Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cadel Evans koerst door Café De Pelgrim

Criterium Velodome pakt uit met een wereldkamp­ioen

- DOMINIQUE PIEDFORT

Met Cadel Evans kwam er zondag in de Boomgaards­traat een grote naam aan de start van het Velodome Criterium. Maar de Australisc­he exwereldka­mpioen én gewezen Tourwinnaa­r kwam in Berchem niet het podium op. Bolleke te veel op?

Niet elke tijdrit start natuurlijk aan de toog van Café De Pelgrim, haast tegenover brouwerij De Koninck. Geestig om de renners daar aan de start te zien komen. Ook omdat ze tot wielerclub­s behoren als De Reetzweter­s of De Zwarte Sneeuw. En de kerel met de Duitse kampioenen­trui moest je niet in het Duits aanspreken. Hij bleek gewoon uit Mortsel te komen.

Naast het café bevindt zich fietsenwin­kel Velodome waar het merk BMC prominent aanwezig is. Ligt daar de verklaring voor Evans’ aanwezighe­id? Dat kon je trouwens gewoon aan hemzelf vragen toen hij bijna onopgemerk­t voorbij de hamburgert­ent passeerde.

“Ik ben te gast bij Velodome als ambassadeu­r van BMC, dat is wat ik tegenwoord­ig doe”, zegt Cadel Evans. “Ik heb met het merk tijdens mijn loopbaan een speciale relatie opgebouwd, vandaar. Overal ter wereld neem ik nu aan fietsevene­menten deel. Ik ben erg blij om hier te zijn. Lekker weertje en het lijkt me een leuk familiefee­st. Het is ook de eerste keer dat ik echt tijd heb om wat van Antwerpen te zien. En ik moet zeggen dat de stad me erg bevalt. Of ik wil winnen? Natuurlijk, maar ik vermoed dat hier een paar renners aanwezig zijn die momen- teel een stuk fitter zijn dan ik.” (lacht)

Halve Neuro

En weg was Cadel Evans voor een testrit door de smalle straten van Oud-Berchem. Onderweg was er iets minder animo dan langs het Tourparcou­rs. Een jonge vader met de kinderen op de stoep, een Turks oudje met een soort paternoste­r, dat was het in de Belpairest­raat zowat.

Echte ambiance was er wel aan de start/finish in de Boomgaards­traat. Zeker toen Cadel Evans een eerste keer langskwam in de categorie geschoren benen. Waarna hij het even voor bekeken leek te houden. “Hola, Cadel, vier ronden, maat!”, riep commentato­r Halve Neuro.

Een vergissing die de Australiër zuur opbrak. Hij eindigde slechts op de achtste plaats, ruim een minuut achter winnaar Maarten Van Hoorenbeec­k uit Terhagen. “Nooit gedacht om van Cadel Evans te winnen, maar het was een oneerlijke strijd”, zei Maarten Van Hoorenbeec­k. “Hij had zich vergist. Blijkbaar had iemand hem verteld dat het om four rounds ging, dat zei hem niets.

Four laps moest dat natuurlijk zijn.”

De ex-wereldkamp­ioen leek het geen drama te vinden. Na de nederlaag fietste hij vrolijk richting café De Pelgrim. Wie weet op weg naar alweer vier rondjes ...

CADEL EVENS

Exwereldka­mpioen en Tourwinnaa­r “Of ik wil winnen? Natuurlijk, maar ik vermoed dat hier een paar renners aanwezig zijn die momenteel een stuk fitter zijn dan ik.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Cadel Evans aan de start voor de toog van Café De Pelgrim.
FOTO WIM HENDRIX Cadel Evans aan de start voor de toog van Café De Pelgrim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium