Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In zekere zin zijn we allen onze roots kwijtgespe­eld”

Creatieve duizendpoo­t Osama Abdulrasol stelt nieuwe cd voor in De Roma

- CHRISTOPHE BELL

Op zijn nieuwe plaat Jedid brengt de BelgischIr­aakse qanunspele­r Osama Abdulrasol oosterse en westerse sferen samen in een stijl die niet in een woord te vatten is. Iets met jazz of folk of klassiek. “De wereld verandert. Wie dat ontkent, leeft enkel in het eigen hoofd.”

Osama Abdulrasol groeide op in het Iraakse stadje Kerbala, nabij de plaats waar zich zo’n 4.000 jaar geleden het oude Babylon bevond. Reeds op jonge leeftijd bestudeerd­e en maakte hij muziek, al was dat in het grootste geheim. “Mijn grootvader was een ayatollah, een hooggeplaa­tste religieuze figuur dus. Op het maken van muziek werd binnen de familie dan ook neergekeke­n, alsof het iets voor de lagere klasse was, iets vulgairs”, vertelt hij.

In 1997 maakte Abdulrasol de oversteek naar België en vestigde hij zich in Gent, waar hij in 2013 de prestigieu­ze Cultuurpri­js won. Abdulrasol is een creatieve duizendpoo­t die naast de qanun (schootharp), ook het componeren en de beeldende kunsten machtig is. Intussen reisde hij met zijn muziek de wereld af en werkte hij samen met artiesten als Goran Bregovic, Sioen en Wannes Van de Velde. Al die tijd wist Abdulsraso­l zijn muzikale carrière geheim te houden voor zijn ouders. “Mijn ouders hebben altijd gedacht dat ik in België enkel geluidstec­hnicus was, ik heb immers mijn eigen opnamestud­io”, lacht hij.

Tot 2003 drong de buitenwere­ld maar met mondjesmaa­t door tot in Irak, waardoor eventuele berichten over Abdulrasol­s muzikale activiteit­en onmogelijk tot bij zijn familie konden komen. “Door toedoen van Saddam Hoessein was er geen satellietv­erbinding. Toen Saddam in 2003 wegviel, waren mijn ouders al te oud om nog via internet mijn reilen en zeilen te volgen”, zegt hij.

Hogere sferen

De cd van het Osama Abdulrasol Quintet is een fusie van Oost en West, waar het Arabisch gecombinee­rd wordt met Spaans en Frans. Resultaat? Een mysterieuz­e mengeling van invloeden die de luisteraar in hogere sferen zou kunnen brengen.

De titel Jedid is Arabisch voor nieuw. “In zekere zin zijn we onze roots kwijtgespe­eld, iedereen in de wereld. En er zijn nu andere roots aan het groeien, nieuwe. Kijk bijvoorbee­ld naar mij, geboren in Irak en nu al zolang in België. Kijk naar onze Canadese percussion­ist”, zegt Abdulrasol.

Osama’s echtgenote, de Belgische Helena Schoeters, verzorgt de zang bij het quintet. “Ik voel zo’n weerstand tegen het Arabisch, en tegelijk zo’n gebrek aan kennis, terwijl het zo’n rijke geschieden­is heeft, zo poëtisch en muzikaal is. Ik denk dat wij laten zien dat een mix van culturen niet hoeft te leiden tot het opgeven van het een of het ander, maar dat er juist iets mooiers kan uit groeien”, zegt ze. Dat geldt voor Schoeters zeker ook op persoonlij­k vlak. “Osama en ik zijn nu zes jaar samen, waarvan vier getrouwd. En ik ben niets verloren, heb er integendee­l een volledige wereld bij gekregen”, lacht ze.

Dat deze mix van culturen in de muziek hoorbaar is, staat buiten kijf. “Het compliment dat we het vaakst krijgen, is dat mensen niet goed weten onder welke noemer ze ons moeten plaatsen, maar dat het allemaal zo mooi bijeen past. En dat is precies wat we willen tonen.”

Op vrijdag 30 september stelt het Osama Abdulrasol Quintet Jedid voor in De Roma.

HELENA SCHOETERS

Zangeres “Ik voel zo’n weerstand tegen het Arabisch, en tegelijk zo’n gebrek aan kennis, terwijl het zo’n rijke geschieden­is heeft, zo poëtisch en muzikaal is.”

 ??  ?? Osama Abdulrasol en Helena Schoeters.
FOTO MAARTEN MARCHAU
Osama Abdulrasol en Helena Schoeters. FOTO MAARTEN MARCHAU

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium