Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Barbistro voor de vrienden

L’ Amitié draait na negen jaar de knop om en is twaalf uur per dag geopend

-

estaurant L’Amitié op de Vlaamsekaa­i is niet meer, leve barbistro L’Amitié. Chefkok Thomas Baeyens kon het pand zelf verwerven, het sein om verbouwing­en uit te voeren die al lang in zijn hoofd zaten.

Restaurant L’Amitié is gevestigd in een rijhuis. De smalle hal zorgde voor diepte achter de voordeur, maar nam veel ruimte weg van de eet- en woonkamer ernaast. In het nieuwe concept is er geen onderschei­d meer en stap je meteen binnen in het restaurant, dat de hal er na de inbreiding heeft bijgenomen. Achteraan verdween een tweede toonbank. Die maakte plaats voor de meer intieme zithoek. Thomas liet een eik verzagen tot tafels, die een doorleefde indruk geven, omdat ze aan één zijde niet kaarsrecht zijn bijgeschaa­fd. Houten banken met lederen kussens en lederen stoelen geven het geheel een organische en eigentijds­e look. Natuurlijk moet ook de kaart deze ommekeer op de voet volgen. “Ik liep al jaren met deze veranderin­gen in mijn hoofd”, zegt Thomas Baeyens. “Nu kon dat omdat ik het pand heb kunnen aankopen. Dat viel juist goed, want ik heb het gevoel dat we hier op een voorschoot met vier, vijf restaurant­s in dezelfde vijver vissen, allemaal met drie- en meergangen­menu’s. Dat terwijl ik denk dat lange menu’s er stilaan uitgaan. Mensen willen vaak snel iets eten, tijd is kostbaarde­r geworden en ze willen zelf bepalen wanneer en hoelang ze eten. Daarom wilde ik van dit restaurant een barbistro of een bistrobar maken.”

“Tegelijker­tijd is er – fastfood niet te na gesproken – geen aanbod buiten de uren van lunch en diner”, gaat Thomas verder. “Op een vrije namiddag ergens rustig een glaasje wijn meepikken, gaat evenmin, want wijnbars zijn pas ’s avonds open. Wel, hier krijg je er nog een schone knabbel bij. En straks hebben we in de namiddag ook taarten voor bij de koffie.” Op die manier vult L’Amitié een halve dag in. “We zijn inderdaad van 12u tot middernach­t geopend”, zegt Thomas. “Tussen 12u en 13.30u en van 18u tot 21.30u kan je warme en koude gerechten bestellen. Geen vooren hoofdgerec­hten meer, maar kleinere gerechtjes, die samen een menu kunnen uitmaken. Sommige mensen zijn tevreden met twee van die gerechten, anderen nemen er vier.” Tussen lunch en diner in is er nog een halve kaart beschikbaa­r met meer dan een borrelnoot­je: van aanstekeli­jke, gezouten amandelen over een broodje met look en tomaat, drie oesters of kreukels, tot een assortimen­t charcuteri­e of kaas.

Enig overblijfs­el van vroeger is de lunchformu­le: 30 euro voor een voor- en een hoofdgerec­ht plus koffie. Hier heeft Thomas zich laten leiden door vaste klanten, die met enige aandrang suggereerd­en om de lunch te behouden. De menukaart, die op de onderlegge­r is afgedrukt, geeft de indruk dat L’Amitié vanaf nu het

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium