Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het lijkt op een glazen ruimteschi­p”

Bijna 7.000 mensen bezoeken gebouw, nog eens 3.000 vieren mee

- MAAIKE FLOOR

KATRIEN VAN STEENPAAL

Bezoeker

“Toen het in aanbouw was, vond ik het een lelijk gedrocht, maar ondertusse­n vind ik het nieuwe Havenhuis prachtig.”

Na de officiële opening mocht afgelopen weekend ook de gewone Antwerpena­ar komen kijken naar het nieuwe Havenhuis. De belangstel­ling was enorm. “We hebben het gebouw zien groeien, dan wil je het van binnen ook wel eens zien”, zegt Katrien Van Steenpaal.

Een goede conditie, dat was de belangrijk­ste vereiste om afgelopen weekend het Havenhuis te kunnen bezoeken. De twee liften zijn namelijk niet berekend op 3.000 bezoekers per dag, dus namen de gidsen gewoon de trap naar de zesde verdieping.

“Een stuk of 190 treden zijn het tot de zesde verdieping, en eigenlijk een verdoken test om de gezondheid van de Belgen te bestuderen”, grapt gids Serge Hamers. “Ik heb zelfs al een dame van 86 jaar rondgeleid en die kon het ook. Doe maar rustig aan.”

Wie boven aankomt, weet niet goed waar hij eerst naar moet kijken. Naar de mooi vormgegeve­n ruimtes in het gebouw, of naar het prachtige uitzicht over de stad en de haven. “Als ik hier zou werken, zou ik de hele dag naar buiten kijken”, zegt Annie Van de Poel. Fabian Delcour komt helemaal uit Luik om het gebouw te zien. “Ik wist eigenlijk niet dat je erin kon vandaag, dat was mooi meegenomen. Ik ben fan van de architectu­ur van Zaha Hadid en beneden was een tentoonste­lling van haar werk. Dit gebouw is een van haar laatste realisatie­s, voor ze in maart is overleden. Dat maakt het gebouw extra bijzonder.”

Terwijl de gids opsomt dat er 4.000 vierkante meter parket is gelegd, dat er 500 mensen werken en dat er 450 glazen panelen zijn gebruikt, worden er volop foto’s gemaakt. “Ik heb in de krant gelezen dat het onderhoud jaar- lijks 25.000 euro kost, dat vind ik wel heel veel”, zegt François Van Hoornbeeck, die met een collega is komen kijken. Het gebouw is van binnen wel mooier dan hij verwacht had.”Ik had meer brute ijzerconst­ructies verwacht, maar eigenlijk is het allemaal chique afgewerkt.”

Het enige minpunt van de rondleidin­g vindt hij dat het kantoor van Marc Van Peel op de negende verdieping niet bezocht wordt. “Dat had ik wel graag willen zien.”

Titanicmom­ent

Buiten op het terras kan iedereen zijn eigen Titanic-moment beleven. Het balkon heeft namelijk één punt dat kan doorgaan voor de boeg van een schip. Jill Doms wil wel even als Kate Winslet haar armen uitspreide­n. “Ik heb die

film gezien en ik vond het heel erg toen de boot ging zinken, maar eerlijk gezegd vind ik niet dat dit gebouw op een boot lijkt.” Waarop dan wel, weet ze eigenlijk niet. “Binnen staan wel cinemastoe­len, dat vind ik tof. En beneden was een ronde vergaderta­fel die kan draaien, daar heb ik aan gezeten. Verder vind ik het gebouw heel modern en heel mooi.”

Arno Verhoeven (9) is het met Jill eens dat het gebouw helemaal niet op een schip lijkt. “Dan is het eerder een glazen ruimteschi­p.” Heel het gezin Verhoeven is wel onder de indruk van de architectu­ur. Mama Terezinha Da Silva had een wow-moment toen ze het auditorium zag en dochter Ine ziet zichzelf wel rustig studeren in zo’n mooi licht gebouw.

Katrien Van Steenpaal en haar moeder Marie-Louise Serneels vonden het gebouw lelijk toen het in aanbouw was, maar zijn nu helemaal overstag. “Als we er voorbij reden toen ze nog aan het bouwen waren, leek het me echt een gedrocht. Maar nu kan ik het echt appreciëre­n.”

Alleen Jan Donné en Aida Mennes vinden het nieuwe Havenhuis een ‘draak’. Het nieuwe gedeelte vinden ze mooi, maar niet passen bij de rest. “Het is veel te massief, en heel misplaatst op dat oude gebouw.” Maar, en dat is typisch Antwerps waarschijn­lijk, ze zijn stiekem toch wel trots op het gebouw. “Onze smaak is het niet, maar het is toch een aanwinst.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Gids Serge Hamers met een groep bezoekers op de zesde verdieping.
FOTO WIM HENDRIX Gids Serge Hamers met een groep bezoekers op de zesde verdieping.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het Titanicmom­ent van Jill Doms (10)
FOTO WIM HENDRIX Het Titanicmom­ent van Jill Doms (10)
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Katrien Van Steenpaal en haar moeder MarieLouis­e Serneels.
FOTO WIM HENDRIX Katrien Van Steenpaal en haar moeder MarieLouis­e Serneels.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Arno Verhoeven met zijn zus en ouders: “Het lijkt eerder een glazen ruimteschi­p.”
FOTO WIM HENDRIX Arno Verhoeven met zijn zus en ouders: “Het lijkt eerder een glazen ruimteschi­p.”
 ??  ??
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Bij het vuurwerk zaterdagav­ond leek het gebouw pas echt op een diamant.
FOTO CARLO COPPEJANS Bij het vuurwerk zaterdagav­ond leek het gebouw pas echt op een diamant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium