Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”Dit is de z ege van de hoop”

Westerlo wint voor het eerst sinds 19 januari 2003 in Vanden Stockstadi­on

- KERSTEN STEURBAUT

Marc Wagemaeker­s en Tosin Dosunmu hebben na dertien jaar opvolgers gekregen. Zondagavon­d bezorgden Michaël Heylen en Nicolas Romens Westerlo de tweede zege ooit in het Astridpark. Een zege van de beleving en organisati­e.

Beleving en inzet. Met een spelersker­n als die van Westerlo is het de basis om een wedstrijd te winnen. Jacky Mathijssen haalde de voorbije week al hard uit door die elementen openlijk in vraag te stellen. Na de stuntzege in Anderlecht kon de Westelse coach niemand met de vinger wijzen. Posities werden goed overgenome­n, ploegmaats werden goed aangestuur­d en de extra meters werden zonder morren afgelegd. We hadden na de wedstrijd graag de gps-gegevens van bijvoorbee­ld Hyland wel eens willen zien

“Ik denk dat een aantal jongens de boodschap begrepen hebben”, toonde Mathijssen zich tevreden. “We wilden de fans hoop geven en dat is ons vandaag gelukt. Als ploeg hebben we hier een prestatie neergezet waar we verder op kunnen bouwen. Tegen Waasland-Beveren wil ik dezelfde beleving om zo snel mogelijk aansluitin­g te vinden bij het peloton.”

Hervalt Westerlo over een week toch in zijn oude gewoontes, dan zal de zege tegen Anderlecht snel een maat voor niets zijn. “Het verschil met onze vorige matchen? Vandaag hebben we als mannen gespeeld”, sprak Elton Acolatse. “De dag voor de wedstrijd heeft de trainer ons op scherp gezet. Het spel stilleggen en de puntjes op de i zetten. Ook zijn uitspraken in de media hebben ons gemotiveer­d. We wilden aan de trainer en de fans bewijzen dat we wel kunnen voetballen, dat we wel ons best kunnen doen.”

De tweede factor die Westerlo tegen paars-wit naar winst leidde: een goede organisati­e. Mathijssen verraste door Heylen op het middenveld te zetten en Rommens diep tussen de lijnen te laten lopen. Het draaide goed uit.

“We hebben goed als blok gespeeld”, was de conclusie van Michaël Heylen. Achterin gaven de Kemphanen niet veel weg. “Dat was de voorbije weken niet altijd het geval. Op deze manier moeten we de komende weken uit deze benarde situatie geraken.”

Rommens bracht voorin - als voorste punt in een ruit - de Anderlecht­verdediger­s mee in problemen. “Hij liep perfect tussen de lijnen”, stak Mathijssen een pluim op zijn hoed.

“Als hangende spits kon ik de centrale verdediger­s aan het twijfelen brengen en ruimte creëren voor de andere spelers.” En nu? “Het is een zege van de hoop”, besloot Rommens. “In de kleedkamer zag je dat dit heel veel deugd deed. Dit moeten we volgende week doortrekke­n.”

Acolatse: “Maar eerst mogen we vanavond nog een klein feestje bouwen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium