Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met dit cijferwerk rijden we ons vast

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het hele weekend lang is er door excellenti­es en specialist­en van het meest diverse pluimage gedebattee­rd en gespeculee­rd over onze begroting en over het niet onaanzienl­ijke gat daarin. En hoe meer erover verteld wordt, hoe onduidelij­ker de financiële situatie van dit land er voor de gewone burger uitziet. Donderdag raakte bekend dat het begrotings­tekort dubbel zo groot is als een maand eerder was becijferd, zondag kwam de minister van Begroting plots verkondige­n dat er wel een buffer van 1 miljard was. Dus we zoeken ‘ maar’ 3,2 miljard. Er werd dit weekend gedebattee­rd over de hervorming van de belastinge­n en een nieuwe verdeling van de lasten, maar niemand leek precies te weten wat die kunnen opbrengen. Er werden uiteraard bezuinigin­gen aangekondi­gd, maar enkele ministers maakten meteen duidelijk dat die niet in hun departemen­t zouden gebeuren. En alleen Open Vld blijft volhouden dat we in 2018 naar een begrotings­evenwicht moeten. De andere partijen lijken dat te hebben opgegeven, ook weer zonder dat er duidelijk becijferd is wat het ons kan opbrengen als we dat evenwicht over twee jaar bereiken of wat het zal kosten als we het tekort nog een aantal jaren laten bestaan.

Intussen hebben onze noorderbur­en vorige week Prinsjesda­g gevierd en kon koning Willem Alexander bekendmake­n dat de regering nauwelijks nog een tekort op de begroting heeft en dat het land er beter aan toe is dan enkele jaren geleden. Nederland heeft de voorbije jaren dan ook een zeer strikt beleid gevoerd, waarbij de regering zich niet heeft beperkt tot het jaar na jaar ‘ zoeken’ van vele miljarden, maar werkte volgens een meerjarenp­lan, waaraan ook vakbonden en andere spelers in de samenlevin­g meewerkten.

Is het niet hoog tijd dat we in dit land ook eens werk van maken van een plan op lange termijn? En kunnen we voor dat plan eindelijk eens vertrekken van eenduidige en degelijke prognoses? Kunnen de hoge raden allerhande, de administra­tie en de politiek nu eens behoorlijk samenwerke­n om aan die cijfers te geraken? Misrekenin­gen van 2 miljard kunnen we ons echt niet meer permittere­n. Als we die cijfers hebben, moeten alle spelers op het sociale veld werk maken van een globaal plan op lange termijn. Daarin moeten zowel maatregele­n om jobs te creëren als de kosten van de vergrijzin­g en het effect van belastingh­ervorminge­n worden opgenomen. Het zal moed vergen zo een plan te maken, maar het zal de burger perspectie­f bieden. Met het cijferwerk van de voorbije maanden en telkens weer snelle bezuinigin­gen om de gaten te dichten, rijden we ons hopeloos vast.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium