Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met de hulp van Eupen

Standard tankt met 9 op 9 vertrouwen voor matchen tegen Ajax en Anderlecht

- WALTER WAUTERS

Standard tankte vertrouwen voor een belangrijk­e week – donderdag op Ajax, zondag tegen Anderlecht –, maar het is niet zo dat alle pijnpunten ineens verdwenen zijn. De 3-0 tegen Eupen werd ook in de hand gewerkt door gunstige factoren. Wat niet belet dat Aleksander Jankovic een fraaie balans kan voorleggen: 9 op 9, 0 tegengoals.

De meest gunstige der gunstige factoren kwam er al na acht minuten. De 1-0 van Raman, na een onwaarschi­jnlijk lullig misverstan­d tussen Blondelle en keeper Van Crombrugge. “Na acht minuten mochten we alle voorbereid­ingen in de vuilbak gooien”, foeterde coach Condom. “Een fout die zelfs bij de U10 onaanvaard­baar is. En nu wordt ze gemaakt door een ervaren speler als Blondelle. Uiteraard zaten mijn spelers in zak en as.”

Het eerste doelpunt dat altijd het moeilijkst­e is, kreeg Standard in geschenkve­rpakking. En twee minuten later had het geluk dat Gillet een kopbal van Onyekuru uit zijn doelvlak veegde. Want de 1-1 had de match kunnen doen kantelen. Geluk en kunde. Want op slag van rust redde opnieuw Gillet een aanval van Sylla. Dankzij zijn doelman kon Standard met 1-0 gaan rusten.

In de tweede helft had Standard nog meer meeval. Luis Garcia, nochtans ook een ervaren rot, pakte een domme tweede gele kaart. Waardoor Eupen twintig minuten voor tijd helemaal uitgeteld was. Enkele minuten eerder had Standard een cadeau gekregen van ref Dierick. Dossevi werd door Fahad tegen de grond geduwd, maar buiten de grote rechthoek. Belfodil eiste de strafschop op, maar miste. Of: Van Crombrugge redde. “Junior was als eerste aangeduid om een strafschop te nemen”, aldus Jankovic. “Maar Junior had al gescoord en Belfodil was nog niet beloond voor al het werk dat hij had gedaan. De spelers beslisten onderling dat hij hem mocht trappen. Maar hij miste.”

Wat ons bij de pijnpunten brengt waar Standard nog mee worstelt. Belfodil was betrokken bij zowat elk gevaar dat Standard creëerde. Maar op het vlak van efficiënti­e scoorde de Algerijn matig. Hij miste een karrenvrac­ht aan kansen. Tot een strafschop toe. Maar maakte in de laatste minuut toch dat ene goaltje waarvoor Jankovic hem op het veld had laten staan.

Standaardf­ases

Tweede pijnpunt: Jankovic heeft zijn typeploeg. De elf die gisteren aan de aftrap verschenen. Met nog een mogelijke variant centraal achterin, als Kosanovic fit is, en wat tactische opties voorin. Maar ook niet meer dan dat. Dat betekent dat hij elke week 23 spelers zal moeten ontgoochel­en en toch te vriend houden. “Concurrent­ie is belangrijk, maar stabilitei­t heeft de prioriteit”, aldus Jankovic. Het wordt een warme winter op Sclessin.

En dan nog een pijnpunt dat Jankovic zelf aanraakte: de standaardf­ases. “Woensdag pakten we een goal op hoekschop”, aldus Jankovic. “We hebben daar heel hard op gewerkt. Maar ik heb daar vandaag niet veel van gezien. We blijven kwetsbaar op standaardf­ases. Dat blijft een werkpunt.”

Wat wel beter was dan tegen Geel, was de mentalitei­t. Waar Jankovic de mond vol van heeft. “Met de juiste mentalitei­t kunnen we van iedereen winnen. Ook van Ajax”, aldus Jankovic. “Maar zonder kunnen we van iedereen verliezen. Ook van een derdeklass­er.”

Niet alleen de mentalitei­t was gisteren aanwezig. Ook de handtekeni­ng van Jankovic. “Realisme”, noemt Dossevi het. “De defensie is het fundament”, volgens Gillet. In elk geval, er zit een filosofie in de ploeg. En dat is hoopgevend.

?? FOTO PHOTO NEWS ?? Raman en Edmilson vieren. Ze scoorden beiden.
FOTO PHOTO NEWS Raman en Edmilson vieren. Ze scoorden beiden.