Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben mentaal nog altijd een kind”

- Buurman, wat doet u nu?, vanavond op Eén om 21.25u

Als Meneer Kaktus was hij het kinderidoo­l van de huidige generatie dertigplus­sers. Maar na een opeenvolgi­ng van faillissem­enten en schandalen is de Nederlande­r Peter Jan Rens (65) aan lagerwal geraakt. Hij woont op een camping met zijn 43 jaar jongere vriendin en hun dochtertje. Rens trekt zich niks aan van alle tegenslage­n, zegt hij vanavond tegen Cath Luyten in Buurman, Wat Doet

U Nu?. “Omdat ik denk dat het allemaal fantasie is.” De tweede aflevering van Buur

man,b Wat Doet U Nu?, waarin Cath Luyten bekende Nederlande­rs bezoekt, wordt een heel bijzondere voor haar. Ze gaat op zoek naar haar jeugdheld Peter Jan Rens, die in de jaren 80 furore maakte als luidruchti­ge allesweter met blauwe pyjama, stropdas en getekende snor.

“Ik miste geen enkele aflevering

van De Grote Meneer Kaktus

Show”, herinnert Cath zich. “Het was een programma waarin flink werd gebruld en gegierd. Wat mijn ouders de reactie ontlokte: Zit je weer naar dat lawaai te kijken? Meneer Kaktus presenteer­de, samen met zijn assistente­n Mevrouw Stemband en Kweetniet, vanuit een boksring. Hij zette kinderen op een stoel, terwijl hij vanuit de laagte naar hen opkeek. Hij was behoorlijk stout. Deed dingen die je nu niet meer op televisie ziet. Zo durfde hij een pak rammel op de blote billen van zijn assistent te geven.”

Fraude en oplichting

Peter Jan Rens was daarnaast een succesvoll­e en dikbetaald­e presentato­r van spelshows en amusements­programma’s als

Doet-ie ’t of Doet-ie ’t Niet?, dat in het pre-VTM-tijdperk ook druk bekeken werd in Vlaanderen. Hij stapte eind jaren 80 over naar de commerciël­e televisie in Nederland en is sindsdien uit de aandacht verdwenen bij ons.

Cath vindt Peter Jan op een camping in Culemborg (Gelderland), in een huis waar hij amper een dag woont. Hij is namelijk voor de zoveelste keer in zijn leven verhuisd met zijn 43 jaar jongere vriendin Virginia en dochtertje Djelisa (2). De vader des huizes leidt Cath rond tussen stukken huisraad en losse kleren. Want, vindt hij: “Waarom iets in dozen steken om het er nadien weer uit te halen?”

Het leven dat Peter Jan nu leidt, is niet meer de vrolijke komedie van De Grote Meneer Kaktus Show. Zijn tv-carrière is in de jaren 90 geëindigd in een flop. Als hij nog de Nederlands­e media haalt, is het met verhalen over faillissem­enten, fraude en oplichting. Zijn echtscheid­ing van zijn Thaise echtgenote bezorgde hem nog meer geldproble­men en met Virginia heeft hij een knipperlic­htrelatie.

Harde woorden

“Peter Jan is nu huisman, terwijl Virginia op de Amsterdams­e markt staat”, vertelt Cath. “Maar die rolverdeli­ng, het grote leeftijdsv­erschil en de wanorde in het nieuwe huis veroorzake­n spanningen tussen het koppel. Er vielen harde woorden, waarvan ik als logee getuige was.”

Het voormalige kinderidoo­l heeft maar één droom: opnieuw het land rondtrekke­n als Meneer Kaktus. Op een try-out voor kinderen uit de buurt trekt hij zijn legendaris­che pyjama aan. Naast hem: Cath als zijn trouwe assistente Mevrouw Stemband. “Meneer Kaktus is nauwelijks veranderd, alleen wat grijzer. Zijn show is ook tijdloos. Kinderen die nooit van hem hadden gehoord, hingen binnen de dertig seconden aan zijn lippen. Ik zag Peter Jan stralen. En dat vind ik zo mooi aan hem: hij lijkt oprecht gelukkig. Hij is nog altijd dat jonge, naïeve mannetje.”

Of zoals Peter Jan het zelf filosofere­nd tegen Cath zegt: “Ik trek me niets aan van alle tegenslage­n die ik in mijn leven heb. Omdat ik mentaal nog altijd in de eerste twaalf jaar van mijn leven zit. En omdat ik denk dat het allemaal fantasie is.”

WIM DEHANDSCHU­TTER

CATH LUYTEN

Presentatr­ice “Meneer Kaktus is nauwelijks veranderd, alleen wat grijzer. Zijn show is ook tijdloos. Kinderen die nooit van hem hadden gehoord, hingen binnen de dertig seconden aan zijn lippen. Ik zag Peter Jan stralen.”

 ??  ??
 ??  ?? Peter Jan Rens (links) als het enfant terrible van de Nederlands­e tv in de boksring van De Grote Meneer Kaktus Show.
FOTO RR
Peter Jan Rens (links) als het enfant terrible van de Nederlands­e tv in de boksring van De Grote Meneer Kaktus Show. FOTO RR
 ??  ?? Fan van het eerste uur Cath Luyten mocht met haar kinderidoo­l op stap in Buurman, Wat Doet U Nu?
FOTO VRT
Fan van het eerste uur Cath Luyten mocht met haar kinderidoo­l op stap in Buurman, Wat Doet U Nu? FOTO VRT
 ??  ?? FOTO VRT
FOTO VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium