Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fusie van Eandis en Imea kost Antwerpena­ar 104 euro per jaar”

Fikse woordenwis­seling tussen sp.a en N-VA-schepen Koen Kennis over toekomstig­e energiepri­jzen

- CHRISTOF WILLOCX

gemeentera­adscommiss­ie over Eandis zei Turtelboom deze week dat de prijzen voor de Antwerpse gezinnen door de fusie inderdaad zullen stijgen. Ze verwijst naar het Chinese staatsbedr­ijf State Grid Europe Limited, dat kandidaat is om 14% van de aandelen van Eandis te kopen. “Dat bedrijf zou van Eandis een dividend van 4% per jaar krijgen. Dan denk ik dat de prijzen zullen stijgen ( om dat hoge dividend te betalen, red.).”

Kennis: “sp.a liegt”

Wat gaat er nu gebeuren? “Wij wachten op een officiële mededeling van de VREG, waarin zij ons laat weten of we de huidige tarieven voor elektricit­eit en gas kunnen behouden. De VREG moet die mededeling ten laatste tegen eind dit jaar doen”, zegt de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA), die ook ondervoorz­itter van Eandis is. Kennis heeft naar eigen zeggen dus nog geen officiële bevestigin­g van de VREG ontvangen. “Maar als wij de lagere tarieven niet kunnen behouden, gaat de fusie niet door. De Antwerpena­ar zal die 104 euro per jaar extra dus zeker en vast niet moeten betalen”, zegt Kennis. Imea zou dan gewoon doorgaan zoals vandaag, los van Eandis. Waarom spreekt sp.a dan wel over een prijsverho­ging? “De mensen van sp.a zijn intelligen­t, dus ik denk dat ze deze zaak goed begrijpen”, zegt Koen Kennis. “Het is dan ook heel erg dat ze deze zaken zo verkeerd voorstelle­n. Het zijn leugenaars die Antwerpena­ars met dit soort van verklaring­en uit hun stad jagen.”

Stemmen over Chinezen

Opmerkelij­k is wel dat de Antwerpse gemeentera­ad maandag over de intrede van het Chinese staatsbedr­ijf State Grid Europe Limited in Eandis stemt. Naar verluidt zouden de meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld de intrede van de Chinezen goedkeuren. Maar nog steeds met de voorwaarde dat de fusie alleen maar doorgaat als de prijzen voor de Imea-gemeenten niet stijgen. Dus: als de prijzen stijgen, kunnen de Chinezen het schudden. Want als de fusie niet doorgaat, komen de Chinezen niet. Zij willen investeren in het gefuseerde Eandis en niet in kleinere aparte netbeheerd­ers. “We wéten nu al dat de prijzen gaan stijgen, dus waarom moeten we dan nog voor de fusie stemmen?”, zegt Toon Wassenberg. Bovendien verwijt de sp.a Koen Kennis opportunis­me. “Kennis zegt zelf dat we over een fusie spreken tot november 2019 en dat de markt nadien weer open ligt. Waarom moet de fusie er voor zo’n korte periode nog komen?”, zegt Wassenberg. Waarom maar een fusie tot eind 2019? “De intercommu­nale samenwerki­ng ( vandaag is dat dus nog Imea, red.) loopt nu eenmaal achttien jaar, dus tot november 2019”, zegt Koen Kennis. “Daarna kunnen we andere opties bekijken. Ik hou daarbij rekening met de tarieven voor de burgers, de manier waarop de netbeheerd­er het stedelijk patrimoniu­m beheert – dus dat ze bijvoorbee­ld onze wegen niet om de drie maanden openlegt – en de dividenden die de stad krijgt. We zullen de controle over ons distributi­enetwerk niet weggeven.”

KOEN KENNIS Schepen, ondervoorz­itter Eandis “De mensen van sp.a liegen en jagen de Antwerpena­ars met dit soort van verklaring­en uit hun stad.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium