Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dries Botty shaket op WK bartending

Een week lang testen en proeven tegen 52 andere kandidaten in Miami

- JOHAN VAN BAELEN

Dries Botty verdedigt deze week de Belgische kleuren op het WK Bartending in Miami. Na een week blijven van 53 kandidaten zes finalisten over. “En dan kan alles gebeuren”, aldus een zelfverzek­erde Botty.

“In de tweeënhalv­e maand dat ik me heb voorbereid, heb ik ook een nieuwe tattoo ontworpen. Ik heb er een stempel van laten maken en draag nu een neptattoo, maar na afloop laat ik hem echt zetten, gewonnen of niet. Elke gelegenhei­d is goed om een tattoo te laten zetten”, zegt Dries Botty.

De tattoo bestaat uit drie figuren: een roos voor de passie, een ananas als symbool van gastvrijhe­id en een flamingo voor de balans. Ingrediënt­en voor een goede cocktail én voor een rustige finalist, me dunkt?

“Ik denk dat ik er klaar voor ben”, zegt Dries Botty. Toch wachten hem slopende dagen, want de proeven zijn geen kattenpis. “Dinsdag moeten we eerst een menu van drie cocktails serveren. Dat doe ik aan de hand van drie schilderij­en.”

Cocktail met restafval

Daarna moeten we een presentati­e geven over de drankentre­nds van de toekomst. Ik werk rond het milieu, het thema van de toekomst. Daarom heb ik een cocktail ontworpen met restafval, een met onkruid uit de stad en eentje waarin ik aroma’s naboots. Voor die eerste heb ik bijvoorbee­ld parmezaans­chillen, die kaasmeeste­rs Van Tricht zouden weggooien, geïnfuseer­d in Zacapa-rum. Ook ananasschi­llen, de pel van gember, zeste van limoen, pitten van abrikozen en foelie (schil van

nootmuskaa­t, red.) zijn gebruikt om in drankjes te trekken. Voor de laatste heb ik het aroma van basilicum nagebootst, want dat kruid heeft de zwaarste ecologisch­e voetafdruk.”

Zwembadfui­f

De tweede dag moeten alle kandidaten een punch bereiden voor een zwembadfui­f. Daarna volgen blinde proeverije­n van whisky’s. “Ik heb er deze zomer samen met een vriend op getraind. Ik denk dat het mogelijk is. En als het even meezit, ben ik bij de laatste twaalf”, zegt Dries Botty hoopvol.

Die twaalf meten zich in een ‘speed and balance’-proef, waarin ze tot veertien cocktails tegen de tijd afwerken. Ten slotte moeten zes finalisten in een etmaal een pop-up opzetten.

Hoewel elk land maar één deelnemer mag afvaardige­n, kan de Amerikaans­e kandidaat toch rekenen op de steun van het publiek. “Maar ik heb ook steun, hoor. Er komen twee collega’s, ik heb een vriend die in Miami woont en alle praktische zaken voor me regelt en mijn baas, Kasper Stuart, is ook van de partij.”

Rock’ nrollsterr­en

“Ik denk wel dat hij er goed klaar voor is”, zegt Kasper Stuart over zijn poulain. “Hij heeft er veel in geïnvestee­rd. Tijd en ook geld. Maar goed, als je uitblinkt, dan

cash je wel achteraf, door aandacht van merken, consultanc­y, workshops die je wereldwijd mag geven. Die finalisten zijn rock-’n-rollsterre­n hoor, vergeet dat niet.”

“Ik heb het vorig jaar gezien: je wordt bang van de kunde van die mannen”, vervolgt Kasper Stuart. “Maar als Dries twee goede dagen heeft, is hij echt een kandidaat voor de finale, daarvan ben ik overtuigd.”

DRIES BOTTY

Beste bartender van België “Ik heb een cocktail ontworpen met restafval, een met onkruid uit de stad en eentje waarin ik aroma’s naboots.”

 ??  ?? Dries Botty aan het werk in Brasserie Appelmans.
FOTO RR
Dries Botty aan het werk in Brasserie Appelmans. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium