Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er bestaat geen formule voor goede comedy”

- De Kotmadam, zondag om 20u op VTM

Al twintig jaar worden Vlaanderen­s populairst­e comedy’s op een industriet­errein in Mechelen gemaakt. Producent René Vlaeyen (69) is het brein achter onder andere De Kotmadam en De

Zonen van Van As. “In al die jaren hebben we maar één flop gemaakt.”

Wist u dat het zwaartepun­t van de Vlaamse comedy in Mechelen ligt? Op het industriet­errein van Mechelen-Noord, wat anoniem tussen de vele andere bedrijven, zijn de gebouwen gevestigd van R.V. Production­s. Van Gaston &

Leo, Lili & Marleen over Café Majestic en Twee Straten Verder tot Droge Voeding Kassa 4: René Vlaeyen maakte het allemaal voor VTM.

Aanvankeli­jk huurde Vlaeyen een studio voor zijn opnames, maar midden jaren negentig investeerd­e hij in een eigen stek. “We moesten wel”, zegt Vlaeyen. “Wij maakten toen drie programma’s voor VTM en het huren van studiovloe­r begon een kostelijke affaire te worden. Bovendien had het ook flinke nadelen. Soms waren we met de helft van een reeks klaar, maar was de studio verhuurd aan iemand anders. Dan moesten wij alles afbreken en een maand later weer opbouwen. Dat was geen doen.”

25 seizoenen De Kotmadam

Uiteindeli­jk kwam Vlaeyen terecht aan de Zandvoorts­traat op het industriet­errein van Mechelen-Noord. “Een zware investerin­g om zelf een gebouw neer te poten, maar het was de juiste keuze. We hadden de nodige ruimte en alle faciliteit­en bij de hand. Dat was in 1996. We zitten hier dus exact twintig jaar.”

Toch is het in de studio’s in Mechelen geen constante drukte meer. “Met een seizoen van De

Kotmadam zijn we vier maanden bezig. Met De Zonen van Van As is dat hetzelfde. De rest van de tijd verhuren we de studio. In nevenactiv­iteiten, zoals reclamefil­ms maken – wat sommige collega’s wel doen – daar steek ik geen energie meer in.”

Momenteel staat Vlaeyen volop in de belangstel­ling met De Kotma

dam. Al moesten de fans drie jaar wachten op nieuwe aflevering­en. “Terwijl we steeds bleven filmen. Maar herhalinge­n scoren hoog en voor een zender zijn die goed-

RENÉ VLAEYEN

Producent “‘Happy Singles’ was een reeks voor een

volwassen publiek, maar VTM had die

om 20u geprogramm­eerd. Een familielid belde

mij boos om te zeggen dat haar dochtertje kwam vragen wat een

orgasme was.”

koop. We zijn dus slachtoffe­r van ons eigen succes.”

Aanvankeli­jk zou De Kotmadam na twintig seizoenen stoppen, maar wellicht gaat men door tot 25 jaargangen. “Definitief groen licht is er nog niet, maar de ideeën voor scenario’s borrelen al op. Wist je dat De Kotmadam de enige reeks is waarvoor we alles in de studio draaien? Wij filmen nooit op straat. De reden is simpel: buitenshui­s draaien is duurder omdat je minder minuten per dag kunt maken.”

Dat de reeks al zolang bestaat, is mede aan Vlaeyen te danken. “VTM wou de rol van kotmadam aanvankeli­jk aan Ann Petersen geven en Max Schnur moest Jef ver-

tolken. Beide acteurs zijn ondertusse­n al een tijdje overleden. Ik heb destijds zelf doorgedruk­t dat Katrien Devos de hoofdrol kreeg.

Ik zag haar aan het werk in Johnnywood (TV1-programma met wij

len Felice, red.) en ze maakte indruk. Mark Verstraete, die ik castte als haar man, had ik leren kennen tijdens de opnames van

Gaston & Leo in Hong Kong.”

Aangezien Vlaeyen al een kwarteeuw bezig is met De Kotmadam, is die reeks hem ook het meest dierbaar. “Nu besef ik dat meer dan ooit. Katrien Devos blijft voor eeuwig De Kotmadam en de reeks zal nog decennia in het geheugen gegrift staan.”

Uitstekend palmares

Vlaeyen kan een uitstekend palmares voorleggen. Al zijn reeksen liepen lang en hadden goede kijkcijfer­s. “Op één na: Happy Singles uit 2008 over drie samenwonen­de dames die beweerden dat ze de mannen konden missen. De titel van de eerste aflevering was Geen

orgasme, geld terug. Een reeks voor een volwassen publiek, maar VTM had die om 20u geprogramm­eerd. Zelfs een familielid belde mij boos om te zeggen dat haar dochtertje kwam vragen wat een orgasme was. Goede comedy maken is erg moeilijk, omdat er geen formule voor bestaat. Wat voor de ene grappig is, is dat voor de andere niet.”

Vlaeyen supervisee­rt elke reeks, maar is niet meer bij elke draaidag betrokken. “Bij De Kotmadam volgde ik de eerste tien jaar de scenario’s van a tot z mee op, maar een producent doet meer dan dat. Als het schrijftea­m klaar is, kijk ik het even na. Maar opmerkinge­n heb ik zelden.”

En wat volgt er nog? “Vooral weer De Zonen van Van As. In de zomer van 2015 filmden we het derde seizoen, dat begin 2017 op tv komt. Maar een vervolg is nu al in de maak.”

TOM VETS

 ??  ??
 ??  ?? FOTO DIRK VERTOMMEN Producent René Vlaeyen tussen Katrien ‘De Kotmadam’ Devos en Mark ‘Jef’ Verstraete in Leuven: “Deze reeks is me enorm dierbaar. Ze zal nog decennia in het geheugen gegrift staan.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Producent René Vlaeyen tussen Katrien ‘De Kotmadam’ Devos en Mark ‘Jef’ Verstraete in Leuven: “Deze reeks is me enorm dierbaar. Ze zal nog decennia in het geheugen gegrift staan.”
 ??  ?? Begin 2017 komt het derde seizoen van De Zonen van
Van As op VTM.
FOTO WALTER SAENEN
Begin 2017 komt het derde seizoen van De Zonen van Van As op VTM. FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium