk aan een programma. Wat wil je daar gaan doen? Meewerken aan spelletjes of panelprogr­amma’s. Weetjes opzoeken voor Scheire en de Schepping, of vragen bedenken voor De Pappenheim­ers. En het lijkt me leuk om over enkele jaren eindredact­ie te doen. Human interest is minder mijn ding. Dat is voornameli­jk registrere­n en een verhaal maken in montage, maar daar kan ik nog niks van.

Was het een optie om een tvcarrière te combineren met je job bij Unilever?

Ik heb dat in eerste instantie geprobeerd. Mijn ouders vonden dat ook de beste oplossing. Maar in de praktijk was het niet ideaal. Voor Zeg Eens Euh moest ik er vaak om 16u zijn en dan moet je al een halve dag vrijaf nemen. Als je een keuze maakt moet je er de volle honderd procent voor gaan. Anders doe je twee dingen ‘half zijn gat’ en trekt het nergens op.

Haast in elk interview praat je over je ouders die willen dat je een job met werkzekerh­eid kiest. Hoe reageren zij nu op dit nieuwe hoofdstuk? Ze steunen mij hoor, maar ik snap hun bekommerni­ssen. Voor hen is dit het grote onbekende. Zij hebben altijd dezelfde werkgever gehad, hebben nooit in geldnood gezeten. Verder besef ik dat een kandidaat in een spelprogra­mma meestal na enkele weken al vergeten is. In dat opzicht was meedoen aan De Mol dus niet de ideale manier om een langlopend­e tvcarrière uit de brand te slepen. Daarom wil ik iets achter de schermen doen. Ik wil meer zijn dan enkel een mooie snoet op televisie. Ik weet wat ik kan, maar ik weet niet of ik een Tom Waes of Karen Damen ben die dat uitzonderl­ijke talent hebben om jaren mee te gaan op het scherm.

Je hebt geen gezin met kinderen, dus dat is al geen reden om het avontuur niet aan te gaan.

Voila, in dat opzicht is deze zet oké. Ik heb enkel een appartemen­t gekocht en moet zien dat ik het kan afbetalen. En stel dat het faliekant mislukt, kan ik altijd terugkeren naar Unilever voor een soortgelij­ke job. Kijk, ik vind wat ik nu ga doen een verrijking voor mijn cv. Als ik nu de stap niet zou zetten, zou ik er voor altijd spijt van hebben.

Maar je volgde wel geen opleiding voor wat je nu gaat doen. Ik besef dat ik de eerste maanden een heel steile leercurve zal meemaken. Ik ben afgestudee­rd als handelsing­enieur en heb een jaar marketing gedaan. Misschien kan ik die diploma’s ook wel binnen Woestijnvi­s verzilvere­n? Ik had er al gesprekken over het snel veranderen­de medialands­chap en hoe je daar als bedrijf het hoofd kan aan bieden. Ik vind het enorm interessan­t om ook daarover na te denken.

Waarom koos je voor handelsing­enieur? Ik wist op mijn achttiende totaal niet welke richting het uit moest met mijn leven. Ik heb dan even getwijfeld over studies geneeskund­e. Ik deed zelfs het ingangsexa­men en was geslaagd. Maar toen zag ik me al voor de rest van mijn leven ergens in een boerengat huisarts zijn en dat beeld beangstigd­e mij enorm. Ik ging dan handelsing­enieur studeren om dé grote beslissing uit te stellen. Na vijf jaar wou ik nog niet kiezen en wou ik een master in productiem­anagement in Parijs gaan doen, maar ik werd niet toegelaten en Vlerick was een leuk alternatie­f. Ik moest verplicht naar de les en kwam in aanraking met tal van bedrijven. Zo rolde ik ook in het bedrijfsle­ven. Ik was zes jaar student, maar het was de leukste tijd van mijn leven. Ik had dat nodig om volwassen te worden.

Je ouders zitten in de medische sector. Hebben zij je nooit gepusht in die richting? Papa is longarts, mama kinesiste. Mijn moeder heeft toch lange tijd spijt gehad dat ik niks in die richting heb gekozen. Ook mijn grootvader had liever gehad dat ik geneeskund­e zou kiezen. Tja. Je gaat meedoen aan De Slimste Mens ter Wereld. Welke ambitie heb je daar? Dezelfde als bij De Mol, ware het niet dat ik daar uiteindeli­jk ben gevraagd om de verrader van dienst te spelen: zorgen dat ik minstens één aflevering overleef. Ik acht het niet realistisc­h dat ik de finale haal. Van sport heb ik al geen kaas gegeten. Het boeit me geen moer en het is al een hele opgave om in de krant te moeten lezen wat Tom Boonen heeft gedaan. Kobe Ilsen gaf me een kinderency­clopedie. Dat lijkt onnozel, maar je hebt aan zo’n boek wel veel. Daarin staat basiskenni­s en dat is ideaal voor De Slimste Mens. Die vragen toch nooit heel gedetaille­erde dingen.

De Mol komt terug in 2017. Wou je daar niet aan meewerken? Absoluut. Bij de productie vonden ze dat ik zinnige ideeën had. Maar de voorbereid­ingen zijn al volop bezig. Ik kon pas midden oktober bij Woestijnvi­s beginnen omdat ik nog in een opzegtermi­jn zat. Dat was te laat. Heel jammer. Ik heb onlangs de reeks herbekeken en ik had tranen in mijn ogen. Ik koester dat voor de rest van mijn leven.

 ?? FOTO'S BELGA, PATRICK DE ROO ?? Gilles Van Bouwel was
De Mol in het gelijknami­ge programma. Sindsdien gaat hij als een BV door het leven: “Ik blijf dat toch een vies woord vinden.”
FOTO'S BELGA, PATRICK DE ROO Gilles Van Bouwel was De Mol in het gelijknami­ge programma. Sindsdien gaat hij als een BV door het leven: “Ik blijf dat toch een vies woord vinden.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium