Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Assad niet onder de indruk van “krokodille­ntranen”

Spoedzitti­ng VN probeert meest intense bommencamp­age ooit op Aleppo te stoppen

- PETER MIJLEMANS

De VNveilighe­idsraad is gisteren in spoedzitti­ng bijeengeko­men om de situatie in de Syrische stad Aleppo te bespreken. Gevreesd wordt dat Aleppo ‘het Guernica van Syrië’ wordt na de meest intense bombardeme­nten uit de al meer dan vijf jaar aanslepend­e burgeroorl­og.

Na een bijzonder kort staakthet-vuren dat met veel moeite tussen Russen en Amerikanen was bereikt, is het Syrische leger weer vol in het offensief gegaan in Aleppo. Doelwit zijn de laatste wijken in het oosten van de stad die nog in handen zijn van de rebellen. Het offensief is ongenadig hard en treft zowel burgers als de befaamde withelmen, lokale vrijwillig­ers die proberen de gewonden te ontzetten en te verzorgen. Zij komen handen te kort.

De VN-veiligheid­sraad is daarom gisteren in spoedzitti­ng bijeenge- komen. Volgens de woordvoerd­er van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gaat het om de meest intense bombardeme­nten uit de Syrische burgeroorl­og. “Het is een ijselijke escalatie. Het kan zijn dat hier sprake is van oorlogsmis­daden, wegens de bommen op dichtbevol­kte wijken.”

Twee miljoen mensen zitten er nu zonder water. Voor president Bashar Assad is Aleppo van cruciaal belang. Kan hij de rebellen daar verdrijven, dan valt ook hun laatste stedelijke bastion – en de stad waar het verzet het hevigst was. De toestand in het oostelijk deel van de stad is ondertusse­n uitzichtlo­os, de bombardeme­nten gingen gisteravon­d onophoudel­ijk voort.

Druk op Rusland

Er werd in VN-kringen een vergelijki­ng getrokken met Guernica, het Spaanse stadje dat tijdens de burgeroorl­og in de jaren dertig door de luchtmacht met de grond gelijk gemaakt werd.

De spoedzitti­ng kwam er op dringend verzoek van drie van de vijf permanente leden van de Veiligheid­sraad: de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Zo proberen de drie landen vooral Rusland, een ander permanent lid en de bondgenoot van Assad, onder druk te zetten om de meedogenlo­ze bombardeme­nten te stoppen en humanitair­e hulp toe te laten. Al maakt het diplomatie­k offensief zoals steeds weinig indruk. De Syrische ambassadeu­r in de VS had het over “Westerse krokodille­ntranen” voor “terroriste­n die zij ondersteun­en”.

Syrië schuift al meer dan vijf jaar alle opmerkinge­n van de VN opzij met dezelfde argumentat­ie dat het land in gevecht is met “terroriste­n”, terwijl het systematis­ch een deel van de eigen burgers doodt. Zelfs het feit dat president Assad en 24 toplui van zijn regime kunnen vervolgd worden voor oorlogsmis­daden en misdaden tegen de menselijkh­eid, heeft niet de minste impact.

 ??  ?? Syrische mannen dragen hun baby’tjes door het puin in Aleppo. De stad is het laatste bastion van de rebellen.
Syrische mannen dragen hun baby’tjes door het puin in Aleppo. De stad is het laatste bastion van de rebellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium