Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merkel schuift op richting Orban in migratiede­bat

Onder binnenland­se politieke druk stelt de Duitse kanselier Merkel zich na het befaamde ‘Wir schaffen das’ Europees steeds harder op inzake migratie. De omslag heeft een halfjaar geduurd.

- BART BEIRLANT

“De illegale migratie zo veel mogelijk stoppen, zonder tekort te schieten in onze humanitair­e verantwoor­delijkheid: dat moet ons doel zijn. We moeten zo snel mogelijk akkoorden sluiten met derde landen, vooral in Afrika maar ook met Pakistan en met Afghanista­n, zodat het duidelijk wordt: wie niet op humanitair­e gronden kan blijven, zal naar zijn thuisland teruggestu­urd worden.”

Niet de Hongaarse premier Viktor Orban, maar de Duitse kanselier Angela Merkel sprak zaterdag deze zinnen uit in Wenen.

De Oostenrijk­se kanselier Christian Kern had er de leiders van de Balkanland­en uitgenodig­d om te discussiër­en over de migratiecr­isis, onder wie de Griekse premier Alexis Tsipras. Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, was er.

Het verschil was groot met de eerste Balkantop in Wenen in februari. Toen waren Duitsland en Griekenlan­d afwezig. Oostenrijk profiteerd­e ervan om de afsluiting van de Balkanrout­e te forceren.

Frontex naar Griekenlan­d

De nieuwe beleidslij­n die de Oostenrijk­se regering uitzette, leidde tot spanning in de relaties met Duitsland: “Het kan niet zijn dat wat dan ook gesloten wordt”, reageerde Merkel begin maart. Ze voelde zich in de steek gelaten door de toenmalige premier Werner Faymann.

Zaterdag beklaagde Merkel er zich bij haar collega’s over dat er sinds februari nog altijd 50.000 asielzoeke­rs via de Balkanrout­e illegaal naar Duitsland konden reizen. Zo waterdicht is die route dus nog niet. “Het moet ons doel zijn om de illegale migratie zo veel mogelijk te stoppen”, vindt Merkel.

Om alles nog beter af te sluiten, zou Grie-

‘DIE WELT’

Duitse krant “Wat de kanselier zo hevig afgewezen heeft, zal ze binnenkort zelf mee uitvoeren en daarmee opnieuw haar koers corrigeren.”

kenland nu toch toelaten dat het Europese grensbewak­ingsagents­chap Frontex de grens met Macedonië komt bewaken. In afwachting van de omvorming van Frontex tot de nieuwe (en al goedgekeur­de) Europese kustwacht, zou Frontex al versterkt worden. Mogelijk zou Frontex zelfs optreden in Servië.

“Wat de kanselier zo hevig afgewezen heeft, zal ze binnenkort zelf mee uitvoeren en daarmee opnieuw haar koers cor-

rigeren”, schreef gisteren de krant Die

Welt. “Merkel neemt een hardere lijn in tegenover de vluchtelin­gen”, besloot Der

Spiegel.

Merkel en Kern beloofden ook dat de EU werk zal maken van akkoorden met landen in Afrika om afgewezen asielzoeke­rs zo snel mogelijk terug te kunnen sturen: Mali, Egypte en Niger zijn prioritair. Maar op het lijstje van Merkel staan ook Pakistan en Afghanista­n. Volgens Kern zitten de onderhande­lingen met Afghanista­n in een vergevorde­rd stadium.

Vluchtelin­genstad

De strakkere houding van Merkel is een gevolg van de slechte peilingen (de CDU zakt weg tot 32 %, terwijl Alternativ­e für Deutschlan­d 14 % zou halen) én de ruzie met de Beierse zusterpart­ij CSU, die al maanden voor een hardere opstelling pleit. Toch zitten Merkel en Orban nog niet volledig op dezelfde lijn. In tegenstell­ing tot de Hongaarse premier blijft de Duitse kanselier geloven in het spreidings­plan dat de druk op Griekenlan­d en Italië moet verlichten. Ze beloofde elke maand vijfhonder­d vluchtelin­gen uit die twee ‘frontlijns­taten’ te laten overvliege­n naar Duitsland.

Orban gaat trouwens steeds verder. Hij pakte in Wenen uit met het idee om een beschermde ‘vluchtelin­genstad’ te bouwen op de Libische kust. Daar zouden de migranten uit Afrika bijeengebr­acht worden voor de afhandelin­g van hun asielaanvr­aag.

 ??  ?? Angela Merkel en de Oostenrijk­se kanselier Christian Kern beloofden zaterdag in Wenen met landen in Afrika om afgewezen asielzoeke­rs zo snel mogelijk terug te kunnen sturen.
Angela Merkel en de Oostenrijk­se kanselier Christian Kern beloofden zaterdag in Wenen met landen in Afrika om afgewezen asielzoeke­rs zo snel mogelijk terug te kunnen sturen.
 ??  ??
 ??  ?? dat de EU werk zal maken van akkoorden
FOTO'S AFP
dat de EU werk zal maken van akkoorden FOTO'S AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium