Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever kan emoties niet de baas bij gedachten aan overleden vader

Bart De Wever weent op radio om vroeg overlijden van vader

- WERNER ROMMENS

NVAvoorzit­ter Bart De Wever – na de ruzies in zijn partij weggezet als een harteloze dictator – heeft zich in een opmerkelij­k interview van een heel andere kant laten zien. Toen het over zijn vroeg overleden vader ging, barstte de anders zo koele, haast emotieloze politicus plots in tranen uit.

Het radio 1-programma Touché gaat elke zondagocht­end op zoek naar de mens achter de politicus. Dat zorgde gisterocht­end met Bart De Wever als gast voor aangrijpen­de radio toen interviewe­r Friedl’ Lesage wilde weten wat hij tegen zijn overleden vader zou zeggen, mocht dat mogelijk zijn.

De N-VA-voorzitter – niet iemand die het hart op de tong heeft – kreeg het tijdens zijn antwoord almaar moeilijker en kon uiteindeli­jk zijn emoties niet meer de baas.

“Ik heb achteraf meteen aan Bart De Wever gevraagd of hij het wel oké vond dat ik die vraag had gesteld”, aldus een bezorgde Fried’ Lesage. “Hij had daar geen probleem mee, maar blijkbaar ligt de dood van zijn vader nog altijd heel gevoelig, en worstelt hij al heel lang met het wegvallen van zijn vader. Dat wist ik niet.”

Zo antwoordde De Wever dat hij nooit fatsoenlij­k afscheid had kunnen nemen van zijn vader, die vrij plots aan kanker overleed. “De essentie is liefde, en je wilt die onder woorden brengen, maar dat is heel moeilijk. Uiteindeli­jk hebben we daar te lang mee gewacht en dat zou ik graag inhalen. Maar dat is onmogelijk ...”

Pervers

Van De Wever – die vaak als stoïcijns wordt getypeerd en door het ontslag van twee van zijn Kamerleden zwaar onder vuur ligt – is geweten dat hij geen hoge pet opheeft van emoties. Dat maakte hij ook duidelijk, toen hij na een muzikaal intermezzo de microfoon weer vastnam: “Ik ben blij dat het radio was”, zo zei hij over zijn tranen. “Ik ben van de overtuigin­g dat je je emoties voor jezelf moet houden. We leven in een senti- mentele tijd, waar emoties te pas en te onpas naar het publiek worden gebracht, en ik vind dat pervers en redelijk oppervlakk­ig.”

Het gebeurt dan ook zelden dat De Wever het achterste van zijn tong laat zien. “We hebben na het interview nog een tijdje nagepraat, we moesten beiden wat bekomen”, aldus nog Lesage. “Hij vloekte dat hem dat in de 15 jaar politiek nooit eerder was overkomen. Maar ineens waren die tranen daar, zo zei hij, en hij kon ze niet tegenhoude­n”, aldus nog Lesage.

Ruwe bolster, blanke pit

Ook bij N-VA keek men op van het “zeer openhartig­e” interview van De Wever, want ook daar kennen ze hem als iemand die zijn gevoelens niet snel prijsgeeft. “Terwijl hij in wezen een goedhartig iemand is, het typevoorbe­eld van een ruwe bolster met een blanke pit”, beklemtoon­t Joachim Pohlmann, die als partijwoor­dvoerder al jaren zeer dicht bij De Wever staat.

Friedl’ Lesage: “Emoties en topjobs is een moeilijke combinatie in de hoofden van veel mensen. Laatst had ik iemand te gast die opmerkte dat mensen niet langer aanvaarden dat je je emoties toont, eens je op een hoog niveau in de politiek of de zakenwerel­d staat. Terwijl er achter die hoge functie toch nog altijd een persoon schuilt. Iemand met een verhaal die het in sommige omstandigh­eden ook weleens moeilijk krijgt. Waarom zou je dan plots je emoties moeten gaan verbergen?”

BART DE WEVER

NVAvoorzit­ter

“Ik ben van de overtuigin­g dat je je emoties voor jezelf moet houden. Gelukkig was het radio.”

 ?? FOTO TOM CORNILLE ??
FOTO TOM CORNILLE
 ?? FOTO'S TOM CORNILLE , VRT ?? Bart De Wever droogt zijn tranen. De NVAvoorzit­ter worstelt al lang met het wegvallen van zijn vader. Hij had hem nog willen zeggen dat hij van hem hield, maar wachtte daar te lang mee.
FOTO'S TOM CORNILLE , VRT Bart De Wever droogt zijn tranen. De NVAvoorzit­ter worstelt al lang met het wegvallen van zijn vader. Hij had hem nog willen zeggen dat hij van hem hield, maar wachtte daar te lang mee.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium