Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het mysterie: gaat Sagan naar WK?

- JOCHEN COOREVITS

Exact drie weken voor de WK-wegrit is de regerende wereldkamp­ioen

moe. Dat liet hij zich zaterdag ontvallen. “Ik ben tevreden dat de de Eneco Tour zondag eindigt, dan kan ik naar huis.” Is dit een vreemde uitspraak van Peter Sagan? Neen. Viel de Slovaak uit zijn rol? Ja. Hij was prikkelbaa­r, omdat hij de koers niet zomaar naar zijn hand kon zetten. Maar dat is enigszins te begrijpen. Vandaag staan er 73 wedstrijdd­agen op zijn teller met daarboveno­p de olympische mountainbi­kewedstrij­d in Rio. In die 73 dagen met koers eindigde hij 29 in de top drie, waarvan dertien zeges. Daarbij horen ook verplaatsi­ngen van hot naar her. “Peter is een uitzonderl­ijk sterke mens, zeg maar een beest”, zegt Tinkoff-ploegleide­r Tristan Hoffman. “Uiteindeli­jk raakt iedereen wel eens vermoeid.” Omdat Sagan bijna de hele Eneco Tour in de puntentrui rondreed, volgden interviews en allerhande verplichti­ngen. “We kwamen pas iedere dag om negen uur ’s avonds aan in het hotel. Dan moet hij nog gemasseerd worden. Hij heeft amper vrije tijd”, aldus Gabriele Uboldi, de woordvoerd­er van Sagan. “Maar ik heb hem in de bus nog nooit horen zuchten als hij naar buiten keek naar de horden volk die op hem staan te wachten”, zegt Hoffman. “Iedereen wil wat van hem. Daarvoor hebben we ook Gabriele, die hem wat afschermt en begeleidt.”

Eindzege WorldTour binnen

Door twee ritzeges en zijn derde plaats in het eindklasse­ment staat Sagan op de eerste plaats in de WorldTour. En ook het puntenklas­sement neemt hij voor zijn rekening. Ook gisteren deed de Europese kampioen er alles aan om terug te komen in de spits van de koers. “Maar niemand wilde meewerken”, aldus Sagan. “Wielrennen is soms onrechtvaa­rdig. De rest koerst niet om te winnen, maar om te verliezen. Of ik verdrietig ben? Neen. Ik heb alles gewonnen wat ik wilde. Bovendien ben ik leider in de WorldTour.” Die eindzege heeft Sagan binnen handbereik, want zijn naaste belager Nairo Quintana volgt al op 60 punten.

Net omdat Sagan ook leider is in de WorldTour, lijkt het ons zeer onwaarschi­jnlijk dat Sagan niet naar het WK in Qatar zou afzakken. De Slovaak kan zichzelf opvolgen en het is al geleden van 2007 dat Paolo Bettini hem dat kunstje voordeed. “Ik denk dat Peter een grapje maakte over zijn al dan niet deelname”, aldus Gabriele Uboldi. “Alles is al geregeld, maar het blijft zijn beslissing.” In de coulissen van het podium stond de wereldkamp­ioen zichzelf al een slip of the tongue toe. “Ik denk wel dat ik zal deelnemen”, grijnsde hij met zijn gekende lach. Ach, Sagan is altijd al een speelvogel geweest. Zie maar hoe hij zaterdag zijn petje van Tinkoff op het hoofd van eerdere leider Rohan Dennis (BMC) zette.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium