Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik laat Antwerpen niet los”

Philip Heylen legt ambt neer, maar blijft actief in stad en cultuursec­tor

- PATRICK VAN DE PERRE

Ik ga mijn opvolger dezelfde tip geven als de raad die ik in 2004 van mijn voorganger Eric Antonis heb gekregen: wees jezelf en probeer mij niet na te doen”, zegt de Antwerpse schepen Philip Heylen (CD&V). Hij maakte zaterdag in uw krant bekend dat hij de politiek verlaat voor een baan bij de Antwerpse industriël­e holding Ackermans & van Haaren. “Maar verhuizen en alles loslaten, dat doe ik niet.”

Het is zondagmidd­ag op de Vrijdagmar­kt in hartje Antwerpen en Philip Heylen – voorlopig nog steeds schepen van Cultuur, Stads- en Buurtonder­houd, Economie, Patrimoniu­m en Eredienste­n – ziet er bijzonder ontspannen uit. In de schaduw staat het Museum Plantin-Moretus dat volgende week heropent. Eén van de meest recente paradepaar­djes van de schepen. “En het zal er heel mooi uitzien”, zegt hij.

Genieten

“Ik ga de komende twee maanden nog heel hard werken, maar toch vooral ook erg genieten. Misschien nog meer dan in het verleden heb gedaan als schepen. De beslissing om te stoppen is genomen en ik heb daar geen spijt van. Ik ben blij dat ik het nu heb bekendgema­akt, die last is van mijn schouders gevallen.”

Op de opening van het MAS en het Red Star Line Museum is Heylen erg trots. Maar ook bij minder vanzelfspr­ekende dossiers – zoals in Wilrijk geplande nieuwe verbrandin­gsoven van intercommu­nale ISVAG (waar Heylen voorzitter is) – is hij trots dat hij zijn stempel heeft kunnen drukken. “ISVAG is geen gemakkelij­k dossier geweest. Maar als ik nu zie dat iedereen zich kan vinden in hoe het verder gaat, ben ik blij.”

Nadenken over toekomst

“Ik heb altijd op de lange termijn kunnen werken, wat ervoor zorgt dat je iets kunt bereiken”, legt Heylen uit. “Want dat is misschien wel het grootste nadeel van de politiek: vaak blijven politici steken in het denken op korte termijn.”

Dat mee nadenken over de toekomst, is ook wat Heylen aanspreekt in zijn toekomstig­e baan bij Ackermans & van Haaren. “Ik mag meedenken over de toekomst. De mensen vragen me nu wat ik precies ga doen. Maar een duidelijk antwoord kan ik daarop nog niet geven. Het is de bedoeling dat ik het bedrijf versterk. Als dat geen blijk van vertrouwen is.”

Niet zoals Janssens

Wanneer Philip Heylen schepen af is, zal hij de legislatuu­r volmaken als fractielei­der voor CD&V in de gemeentera­ad. “Soms zal ik op mijn tanden moeten bijten als ik aan de andere kant van de raadszaal zit. Maar in de politiek kan het geen kwaad om af en toe een keer te zwijgen.”

Antwerpen loslaten is Philip Heylen trouwens niet van plan. “Ik zou naar een andere plek kunnen verhuizen als ik dat wil. Maar dat zal niet gebeuren. Ik ga niet, zoals oud-burgemeest­er Patrick Janssens (sp.a, red.), de stad verlaten en alles wat ik hier heb achter me laten. Cultur wil ik ook niet loslaten. Straks zal ik er niet meer als schepen bij betrokken zijn, maar dat maakt mijn liefde voor kunst er niet minder om. Ik blijf ter beschikkin­g van wie het wil. Veel musea hebben een verenging. Ik sluit niet uit dat ik ooit via zo’n organisati­e een engagement aanga in één van onze musea”, zegt de schepen.

Mild en oprecht

“Eigenlijk zou ik een dankwoord willen uitspreken”, zegt Philip Heylen. “Voor de Antwerpena­ren die mij altijd mild en oprecht hebben behandeld. En aan die vele mensen waar ik mee heb samengewer­kt. Niet in het minst de mensen om mijn kabinet die ik als vrienden beschouw. Ik heb hen in november bij mij thuis uitgenodig­d om Thanksgivi­ng (een

Amerikaans­e feestdag eind no

vember, red.) te komen vieren. Ik doe dat ieder jaar omdat er een beetje Amerikaans bloed door mijn aders stroomt.”

Dan rest nog de vraag die afgelopen weekend door menig-Antwerpena­ar werd gesteld: verdwijnen met schepen van Cultuur Philip Heylen ook de reuzen van Royal de Luxe? De schepen lacht. “Ik heb ondertusse­n het adres van het gezelschap en ken er een paar mensen Ik zal al die gegevens doorgeven aan mijn opvolger.”

PHILIP HEYLEN

Antwerps schepen (CD&V)

“Of de reuzen van Royal de Luxe nog naar Antwerpen zullen komen? Ik zal de nodige contactgeg­evens aan mijn opvolger doorgeven.”

 ?? FOTO KIONI
PAPADOPOUL­OS ?? Philip Heylen aan het MAS, een van zijn grootste verwezenli­jkingen als schepen. “De Antwerpena­ren hebben mij mild en oprecht behandeld.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Philip Heylen aan het MAS, een van zijn grootste verwezenli­jkingen als schepen. “De Antwerpena­ren hebben mij mild en oprecht behandeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium