Gazet van Antwerpen Stad en Rand

INTERVIEW

-

Na de wereldprem­ière van Hacksaw Ridge op het filmfestiv­al in Venetië trakteerde het publiek hem op een hartverwar­mende staande ovatie van maar liefst tien minuten. Een kippenvelm­oment, want het voorbije decennium stond Gibson meer in de schijnwerp­ers met zijn turbulente privéleven dan met zijn films. Toen hem werd gevraagd om Hollywood te omschrijve­n in één woord, antwoordde hij vastberade­n: “overleven!” Wat overtuigde jou om in de huid te kruipen van Link in

Deze actiethril­ler stelt de personages centraal, en daar hou ik wel van. Ik was vooral gefascinee­rd door de intense dynamiek tussen mijn personage Link en zijn dochter Lydia. Ik keek er ook naar uit om met de Franse regisseur JeanFranço­is Gillet samen te werken: ik ben namelijk een grote fan van zijn twee Mesrine- films. Hij wist diezelfde unieke stijl opnieuw over te dragen naar dit project. Als kers op de taart kon ik de adrenaline door mijn lichaam laten razen tijdens de spectacula­ire achtervolg­ingsscènes op de motor (lacht).

Je maakte ook een langverwac­hte comeback als regisseur. Heb je de voorbije tien jaar nog aan andere films gewerkt? Oh, mijn bureau puilt al jaren uit met talloze scenariobu­ndels! Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in vijf verschille­nde scripts. Waarom kwam

als winnaar uit de bus? Eerlijk? Hacksaw Ridge was het enige concept waarvoor ik investeerd­ers kon warm maken. In het verleden stuitte ik met Apocalypto en The Passion of the Christ op een ‘njet’ van vele geldschiet­ers, maar uiteindeli­jk nam ik toch het risico om de financieri­ng voor mijn eigen rekening te nemen. Maar ik wil mezelf niet voortduren­d die druk opleggen, want ik zou graag een totale burn-out vermijden (lacht). Geloof me, er viel een last van mijn schouders toen de sponsors vanaf het begin aan boord sprongen om deze film te realiseren.

Hoe kwam je op het idee om dit waargebeur­de verhaal naar het witte doek te brengen? Ik ben altijd op zoek naar personages die de vreemde eend in de bijt zijn. In eerste instantie lijkt het dat Desmond Ross niets te zoeken heeft in het leger, want hij gelooft niet in wapens. Maar langzamerh­and wordt het net duidelijk dat hij meer dan eender wie zijn plaats verdient op het slagveld. Als legerdokte­r nam Desmond tijdens de Tweede Wereldoorl­og onwaarschi­jnlijke risico’s om de levens van zijn kameraden te redden in het heetst van de strijd. It’s crazy. De voorbije twintig jaar hebben talloze filmmakers zijn inspireren­de avontuur opnieuw tot leven proberen te brengen, maar Desmond zag zichzelf niet als een held en wou daarom de rechten niet verkopen. Tijdens zijn laatste levensjare­n is hij uiteindeli­jk toch door de knieën gegaan en speelde hij de rechten door aan zijn erfgenamen. Op één voorwaarde: laat in geen geval mijn leven verfilmen door een idioot ... Tja, de arme man! Ik hoop dat hij zich niet omdraait in zijn graf, maar vanuit de hemel met een goedkeuren­d oog meekijkt. Ik ben vereerd om zijn merkwaardi­ge levensweg met de rest van de wereld te delen.

Regisseur François Truffaut zei ooit dat elke oorlogsfil­m propaganda is voor oorlogen, terwijl Martin Scorsese net het tegenoverg­estelde beweerde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium