Gazet van Antwerpen Stad en Rand

65 horecaonde­rnemers serveren op 1 en 2 ok tober proevertje­s op hun stoep

65 horecazake­n serveren proevertje­s op culinair evenement Smaakmeest­ers

- www.smaakmeest­ers.be

Volgend weekend speelt Antwerpen zijn rol als culinaire hoofdstad uit. Niet minder dan 65 horecaonde­rnemers laten op hun stoep proeven van hun keuken. Op drie pleinen verzorgen ze workshops en demonstrat­ies.

Smaakmeest­ers borduurt een beetje verder op het culinaire festival Antwerpen Proeft. Maar Smaakmeest­ers speelt zich niet af op één plein, maar voor de deur van de deelnemend­e horecazake­n. Waar de eerste editie nog 32 deelnemers telde, zijn er nu al 65. In dit tweede jaar kijkt Smaakmeest­ers verder dan de historisch­e binnenstad. De organisati­e neemt er ook het Zuid en het Eilandje bij. De deelnemend­e zaken laten u op 1 en 2 oktober voor 5 of 8 euro genieten van een proevertje uit hun keuken. Gedurende heel de maand oktober zet elke deelnemer een Smaakmeest­ers-suggestie centraal op zijn menukaart.

Ambassadeu­rs

Om het evenement de nodige weerklank te geven, zijn ook vijf ambassadeu­rs benoemd. Sterrenche­f Johan Segers is er een van. “Ik heb altijd gezegd dat de horeca te weinig steun kreeg. Daarom spring ik mee op de kar. Een culinair feest als dit is belangrijk voor de gastronomi­sche uitstralin­g van Antwerpen. Daar moet nog zwaar aan worden gewerkt. We verkopen ons nog altijd slecht in het buitenland. Zeg nu zelf, wat heeft Amsterdam meer dan wij, buiten de grachten? Toch is die stad hipper dan Antwerpen.”

Geheimen prijsgeven

Om het tij te keren, delen de Smaakmeest­ers hun ervaringen en geheimen. Op podia op de Groenplaat­s, voor het MAS en voor het Museum voor Schone Kunsten geven ze workshops en demonstrat­ies. Johan Segers onthult de geheimen van een goede rijstpap. Collega-ambassadeu­r Ingrid Neven, die optreedt voor het Eilandje, geeft de kneepjes van haar specialite­it, risotto, prijs. “Die moet altijd even smeuïg zijn, ook al staan er honderd mensen te wachten”, zegt ze. Neven vindt het “een eer om het Eilandje, dat in volle expansie is, te mogen vertegenwo­ordigen”. JOHAN VAN BAELEN

 ??  ?? FOTO JVDP
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium