Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Besparinge­n in sociale zekerheid “geen taboe”

Voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt zijn besparinge­n in de sociale zekerheid geen taboe, als het erop aankomt om het gat in de federale begroting te dichten. “Verantwoor­de maatschapp­elijke besparinge­n blijven mogelijk.” Over drie weken moet

- (wd)

Halfweg oktober moet de regering-Michel haar budgettair huiswerk bij Europa indienen. Voorlopig heerst er enkel verwarring en tegenspraa­k. Eind vorige week moest er plots niet 2,4, maar 4,2 miljard bespaard worden. Zondag liet minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) verstaan dat daar nog wel wat rek op zat. Er zou een ‘buffer’ van 1 miljard zijn ingebouwd, waardoor er eventueel ‘slechts’ 3,2 miljard moet gezocht worden om het gat in de staatsbegr­oting te dichten.

En waar moeten de centen dan gehaald worden? Niet bij belastingv­erhogingen, zo liet minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten. Maar verder gelden er noch voor Wilmès, noch voor Van Overtveldt enige taboes. “In een land waar het overheidsb­eslag hoger ligt dan 50 procent, moet het kunnen om nog maatschapp­elijk verantwoor­de besparinge­n te doen”, aldus Van Overtveldt. “Ook de sociale zekerheid moet ter sprake kunnen komen.” Niet alle ministers zitten daarover op één lijn.

Er is voorlopig nog geen eensgezind­heid binnen de federale regering over hoe het begrotings­tekort van 4,2 miljard euro moet worden weggewerkt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) vindt dat er geen taboes mogen zijn. Ook besparen in de sociale zekerheid moet mogelijk zijn.

Dat Van Overtveldt ook besparinge­n in de sociale zekerheid niet uitsluit, valt niet in goede aarde bij CD&V en Open Vld, die hiervoor weinig tot niets voelen.

Zowel minister van Werk Kris Peeters (CD&V) als zijn collega Koen Geens van Justitie (CD&V) lieten zondag ook weten dat er in hun departemen­ten alvast niets meer te besparen valt. Dat zegt ook minister van Gezondheid en Welzijn Maggie De Block (Open Vld). Zij voelt zich wellicht het meest aangevalle­n door de uitspraak dat ook besparinge­n in sociale zekerheid niet uit te sluiten vallen.

Positief economisch elan

Verder herhaalde Johan Van Overtveldt zondag dat een belastingv­erhoging niet aan de orde is. “Dat zou het positieve economisch­e elan tenietdoen. We zitten nog steeds met een overheidsb­eslag van 50% Het zal daaruit moeten komen.”

De begrotings­onderhande­lingen moeten binnen drie weken afgerond zijn. Tegen die tijd moet België immers zijn plannen aan Europa aanbieden.

Terwijl alle andere meerderhei­dspartijen ondertusse­n een begrotings­evenwicht in 2018 hebben losgelaten, houdt Open Vld daar nog steeds aan vast. “Het moet nog altijd onze ambitie zijn om dat evenwicht te halen”, zei vicepremie­r Alexander De Croo in

De Zevende Dag. “Als de rente weer stijgt, zullen we pas goed beseffen waarom dat zo belangrijk is. Als we nu ons huiswerk doen, hoeven we geen miljarden aan de banken te geven, maar kunnen we het geld aan andere zaken besteden.”

Volgens De Croo moet iedereen binnen de regering “besparen en nog eens besparen”. Al voegde hij eraan toe dat op de liberale kabi- netten ondertusse­n al wel heel veel inspanning­en zijn gebeurd.

Buffer van 1 miljard

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) vindt dan weer dat er nog marge is. “In de begroting is een buffer van 1 miljard voor slechtere tijden ingeschrev­en en die slechtere tijden zijn nu.”

Met die buffer zou het tekort terugvalle­n op 3,2 miljard euro. “En verder kunnen we het begrotings­evenwicht uitstellen tot na 2018. We weten uit ervaring dat het moeilijker wordt, maar het is technisch mogelijk om dat evenwicht vooruit te schuiven in de tijd”, zegt Wilmès.

ALEXANDER DE CROO

Vicepremie­r

“Het moet nog altijd de ambitie van de federale regering zijn om een begrotings­evenwicht te halen in 2018.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) houdt vast aan het federale begrotings­evenwicht. “Als we nu ons huiswerk doen, hoeven we geen miljarden aan de banken te geven.”
FOTO BELGA Vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) houdt vast aan het federale begrotings­evenwicht. “Als we nu ons huiswerk doen, hoeven we geen miljarden aan de banken te geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium