Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minstens één voetballer zette in op verlies eigen ploeg

Nu al vier profspeler­s van wie bekend is dat ze gokten op wedstrijde­n waarin wa ze speelden

- GER GERT RT GEYSE GEYSEN

Het gokschanda­al in het Belgische voetbal neemt steeds grotere proporties aan. De vier betrokken spelers hebben allemaal gegokt op hun eigen wedstrijde­n en minstens één van hen zou zelfs hebben gegokt op een verlies voor zijn ploeg. Antwerpaan­valler Tuur Dierckx – de nieuwste naam in het lijstje van vier met ook nog Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowledge Musona (Oostende) en Laurent Henkinet (WaaslandBe­veren) – is het zeker niet. Hij gokte wel op zijn eigen matchen bij de nationale beloften, KV Kortrijk en Club Brugge, maar telkens op winst.

Het leek om onschuldig­e gokjes te gaann van de betrokken voetballer­s, bijvoorbee­ld d op wedstrijde­n uit de Belgische competitie waarin ze zelf niet speelden of de beloften van de eigen club. Maar nu blijkt dat de verdachte voetballer­s geld inzetten op wedstrijde­n waaraan ze wel deelnamen.n Minstens één van hen deed dat zelfs op een verlies voor zijn eigen club. Een erg grove ve inbreuk.

Gisteren werd duidelijk dat Tuur Dierckx de vierde voetballer is die op zijn eigen wedstrijde­n gokte. Dierckx speelt vandaag g bij tweedeklas­ser Antwerp, maar het zou gaan om gokjes op wedstrijde­n bij zijn ex-xclubs Club Brugge en KV Kortrijk en ook biji de nationale belofteplo­eg. Volgens onze bronnen gokte Dierckx alleen op winst-twedstrijd­en. Minstens één van de drie an- ndere verdachten – Deschacht, Henkinet of Musona – gokte wel op verlies voor zijnn ploeg.

In juli stapte Dierckx over van Club Brug-g ge naar Antwerp. Toen hij gisteren in uw krant las dat “een speler van Antwerp” be- etrokken was, lichtte hij zijn club in dat hij ij werd ondervraag­d door de Controlece­l el Kansspelen. Dierckx beseft dat hij in de e fout is gegaan en zou mea culpa hebben ge-eslagen. Dat hij een fervent gokker is, bewij- jzen ook zijn berichten op Facebook, waar ar hij al eens durfde te pochen met zijn gok-k formuliere­n. Antwerp laat weten dat het de zaakzaa opvolgt, maar geeft verder geen commentaar.me Club Brugge op zijn beurt is niet op de hoogte gebracht en wil daarom niet reageren.rea Ook al omdat Dierckx er niet meerme onder contract staat.

EindEi oktober krijgen de betrokken spelers de kans om zich te verdedigen voor de Kansspelco­mmissie.Ka Die laatste stuurt de bevindinge­nbev door naar het parket, waardoordo­o de spelers vijf jaar cel, 600.000 euro boeteboe én mogelijk ook nog een schrapping als speler riskeren. Er zouden soortgelij­ke dossiersdo­s zijn geopend in het basketbal.

NaN het gokschanda­al van vorig seizoen bij Oud-HeverleeOu Leuven, waar Romain Reynaudnau toegaf dat hij geld inzette op de matchenche van de Leuvense beloften, zijn alle profspeler­spro in België aan een grondig onderzoekd­er onderworpe­n. Zo’n 500 spelersnam­enme werden vergeleken met gegevens van gokbedrijv­en.gok Uit dat onderzoek werden de namen van Dierckx, Deschacht, Musona en Henkinet gefilterd. als spelers die op wedstrijde­nwe n hebben gegokt waar ze zelf aan hebben deelgenome­n.

Ontgoochel­dOn in lauwe reacties van clubs

DeD Kansspelco­mmissie is vooral ontgoochel­dche in de lauwe reactie van de betrokken clubsclu die de zaak minimalise­ren. “We moeten vaststelle­n dat de clubs sedert de affaire Oud-Heverlee Leuven weinig geleerd hebben hhebbbenb van de problemen en de ernst van de problemati­ekproblem nog altijd minimalise­ren”, luidt het. “Internatio­naal blijkt duidelijk dat datt spelers die betrokken raken bij weddenscha­ppendennsc­happe op hun eigen wedstrijd zeer kwetsbaar kwwetsbaar zijn voor matchfixin­g. Zeker als men meen begint te spelen op illegale websites. Het Heet is niet alleen de weddenscha­p die eerlijk lijkk moet blijven,bl ook de eerlijkhei­d van de sport spoort en alleall deelnemers moet worden gegarandee­rd.garrandeer­d Straffen komen altijd te laat. Het Heet probleempr­oblee moet aan de wortels worden aangepakt.”aanngepakt.

De Pro Le League laat weten dat het in samenwerki­ngmeenwerk­in met Unibet een campagne wil opstarten. opsstarten.

 ?? TO BELGA EN PHOTO NEWS ?? Tuur Dierckx (hier nog in Bruggeshir­t, maar nu aan de slag voor Antwerp), Olivier Deschacht, Laurent Henkinet en Knowlegde Musona worden genoemd in een gokschanda­al.
FO
TO BELGA EN PHOTO NEWS Tuur Dierckx (hier nog in Bruggeshir­t, maar nu aan de slag voor Antwerp), Olivier Deschacht, Laurent Henkinet en Knowlegde Musona worden genoemd in een gokschanda­al. FO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium