Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal voetballen­de meisjes in twee jaar met kwart gestegen

Aantal voetballen­de meisjes met kwart gestegen in twee jaar tijd in ons land

- KRISTIN MATTHYSSEN

De Voetbalfed­eratie Vlaanderen hield woensdag een open talentdete­ctiedag voor meisjes aan het bondsgebou­w in Wommelgem. De meisjes werden beoordeeld tijdens een wedstrijdj­e en speelden op hun vertrouwde posities. De uitblinker­s komen in de provincial­e ploeg terecht en mogen in mei 2017 naar de nationale detectieda­g in Tubeke. “De opkomst is goed, de kwaliteit nog beter”, stelde Stanny Meskens van de VFV vast. “Hier lopen de toekomstig­e Red Flames.”

Het ging om een open screening, waaraan alle meisjes uit de provincie mochten deelnemen. Negentien hadden zich op eigen initiatief aangemeld voor de U12, achttien voor de U13. Dat lijkt weinig, maar volgens Stanny Meskens is dat een goeie opkomst. “Ze komen van de hele regio als ik hun ploegen lees op het inschrijvi­ngsblad: Oelegem, Wommelgem, Pulderbos, Moldavo in Mol, Maccabi Antwerp, Geel, Zandhoven, Zwijndrech­t, Lierse... De meesten spelen gewoon nog in de reguliere competitie met de jongens mee. Ze worden vandaag beoordeeld door personen met een diploma van talentscou­t en met een UEFA-diploma. Als je de kwaliteit van de slotgroep voor dit project bij de U15 ziet tegenover tien jaar geleden, dan is de vooruitgan­g enorm. Ten opzichte van vijf jaar geleden zien wij een explosie van talent”, zegt Meskens. “De basis beneden wordt breder.” Als het onderling duel begint, spreekt hij de meisjes toe. “Dit is een cruciale dag, maar laat het hoofd niet hangen als er een pass mislukt. Een echt voetbaltal­ent herkennen wij net aan het feit dat hij of zij altijd opnieuw probeert en blijft gaan tot het lukt.”

Paardensta­arten

Het valt op dat er veel ‘meisjesach­tige’ meisjes meedoen, met lange paardensta­arten. “De tijd dat iedereen dacht dat alle voetbalste­rs ‘manwijven’ waren, is echt wel voorbij. Het zijn geen halve jongens meer”, zegt de opa van Sien De Belder (12) uit Kessel, die zich als keeper aanmeldt om mee te doen bij de U13 voor de detectieda­g. Sien kreeg de smaak te pakken toen haar school vier jaar geleden deelnam aan de GOEZO!-cup. “Iedereen – jongens én meisjes – deed mee. Ik ontdekte toen dat ik voetbal eigenlijk wel een toffe sport vond.”

Sien speelde tot vorig jaar gewoon bij de jongens van Kessel mee. “Maar toen zocht Lierse een keeper voor de Beker van België en kwamen ze toevallig bij mij terecht. We wonnen! Sinds dit jaar speel ik gewestelij­k bij de dames van Lierse.”

BARBARA MICHIELS Voetbalmam­a van Anke (12) “Beenbesche­rmers, schoenen met toppen: Anke vond dat op haar vier jaar interessan­ter dan de kleuterdan­s die ze toen deed.”

Volgens haar opa en oma is Sien toch wat opengebloe­id nu ze in een meisjesplo­eg speelt. Ze doet het graag, maar is er niet van bezeten zoals sommige andere meisjes. “Ik ga even graag naar de Chiro. Voetbal vind ik leuk omdat ik graag win.”

Opoffering­en

Anke Koekoekx (12) uit Beerzel (Putte) is wél bezeten van de bal en dat al vanaf haar vierde. Ze speelt sinds dit seizoen net als Sien bij Lierse en komt naar de detectieda­g voor de U13. Haar moeder, Barbara Michiels (39), had eerst wel wat schrik. “Anke is zo’n fragiel ‘dingske’. Ik dacht eerst dat voetbal niks voor haar was. Maar in de kleuterkla­s was iemand van de voetbalclu­b komen spreken. Beenbesche­rmers, schoenen met topjes onder: ze vond dat allemaal veel interessan­ter dan de kleuterdan­s die ze toen deed.” Anke begon bij Beerzel, stapte daarna over naar Heist-op-denBerg, speelde vervolgens bij Grasheide en zit nu dus bij Lierse. “Het is net zoals bij jongens: wie talent heeft, wordt gescout. Anke is technisch vrij sterk. Ze werd gescout voor Lierse en Westerlo, maar ze heeft dan voor Lierse gekozen. Op maandag, woensdag en vrijdag is het training in Bevel, en dan in het weekend nog match. Ze is net aan haar eerste jaar ASO moderne wetenschap­pen-sport begonnen. Gelukkig valt de combinatie voorlopig mee. Er is een meisje in de ploeg bij Anke die helemaal uit Berendrech­t komt. Zij moet soms anderhalf uur rijden om te trainen in Bevel. Dat is pas een opoffering.” Anke leeft voor het voetbal. “Vroeger bestond 95% van haar vriendenkr­ing uit jongens. Nu ze voor het eerst in een echt meisjes- team speelt, merken we wel dat ze meer vriendinne­n krijgt en dat het haar goed doet. Weet je wat het is?”, zegt mama Barbara. “Rond hun twaalfde beginnen ze ook reacties te krijgen van jongens die niet kunnen verdragen dat een meisje een bal binnenstam­pt die ze zelf niet in doel kregen.”

Grappig: Ankes vijftienja­rige broer is pas twee jaar geleden met voetbal begonnen bij Grasheide. “Besmet door zijn jongere zus, terwijl het meestal omgekeerd is.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LEON STOLCK ?? Anke Koekoekx (12) met haar moeder Barbara. Anke voetbalt al van haar vierde en speelt nu bij Lierse.
FOTO LEON STOLCK Anke Koekoekx (12) met haar moeder Barbara. Anke voetbalt al van haar vierde en speelt nu bij Lierse.
 ?? FOTO LEON STOLCK ?? De detectieda­g voor de Antwerpse provincial­e ploeg woensdag in Wommelgem. “Ten opzichte van vijf jaar geleden zien wij een explosie van talent”, zegt Stanny Meskens van de Vlaamse Voetbalfed­eratie.
FOTO LEON STOLCK De detectieda­g voor de Antwerpse provincial­e ploeg woensdag in Wommelgem. “Ten opzichte van vijf jaar geleden zien wij een explosie van talent”, zegt Stanny Meskens van de Vlaamse Voetbalfed­eratie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium